Ν. Κοροβέσης: «Βραδιά – αφιέρωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή»

24 Ιουλίου - 19:17 Τοπικά

Με μεγάλη επιτυχία και την θερμή ανταπόκριση του κοινού που κατέκλυσε το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών- παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ, η εξαιρετική εκδήλωση Μνήμης “Μια Σμυρνιά στο παραθύρι”, μια υπέροχη μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Μια παράσταση που κατάφερε να ενεργοποιήσει το συναίσθημα και να σκορπίσει ρίγη συγκίνησης στους θεατές, με τις χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών και την Ορχήστρα του Γιώργου Κωτσίνη.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης στον χαιρετισμό του την βραδιά της εκδήλωσης, η μουσικοχορευτική αυτή παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών, αποτελεί το τελευταίο αφιέρωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτισμού 2022, καθώς προηγήθηκαν μια σειρά ανάλογων εκδηλώσεων – αφιερωμάτων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΠΔΕ.

« Η βραδιά αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και είναι προφανές, πως η συνεργασία με ιστορικούς φορείς που προάγουν τον πολιτισμό και προσφέρουν κοινωνικό έργο, αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τον τομέα του Πολιτισμού, αποτέλεσε τόσο δική μας προτεραιότητα, όσο και του Περιφερειάρχη μας του Νεκτάριου Φαρμάκη, ήταν να χαράξουμε νέους δρόμους και να αναπτύξουμε την εξωστρέφεια που αρμόζει στην Ολυμπιακή Γη, στη Γη της Φλόγας! Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε δίαυλο επικοινωνίας τόσο με φορείς που προασπίζονται και προάγουν τον Πολιτισμό, όσο και με την ίδια την τοπική κοινωνία, ώστε να αναδείξουμε τόσο τις αξίες και τα ιδανικά που μας διέπουν ως λαός, και να προσφέρουμε παιδεία σε μικρούς και μεγάλους» τόνισε.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών για την συνεργασία που είχαν γι αυτό το σπουδαίο δρώμενο και έναν – έναν προσωπικά όλους όσους εργάστηκαν για τα γίνει πραγματικότητα. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάνει το χρέος της, δίνει απλόχερα στα παιδιά μας ένα έργο που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία μας μέσα από την καταστροφή, διδάσκοντας μικρούς και μεγάλους όλα όσα συνέβησαν στους προγόνους μας, που μόχθησαν και πάλεψαν για τις επόμενες γενιές»πρόσθεσε. Το αφιέρωμα συνέθεταν τέσσερις ενότητες, όλες μουσικοχορευτικές, μέσα από τις οποίες «ζωντάνεψε» η Σμύρνη με όλη της την ομορφιά μπροστά στα μάτια των θεατών. Η Σμύρνη, η άλλοτε κοσμοπολίτισσα της Ανατολής. Σκηνές από την καθημερινότητα αλλά και τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγική καταστροφή, καθώς και η νέα ζωή που “έστησαν” οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας στις νέες τους πατρίδες εκτυλίχτηκαν επί σκηνής μέσα από αφηγήσεις, χορούς και τραγούδια και το χειροκρότημα ήταν θερμό.

Η παράσταση, ξεκίνησε με εικόνες όμορφες και ανάμελες και σταδιακά λάμβανε μια τραγικότητα με την ολική τραγωδία της καταστροφής της Σμύρνης , την προσφυγιά και την έλευση των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα ανακαλώντας στη μνήμη μας στιγμές που αναδεικνύουν την ιστορικότητα και τον πολιτισμικό πλούτο των Σμυρνιών, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τη σημαντικότατη συνεισφορά τους στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Την γενική επιμέλεια της παράστασης στην οποία συμμετείχαν πάνω από εκατό άτομα, από 4 ετών έως 81, είχε ο Δημήτρης Ηλίας. Ανάμεσα σε αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ήταν βουλευτές της Αχαΐας, εκπρόσωποι του Δήμου Πατρών, της Ι. Μητρόπολης Πατρών και του επιχειρηματικού κόσμου μεταξύ των οποίων η Αγάπη Πολίτη. Βεβαίως σημαντική ήταν η εκπροσώπηση της Περιφέρειας καθώς  παρευρέθηκαν ακόμη οι Αντιπεριφερειάρχες, Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Τάκης Παπαδόπουλος,  Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέας Φίλιας.

Περισσότερα Νέα