Να παραταθούν οι προθεσμίες για την κύρωση των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2017 ζήτησε ο Κώστας Τζαβάρας
24 Ιουλίου - 17:00 Τοπικά
Μεγάλη αναταραχή εκδηλώθηκε από χτες στις τάξεις των ιδιοκτητών αγροτικών εκτάσεων, που έχουν δασωθεί ή δασικών που έχουν εκχερσωθεί, εξαιτίας του γεγονότος ότι έληξε η προθεσμία της τακτοποίησης τους που προβλέπεται στη διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών και δεν πρόλαβαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεκάδες ενδιαφερόμενοι απευθύνθηκαν στα δασαρχεία, στους δήμους, στους βουλευτές για να εκδηλώσουν την ανησυχία τους και να ζητήσουν στην στήριξη τους για την διευθέτηση των σχετικών προβλημάτων.
Εν όψει αυτής της κατάστασης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας εδήλωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει νέα παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και για την εξαγορά εκτάσεων και κατέθεσε χτες σχετική Ερώτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος.
Ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι ειδικά για την εξαγορά εκτάσεων την τελευταία ημέρα της προθεσμίας στο Δασαρχείο Πύργου κατατέθηκαν σχεδόν 400 αιτήσεις. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον των αγροτών να τακτοποιήσουν τις εκτάσεις τους. Όμως, ο συνολικός αριθμός των 2800 κατατεθειμένων αιτήσεων εξαγοράς υπολείπεται κατά πολύ του αριθμού των εκχερσωμένων εκτάσεων, γεγονός που προφανώς οφείλεται στην οικονομική αδυναμία των αγροτών να καλύψουν το κόστος των τοπογραφικών διαγραμμάτων.
Ενώ αρκετοί αγρότες της Ηλείας θα ήθελαν να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις, ωστόσο το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί για την πώληση της γεωργικής τους παραγωγής καθιστά τη διαδικασία απαγορευτική για τα πενιχρά τους εισοδήματα. Για τον λόγο αυτό αλλά και για την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών για την πρωτοκόλληση των αντιρρήσεων είναι δίκαιη και αναγκαία μια νέα παράταση, τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου, για τους ιδιοκτήτες της αγροτικής γης της Ηλείας, προκειμένου να μην χάσουν τη διαχείριση της περιουσίας τους και παράλληλα χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης αγροτικής γης να μείνουν εκτός επιδοτήσεων και να εγκαταλειφθεί η καλλιέργειά τους.