Νέα παρέμβαση Κοντογιάννη μετά την αρνητική απάντηση Στουρνάρα στο αίτημα για παράταση εγγυήσεων του Δημοσίου στα πυρόπληκτα δάνεια

24 Ιουλίου - 18:40 Τοπικά

Αρνητικό είναι το Υπουργείο Οικονομικών στην παράταση της ισχύος των κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και για το 2013, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα στην Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης. Υπενθυμίζεται ότι η Ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Κώστα Μαρκόπουλου και τη συνυπογράφουν ακόμα 21 Βουλευτές.

Όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας: «Τυχόν περαιτέρω ρύθμιση των ως άνω δανείων (σσ. πυρόπληκτων δανείων) πρέπει να εξεταστεί εντός του πλαισίου των περιορισμών που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης της χώρας, καθώς, σύμφωνα με αυτό το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, για τα προσεχή έτη είναι μηδενικό.

Οι ανωτέρω ευνοϊκές ρυθμίσεις στόχο είχαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στη δυσμενή συγκυρία στην οποία βρέθηκαν λόγω της μεγάλης έκτασης φυσικής καταστροφής, κι όχι να μετατραπούν σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων αυτών».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Γιώργος Κοντογιάννης, η Κυβέρνηση οφείλει, παρά τους περιορισμούς που είναι δεδομένοι, να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους και να προσπεράσει τα εμπόδια αναφορικά με την παράταση ισχύος της εγγύησης του Δημοσίου και της περιόδου χάριτος για τα πυρόπληκτα δάνεια. Κι αυτό γιατί ναι μεν οι παραπάνω μηχανισμοί δεν είναι μόνιμοι, ωστόσο οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών και ειδικά της Ηλείας όχι μόνο δεν μπόρεσαν να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν πυρκαγιές, αλλά ακριβώς πάνω στη φάση της ανάκαμψης βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα σήμερα, οι περισσότερες εξ αυτών να παλεύουν οριακά να επιβιώσουν σε ένα άκρως αντίξοο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό, ο Γιώργος Κοντογιάννης κατέθεσε νέα Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών εκθέτοντας τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει της απόφασή της και να στηρίξει την ειδική αυτή κατηγορία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Περισσότερα Νέα