Νέα παρέμβαση Νικολακόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Επλήγησαν και στην Ηλεία οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες

24 Ιουλίου - 16:25 Τοπικά

Να υπάρξει μέριμνα και για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ηλεία που επλήγησαν από την πανδημία, ζητά με μία νέα επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

 

Με δεδομένο ότι έχει ανακοινωθεί η υποβολή πρότασης προς την Ε.Ε. για την ενίσχυση με ένα μεγάλο ποσό ώστε να στηριχθούν οι καλλιεργητές των κηπευτικών, αλλά και τις δηλώσεις που προσφάτως έγιναν από τον ίδιο τον Υπουργό στην Κρήτη περί αποζημιώσεων, ο Ηλείος Βουλευτής ζητά να συμπεριληφθούν στη διαδικασία καταβολής και τα θερμοκηπιακά προϊόντα του Νομού μας.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή του κ. Νικολακόπουλου προς τον κ. Βορίδη έχει ως εξής:

«Γνωρίζετε ότι ο νομός Ηλείας είναι ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός ο οποίος επλήγη σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και ως εκ τούτου καταγράφονται σημαντικές απώλειες στο αγροτικό εισόδημα με αντίκτυπο στη γενικότερη οικονομία του τόπου.

Στην κατηγορία των πληγέντων συγκαταλέγονται και οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στον θερμοκηπιακό κλάδο, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη ζημία από τη μη απορρόφηση των προϊόντων τους. Σε πολλές περιπτώσεις το προϊόν δεν συγκομίστηκε ή πωλήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται τα έξοδα καλλιέργειας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαιτέρως στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας, αγγουριού και μελιτζάνας, οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και τίθενται σε κίνδυνο οι επόμενες καλλιέργειες καθώς δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέα παραγωγή. Διαταραχή επίσης έχει διαπιστωθεί στις τιμές τις πιπεριάς που καλλιεργείται υπαίθρια.

Στην παρούσα φάση, και με δεδομένο ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη, είναι αναγκαίο να στηριχθούν οι αγρότες της Ηλείας μέσω αποζημιώσεων, όπως και οι ίδιοι αιτούνται άλλωστε προκειμένου να συνεχίσουν να διατηρούν τις καλλιέργειές τους.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κρήτη, ανακοινώσατε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στην αποζημίωση των παραγωγών, κατ’ αρχάς για τις καλλιέργειες τομάτας, αγγουριού και μελιτζάνας.

Κύριε Υπουργέ

Με δεδομένο ότι έχετε ανακοινώσει την υποβολή πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση ποσού ενίσχυσης ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την τομάτα, τη μελιτζάνα και το αγγούρι, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί των κηπευτικών που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα στο διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητάμε να συμπεριληφθούν στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων και οι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων του νομού Ηλείας, τομάτας, μελιτζάνας και αγγουριού καθώς και οι παραγωγοί πιπεριάς, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή τους χωρίς δυσκολίες.

Είμαστε βέβαιοι για τις δικές σας ενέργειες».

Περισσότερα Νέα