Νέα πρόσκληση για το πρόγραμμα«Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» αναμένεται τις επόμενες μέρες

21 Μαΐου - 17:29 Τοπικά

Γράφει ο Θεοχαρίδης Νικ. Δημήτριος*

Νέα πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στήριξης αναμένεται στο προσεχές βραχυπρόθεσμο μέλλον και αφορά την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027. Πρόκειται για την παρέμβαση Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση ή εμπορία και / ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων».

     Πιο συγκεκριμένα, στόχος της παρέμβασης «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» που αναμένεται να προκηρυχθεί είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων για κάλυψη των αναγκών της εγχώριας παραγωγής σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και η δυνατότητα διείσδυσης σε διεθνείς αγορές. Προτεραιότητα δίνεται μεταξύ άλλων σε επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση (ΠΟΠ,ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά κ.α.) καθώς και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

      Ο προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης κυμαίνεται από 400.001,00€ μέχρι και 5.000.000€ με ένταση στήριξης το 50% για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ επιλέξιμη είναι κάθε μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ και Γ΄ κατηγορίας με εξαίρεση τις επιχειρήσεις υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας. Στα επενδυτικά σχέδια που στοχεύσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας, ύδατος, εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και αποβλήτων θα προβλέπεται προσαύξηση του ποσοστού ενίσχυσης κατά 10%.

       Η πρώτη ύλη μεταποίησης και τα τελικά προϊόντα θα πρέπει να ανήκουν σε τομείς όπως το κρέας, το γάλα, τα αυγά, το μέλι, οι ζωοτροφές, τα δημητριακά, τα ελαιούχα προϊόντα, τα οπωροκηπευτικά, ο οίνος, το ξύδι, τα άνθη, τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά και οι σπόροι και το πολλαπλασιαστικό υλικό. Δράσεις που προβλέπονται αφορούν κυρίως σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων και μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων. Εξαιρούνται από την παρέμβαση η ίδρυση ελαιοτριβείων, η ίδρυση σφαγείων αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοιρινών για την Ηπειρωτική χώρα, ενώ η ίδρυση σφαγείων πουλερικών ενισχύεται μόνο σε ορεινές και νησιώτικες περιοχές.

       Δαπάνες προς ενίσχυση αποτελούν οι εξής :

  • Απόκτηση οικοπέδου έως το 10% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της αίτησης στήριξης
  • Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου οικοπέδου
  • Κατασκευή ή βελτίωση κτιριακών υποδομών
  • Προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού (μηχανολογικού, εξοικονόμησης, εργαστηριακού αλλά και γραφείων και μηχανογράφησης)
  • Προμήθεια μέσων εξωτερικής και εσωτερικής μεταφοράς που θεωρούνται απαραίτητα για τη λειτουργία της επένδυσης
  • Τα δίκτυα συνδεσιμότητας εντός ορίων του οικοπέδου
  • Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας
  • Γενικές συμβουλευτικές δαπάνες μηχανικών, συμβούλων, κ.α.  και οι
  • Άυλες δαπάνες όπως ανάπτυξη λογισμικού, απόκτηση αδειών, κ.α.

    Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση και βαθμολόγηση της κάθε αίτησης. Η δημόσια ενίσχυση θα χορηγηθεί απολογιστικά, δηλαδή μετά την υλοποίηση των επιλέξιμων δαπανών και την πιστοποίησή τους από τα αρμόδια όργανα διαχείρισης και ελέγχου της παρέμβασης, ενώ επίσης υπάρχει δυνατότητα λήψης χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. 

* AGRECON Συμβουλευτική – Θεοχαρίδης Νικ. Δημήτριος

M.Sc. Σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης,  Α.Π.Θ & Γ.Π.Α

Εξωτερικός Συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Περισσότερα Νέα