Νέες παρεμβάσεις ανάδειξης του μνημείου Χαράλαμπου Βιλαέτη στο Λαντζόι. Προωθείται η έκδοση βιβλίου για τον Ηλείο Αγωνιστή

24 Ιουλίου - 16:20 Τοπικά

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις ανάδειξης του μνημείου του Ηλείου Οπλαρχηγού και Φιλικού Χαρ. Βιλαέτη, που τον Μάιο του 1821 έπεσε ηρωικά σε μάχη για την ελευθερία του Ελληνισμού και έχει δημιουργηθεί στο χώρο θυσίας του καθώς και των συμπολεμιστών του, στο Λαντζόι.

Ήδη μεταξύ άλλων, ρευματοδοτήθηκε το μνημείο, κάτι που σαφώς συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη, και η αναγνώριση της νέας εικόνας ήδη προκαλεί ευμενή σχόλια.

Χαρακτηριστικά, η κ. Διονυσία Μπριντζίκη σε σχετική δημοσιοποίηση της αναφέρει: «Κύριε Δήμαρχε Παναγιώτη Αντωνακόπουλε

Θέλω να σε ευχαριστήσω δημόσια για την ακάματη προσπάθεια που κατέβαλες τόσο εσύ, όσο και ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, για την ανάδειξη του μνημείου του Ήρωα Βιλαέτη στο Λαντζόι. Με την αμέριστη και ανιδιοτελή συμπαράσταση σου, ρευματοδοτήθηκε το μνημείο. Σε ευχαριστώ, καθώς με τη βοήθειά σου θα μπορέσει να αναδειχθεί οικονομικά και τουριστικά ολόκληρη η περιοχή.

Ευοδώθηκαν οι προσπάθειές μας πολλών χρόνων και επιτέλους μπορούν να αξιοποιηθούν δωρεές, αλλά και επενδύσεις που έχουμε κάνει σε αυτό τον τόπο».

–          Ο κ. Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε για τα καλά λόγια, και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στο θέμα, καθώς και σε προσεχείς σημαντικές κινήσεις περαιτέρω ανάδειξης και αναβάθμισης του χώρου.

«Ήταν υποχρέωση μας όπως και πολλών άλλων… Έχουμε γνώση της ιστορικής αξίας του σημείου καθώς και θέληση για αύξηση των προοπτικών ανάδειξης. Δώσαμε ως τώρα λύσεις στο θέμα αυτό που είχε βαλτώσει, κι έχουμε υπόψη και περαιτέρω σχετικές κινήσεις.

Μεταξύ άλλων, συνεχίζεται η αναζήτηση στοιχείων για το πρόσωπο του ήρωα – που βασικά δεν υπάρχουν ως τώρα αφού δεν έχει σωθεί π.χ. προσωπογραφία του – ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί εκεί ένας ανδριάντας του που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μορφή του.

Κι ακόμα, ο Δήμος Πύργου προωθεί την έκδοση βιβλίου για τους αγώνες του Χαρ. Βιλαέτη κι άλλων Πύργιων αγωνιστών κατά την εξέγερση το 1821. Και λόγω του μαρτυρικού θανάτου του στη μάχη στο Λαντζόι, υπάρχει ήδη η σκέψη να γίνει στο χώρο η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου και η ανάλογη εκδήλωση».

Περισσότερα Νέα