Νέες Παρεμβάσεις Αυγερινοπούλου σε Στουρνάρα και Μανιάτη για τη σχολική θέρμανση και την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της χώρας

24 Ιουλίου - 18:16 Τοπικά

Νέες παρεμβάσεις για τη θέρμανση σχολείων σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, αλλά και για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων πραγματοποίησε σήμερα η Βουλευτής Ν.Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής για το σημαντικό αυτό θέμα έχει επικοινωνήσει το τελευταίο διάσημα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι.Στουρνάρα, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και με το Υπουργείο Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, αλλά και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι.Μανιάτη.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου στις επικοινωνίες της με τους αρμόδιους υπουργούς επισήμανε ότι χρειάζεται να αλλάξει άμεσα ο σχεδιασμός των ζωνών επιδότησης σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη θέρμανση σχολείων. Όπως σημειώνει στην επιστολή της, σε ορεινές περιοχές του Νομού Ηλείας λειτουργούν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία παγώνουν, καθώς οι διευθυντές τους δεν έχουν χρηματοδότηση για επαρκή θέρμανση. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται σε χωριά σε μεγάλο υψόμετρο όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω του 0ο Κελσίου και στα οποία συχνότατα χιονίζει. Είναι δε χαρακτηριστικό της έλλειψης σωστού σχεδιασμού το γεγονός, ότι στον γειτονικό Νομό Αρκαδίας, και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα ορεινά χωριά της Ηλείας, λειτουργούν σχολεία σε αντίστοιχο υψόμετρο με της Ηλείας, για τα οποία οι Δήμοι της Αρκαδίας έχουν ήδη λάβει και θα λάβουν επιπρόσθετη χρηματοδότηση για τη θέρμανση των μαθητών τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι και πέρσι, η Βουλευτής είχε συγκεντρώσει υπογραφές δεκάδων προέδρων ορεινών κοινοτήτων της Ηλείας και είχε ζητήσει την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνοντας τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται μετά τις διοικητικές διαιρέσεις του Νόμου Καλλικράτη και την ενσωμάτωση ορεινών περιοχών σε πεδινούς δήμους.

Σε χθεσινή δεύτερη επιστολή της προς τον κ. Στουρνάρα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος ζητά να διευρυνθεί φέτος ο αριθμός των περιοχών που δικαιούνται επιπρόσθετης χρηματοδότησης για πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία. Ειδικά, δε αφότου το Υπουργείο Οικονομικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας υπέγραψε κονδύλιο ακόμη 4 εκατομμυρίων Ευρώ για τη σχολική θέρμανση, το οποίο θα ανέλθει σε 12 εκατομμύρια Ευρώ σε σχέση με 7 εκατ. Ευρώ πέρσι. Επιπλέον, με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, η Δρ. Αυγερινοπούλου ζητά να προωθηθεί το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών μονάδων για όλα τα σχολεία της χώρας, και όχι μόνο για όσα βρίσκονται σε ορεινούς Νομούς.

Η κα. Αυγερινοπούλου ενημερώνει εξ’άλλου, τα αρμόδια Υπουργεία ότι τις προσεχείς ημέρες θα καταθέσει τροπολογία για το ζήτημα, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πρόβλημα αυτό να διευθετηθεί πριν οι μαθητές επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.

Περισσότερα Νέα