Νεκτάριος Φαρμάκης: «Μπροστά για όλους»: Ένα όνομα, μία υπόσχεση!

24 Ιουλίου - 13:47 Τοπικά

«Μπροστά για όλους».

Αυτό είναι το όνομα του συνδυασμού του νυν και εκ νέου υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023) το απόγευμα στην Πάτρα.

Η εκδήλωση, που παράλληλα ήταν και η εναρκτήρια ενόψει των Περιφερειακών Εκλογών του Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο χώρο της μαρίνας της Πάτρας, με «μέτωπο» προς τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο, αλλά και φόντο τον Κορινθιακό Κόλπο, δηλαδή τους ορίζοντες που εμπερικλείουν τη Δυτική Ελλάδα στο σύνολό της.

«Το νέο όνομα του συνδυασμού μας σηματοδοτεί τη θέλησή μας να συνεχιστεί η πορεία που ξεκίνησε το 2019. Ταυτόχρονα, είναι και η νέα υπόσχεση που δίνουμε στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Πάμε μπροστά για όλους! Και με όλους!» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης κατά την παρουσίαση του ονόματος και του λογοτύπου του συνδυασμού.

ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στις τρεις λέξεις, που όπως τόνισε, αποτελούν τα θεμέλια της προσωπικής του διαδρομής στα κοινά. «Εμπιστοσύνη, αγάπη, συγγνώμη».

Και εξήγησε πως διαρκής στόχος του είναι να τιμήσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη που του έδειξαν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. «Στα μάτια τους έβλεπα τους γονείς μου, τα αδέλφια μου, τους φίλους μου. Ίσως έτσι να με είδαν και αυτοί. Και ίσως γι’ αυτό με κατέκλυσε από την αρχή ένα κύμα αγάπης, μία άμεση, ανυπόκριτη και βαθιά ανθρώπινη επαφή που νομίζω ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ενώ μιλώντας για τη «συγνώμη», επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται είναι προφανές ότι υπήρξαν και λάθη ή αστοχίες, ότι δεν έγιναν όλα τέλεια και γι’ αυτό, ένας έντιμος δημόσιος άνδρας πρέπει πάντα να μπορεί να ζητάει συγγνώμη για όσα δεν έγιναν.

Στη συνέχεια, ο κ. Φαρμάκης «επέστρεψε» στο βράδυ της 2ας Ιουνίου 2019, τη βραδιά της ανάδειξής του ως Περιφερειάρχης, θυμίζοντας πως είχε πει «τρεις νομοί μια γροθιά, 700.000 άνθρωποι μια καρδιά». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι κράτησα τον λόγο μου. Γιατί ποτέ μου δεν ξεχώρισα τόπους και ανθρώπους. Γιατί έδωσα την ίδια ακριβώς σημασία στα μεγάλα και στα μικρά. Και πάνω απ’ όλα, όχι γιατί έκανα ίση μοιρασιά, αλλά γιατί έκανα δίκαιη μοιρασιά!».

«ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ»

Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην επιτάχυνση ρυθμών και έργων, μιλώντας μεταξύ άλλων  για ένα σύνολο 1.060 ενεργών έργων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για πάνω από 7.000 επιχειρήσεις και 5.000 αγρότες που ενισχύθηκαν χρηματοδοτικά, για τον υπερδιπλασιασμό των πόρων για τις αστικές αναπλάσεις, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των πιο σημαντικών δημοσίων κτιρίων και άλλα.

«Πραγματικά, έγιναν πολλά σε 4 μόνο χρόνια. Και τι χρόνια… Χρόνια που όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά του κορωνοϊού. Ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία όμως, δεν σταματήσαμε καθόλου. Διαθέσαμε 50 εκ. ευρώ για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου μας, διασώζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίες. Και ξέρετε, αυτή η διάσωση θέσεων εργασίας μαζί με την αναπτυξιακή ώθηση που δώσαμε, έφεραν αυτό που για πολλούς μοιάζει με ένα μικρό θαύμα: Η Δυτική Ελλάδα από πρωταθλήτρια ανεργίας έχει γίνει πρωταθλήτρια μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας! Δεν το λέω εγώ, το δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Και αν υπάρχει ένας και μόνο δείκτης που δείχνει την επιτυχία ή αποτυχία μίας πολιτικής, αυτός είναι ο δείκτης της ανεργίας» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας: «Η Δυτική Ελλάδα, αυτός ο κοιμώμενος επί χρόνια γίγαντας, ξύπνησε!»

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Στη συνέχεια, ο Νεκτάριος Φαρμάκης επικεντρώθηκε στο όραμα της νέας θητείας. «Το 2019 σας είπα “όλα από την αρχή”. Και αυτή η αρχή έγινε. Τώρα όμως, στο κατώφλι μίας νέας εποχής, σας λέω: Πάμε μπροστά! Μπροστά για όλους!» είπε, παρουσιάζοντας το νέο όνομα και έμβλημα του συνδυασμού του.

Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός πως εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά του οι αρχικοί «συνοδοιπόροι», ενώ αναφέρθηκε και στη διεύρυνση του συνδυασμού του που είναι πλέον εμφανής. «Πολλοί νέοι φίλοι θα είναι κοντά μας σε αυτόν τον νέο κύκλο. Ακόμα και άνθρωποι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους και στο παρελθόν βρεθήκαμε απέναντι, σήμερα είναι κοντά μας. Όχι γιατί σβήνουν την δική τους πορεία, αλλά γιατί αποφάσισαν να φωτίσουν την κοινή μας πορεία προς το μέλλον. Γιατί είδαν την ειλικρινή και καθαρή προσπάθεια που κάναμε και την εκτίμησαν. Γιατί κατάλαβαν πως εμείς ήρθαμε για να γκρεμίσουμε τα παλαιοκομματικά τείχη, να ξεπεράσουμε τους φράχτες των διαφορών και να συνεργαστούμε με όλους, για έναν και μοναδικό στόχο: Τη Δυτική Ελλάδα της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της ομορφιάς και της ελπίδας» επεσήμανε.

ΤΑ ΕΞΙ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, «το 2019 ανήκει σε ένα μακρινό παρελθόν, αφήσαμε πίσω μας την αδράνεια και τη στασιμότητα, προχωράμε μπροστά ακόμα πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι», ενώ παρουσίασε τους έξι θεμελιώδεις άξονες του προγράμματός του για τη νέα θητεία. Αυτοί είναι:

  • Η Δυτική Ελλάδα της «Ολυμπιακής Γης», αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο και που υπό το συγκεκριμένο brand, θα μπορεί να διαθέτει επώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες παντού.
  • Η Δυτική Ελλάδα των μεγάλων πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων, που θα πολλαπλασιαστούν και θα έχουν έντονα διεθνή χαρακτήρα.
  • Η Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υποδομών (π.χ. Πατρών – Πύργου, νέος σιδηρόδρομος) και των μεγάλων αστικών παρεμβάσεων (π.χ. Λαδόπουλος, χωροταξικό Τριχωνίδας).
  • Το μέλλον είναι επίσης:
  • Η Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
  • Η Δυτική Ελλάδα της καινοτομίας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας.
  • Η Δυτική Ελλάδα της πράσινης μετάβασης με εμβληματικό έργο το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι και της σύγχρονης ανάπτυξης με περιβαλλοντικό πρόσημο.

«Σήμερα ανοίγουμε έναν νέο κύκλο. Και τον ανοίγουμε όλοι μαζί. Όλοι για όλους! Για κάθε κάτοικο της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας. Για κάθε όνειρο που δεν έγινε ακόμα πράξη και για κάθε ελπίδα που ακόμα δεν δικαιώθηκε» επεσήμανε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, καταλήγοντας ως εξής: «Πάμε, λοιπόν… Προχωράμε μπροστά, ενωμένοι για όλους. Για τη Δυτική Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει! Μπροστά για όλους! Ένα όνομα, μία υπόσχεση!»

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Σημειώνεται ότι στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Φαρμάκης, έκανε αναφορά στις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας, τονίζοντας πως η σκέψη του είναι κοντά στους πληγέντες και στους μαχητές της πρώτης γραμμής. «Φυσικά, είμαστε στη διάθεσή τους με κάθε δυνατότητα που έχουμε, για ό,τι και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε» είπε, τονίζοντας πως «αυτό που σήμερα ζούνε συμπατριώτες μας σε άλλες περιοχές, το έχουμε ζήσαμε και εμείς στον τόπο μας. Και ίσως να το ξαναζήσουμε, όσο και αν το απευχόμαστε». Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη και ακατάλυτη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Θλίβομαι πραγματικά με όσα συμβαίνουν γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε περιουσίες και πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο, αλλά και επειδή δεν μπορούμε να αναστρέψουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να είμαστε πάντοτε υποψιασμένοι, ενημερωμένοι και ετοιμοπόλεμοι» υπογράμμισε.

Περισσότερα Νέα