Νίκος Μιχαλόπουλος: Το χαλάζι … ράβδισε τις ελιές!

24 Ιουλίου - 18:45 Τοπικά

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μιχαλόπουλος, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ελαιοπαραγωγή από την χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών. Αναλυτικά:

«Μετά τις ζημιές από την δακοπροσβολή, την ακαρπία σε ορισμένες περιοχές του Νομού μας ήρθε και η προχθεσινή ισχυρή χαλαζόπτωση και ο δυνατός αέρας και συμπλήρωσαν το χτύπημα στην ελαιοπαραγωγή του Νομού μας και κατ’ επέκταση στο εισόδημα των παραγωγών.

Επισκέφθηκα χθες διάφορες πληγείσες περιοχές. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, οι ελαιοπαραγωγοί σε απόγνωση, θα έλεγα ότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ.

Περιοδεύοντας τα λιοστάσια στις πληγείσες περιοχές δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι συναντά από πλήρως ραβδισμένες ελιές μέχρι και ελιές με ελάχιστη παραγωγή.

Η επόπτρια του ΕΛΓΑ υπεύθυνη για το Νομό μας έκανε χθες και συνεχίζει και σήμερα την πρώτη εκτίμηση της ζημιάς. Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων από τους παραγωγούς σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες του ΕΛΓΑ λογικά θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η εξατομίκευση των ζημιών.

Εκτίμησή μου είναι ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η εξατομίκευση των ζημιών τόσο πιο αντικειμενικά θα είναι τα πορίσματα. Όμως με δεδομένη την υποστελέχωση του Περιφερειακού Γραφείου στην Πάτρα και από τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων που εκτιμάται που θα υποβληθούν η εξατομίκευση θα καθυστερήσει σημαντικά .

Συνεπώς θα πρέπει κατά την γνώμη μου οι Κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , οι φορείς της Αυτοδιοίκησης αλλά και οι εκπρόσωποι των παραγωγών να πιέσουν το ΥΠΑΑΤ αλλά και τον ΕΛΓΑ να προβεί στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Αν αυτό δεν γίνει προβλέπω ότι οι εκτιμήσεις μπορεί να φτάσουν και το καλοκαίρι του 2014 με ότι αυτό συνεπάγεται στην αντικειμενικότητα των πορισμάτων και στην αντικειμενική αποζημίωση των παραγωγών.»

Περισσότερα Νέα