ΝΟ.Δ.Ε. Ηλείας – Εκδήλωση: «Γυναίκες και Βία: Ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα δικό μας πρόβλημα»

24 Ιουλίου - 17:11 Τοπικά

Η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ και η ΝΟΔΕ Ηλείας έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση με θέμα: «Γυναίκες και Βία: Ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα δικό μας πρόβλημα», που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, 28ης Οκτωβρίου και Πλατείας Ηρώων (4ος όροφος), στον Πύργο. Το θέμα θα αναπτύξει η κα. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ και Αν. Τομεάρχης Πολιτισμού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ κα. Μαρία Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με την έκθεση «Βία κατά των γυναικών: Πανευρωπαϊκή έρευνα» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), μία στις 10 γυναίκες της ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού. Μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο, και μία στις 10 γυναίκες δηλώνει ότι βίωσε κάποια μορφή σεξουαλικής βίας από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της. Ωστόσο, μόλις 14 % των γυναικών κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από στενό σύντροφο, ενώ 13 % κατήγγειλαν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από μη σύντροφο. Στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης τα ποσοστά μειώνονται και μόλις το 4% κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία, 4 % και λιγότερο από 1 % συμβουλεύτηκαν δικηγόρο ή οργάνωση υποστήριξης θυμάτων.

Στην Ελλάδα, το 25% των γυναικών δήλωσε πως έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο, ή από άλλο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Ο αντίστοιχος Μέσος Όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) φτάνει το 33%. Συχνότερες μορφές σωματικής βίας είναι οι σπρωξιές και τα σκουντήματα, τα χαστούκια, το βίαιο τράβηγμα και το τράβηγμα των μαλλιών της γυναίκας. Αυτό που προκύπτει από την έκθεση είναι μια εικόνα εκτεταμένης κακοποίησης, η οποία επηρεάζει τις ζωές πολλών γυναικών, αλλά, συστηματικά, δεν καταγγέλλεται στις αρχές.

Η βία κατά των γυναικών είναι μία ανοιχτή πληγή στην κοινωνία μας και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΒΙΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΣΙΩΠΗ.

Περισσότερα Νέα