ΝΟΔΕ Ηλείας: Η Χώρα σε Αδιέξοδο – Η Κοινωνία σε Απόγνωση – Η Αλλαγή Πολιτικής

24 Ιουλίου - 17:08 Τοπικά

‘Αρθρο του Δρ. Διονυσίου Παναγιωτάρα, Καθηγητή

Υπεύθυνου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ηλείας

Η πρόσφατη οικονομική κρίση προκάλεσε ζημία στα δημόσια οικονομικά πολλών κρατών σε όλο τον κόσμο. Οι μεγάλες οικονομίες φαίνεται να έχουν βρει τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς επέστρεψαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αντίθετα με πιο ευάλωτες οικονομίες.

Ενώ στην Ευρωζώνη των 19, το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 90,1% του ΑΕΠ στο τέλος του τρίτου τριμήνου το 2016 από 91,2% στα τέλη του δεύτερου τριμήνου και 91,5% στα τέλη του ίδιου τριμήνου το 2015, στην Ελλάδα το δημόσιο χρέος έφτασε στο 179,2% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση +3,1 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.  Παράλληλα, το δημόσιο χρέος μειώθηκε επίσης στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο 84,2% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 από 83,3% στο τέλος Ιουνίου και 85,9% στις 28 χώρες της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, σε απόλυτους αριθμούς, στα 326,358 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος του 2016 έναντι 323,709 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Τα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2015-2018 θα φτάσουν συνολικά το ποσό των 14 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το 2016 ήταν ύψους  6,3 δισ. ευρώ με τα περισσότερα εξ αυτών να προέρχονται από αυξήσεις και επιβολή νέων φόρων.

Με την εφαρμογή των μέτρων για αυξήσεις φόρων και εισφορών που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο και εφαρμόζονται από 1ης Ιανουαρίου, όλοι θα μετρούν απώλειες που ξεκινούν από 400 ευρώ τον χρόνο και φτάνουν τα 1.000 ή ακόμα και τα 1.400 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των φόρων με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, την άνοιξη, αλλά και με τα ποσά του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους οι πολίτες υπολογίζονται περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, περίπου 8,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες θα πληρώσουν το 2017 επιπλέον φόρο για τα εισοδήματά τους 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Επιπρόσθετα η ανεργία που φτάνει σε ποσοστό 22,6% (1.092.589 άνεργοι) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Αυτό είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος.

Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών, προώθηση αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων. Η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές για την αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Πρέπει να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να έχει ως βασικό συστατικό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει, μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ, το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ πρέπει εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα, ενώ ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και στόχος για δημιουργία 120,000 θέσεων εργασίας το χρόνο, είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση. Ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε μια νέα, δυνατή και υπερήφανη Ελλάδα. Την Ελλάδα που πραγματικά μας αξίζει.

Περισσότερα Νέα