ΝΟΔΕ ΗΛΕΙΑΣ: Ο Τσίπρας ζει σε άλλη χώρα… Προϋπολογισμός 2017 – H Κοινωνία Φτωχοποιείται – Η Οικονομία Σέρνεται στο Τέλμα.

24 Ιουλίου - 17:11 Τοπικά

Ο φετινός προϋπολογισμός αποτυπώνει και συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα και τις αποτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν έχει κανένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Το περιεχόμενο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υιοθετεί μη ρεαλιστικές πρακτικές. Συνεχίζει να ξοδεύει πολύτιμο χρόνο, να εστιάζει, εμμονικά, στην υπερφορολόγηση της οικονομίας, να παλινδρομεί ως προς τις μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλει ούτε μπορεί να εκσυγχρονίσει το αξιακό σύστημα, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, να προωθήσει την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Οι πιο αδύναμοι θα υποφέρουν από: Τα 437.000.000 λόγω αύξησης του Φ.Π.Α. Τα 422.000.000 της αύξησης φόρου στην ενέργεια. Τα 62.000.000 της αύξησης στα ποτά. Τα 62.000.000 της αύξησης φόρου στον καφέ. Συνολικά θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το 2017.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση επέβαλλε την μόνιμη περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων, την μόνιμη κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και την μόνιμη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία, με την στάση πληρωμών που έχει κηρύξει. Την ίδια στιγμή που επιβάλλει νέους, τετραπλάσιους φόρους, όσο ένας επιπλέον ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι πλήττουν ιδιαίτερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα. Και την ίδια στιγμή που αναλαμβάνει δεσμεύσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας τόσο για το 2018, όσο και για τα επόμενα, αρκετά χρόνια, που θα πλήξουν όλους τους πολίτες.

Για τους άνεργους δεν υπάρχει ελπίδα καθώς με περισσότερους φόρους και εισφορές, δουλειές δεν πρόκειται να δημιουργηθούν. Για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους. Αντιθέτως, τα εισοδήματά τους μειώνονται μέσα από την συρρίκνωση των εισοδημάτων τους λόγω αύξησης των έμμεσων φόρων και οι θέσεις εργασίας τους καθίστανται επισφαλείς.

 Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που μέχρι σήμερα κατάφεραν να επιβιώσουν, το 2017 προμηνύεται εφιαλτικό. 29% φόρος συν 100% προκαταβολή φόρου, συν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, συν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης.

Η οπισθοδρόμηση της χώρας αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Από τη Μεταπολίτευση και μετά, καμία εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει στην πατρίδα μας τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο χρόνο.

Το 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρονικά της κρίσης. Στο ενιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 οι διαγραφές επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα, τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται. Η οικονομία έχει γεμίσει ωρολογιακές βόμβες. Τα ασφαλιστικά ταμεία αιμορραγούν. Η Δ.Ε.Η. έχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, με σοβαρό ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι αστικές συγκοινωνίες καταρρέουν.

Το κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από δύο χρόνια είναι τεράστιο. Για κόστος 86 δις έχει μιλήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Για 100 δις έχει μιλήσει ο κ. Ρέγκλινγκ του E.S.M. Μόνο από την επιστροφή στην ύφεση τη διετία 2015 – 2016 χάθηκαν 21 δις ευρώ εθνικού εισοδήματος, δηλαδή 5.000 ευρώ χαμένα για κάθε νοικοκυριό. Και αν συνυπολογίσουμε και το 2017, με τα στοιχεία αυτού του προϋπολογισμού, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 26 δις ευρώ χαμένα ή 6.300 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ το 2014 παρέλαβαν μια οικονομία σε ανάπτυξη και τη γύρισαν ξανά σε ύφεση. Ακύρωσαν μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η Παιδεία και η Δημόσια Διοίκηση μόνο για να ικανοποιήσουν την κομματική τους πελατεία.

Ένα είναι σίγουρο. Το κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού κλείνει οριστικά με την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Η κοινωνία δεν θα εμπιστευθεί ξανά τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έκαναν το ψέμα τρόπο ζωής και την εξαπάτηση κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής τους διαδρομής.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ είναι επιβεβλημένη.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εγγυάται την Ανάπτυξη της Οικονομίας και την Ανόρθωση της Χώρας.

Περισσότερα Νέα