Ο Αν. Νικολακόπουλος ζητά αλλαγή του νόμου: Οι πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες
24 Ιουλίου - 16:15 Τοπικά
Η αναγκαιότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την σεξουαλική κακοποίηση και το καίριο ζήτημα της ανάγκης επιμήκυνσης του χρονικού ορίου παραγραφής όλων των αδικημάτων της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αποτυπώνονται στην ερώτηση που κατατέθηκε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα από τον βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο από κοινού με τους βουλευτές της Ν.Δ. Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη, Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Α’ Αθηνών Θάνο Πλεύρη, Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, Β’ Πειραιώς Δημήτρη Μαρκόπουλο και Α’ Πειραιώς Χριστόφορο- Εμμανουήλ Μπουτσικάκη.
Οι βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση προτείνουν να εξεταστεί η ανάγκη επιμήκυνσης της παραγραφής όλων των κακουργηματικών πράξεων του φάσματος αυτού, κατά ανηλίκων και ενηλίκων, στην εικοσαετία.
Αδυναμία των θυμάτων
για άμεση αντίδραση
Επισημαίνουν ότι, από τα περιστατικά που δημοσιοποιούνται παρατηρείται η αδυναμία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να αντιδράσουν άμεσα μετά το περιστατικό. Κάτι που έχει, συχνά, ως αποτέλεσμα, οι παθόντες να χρειάζονται μέχρι και δεκαετίες, ώστε να είναι σε θέση να καταγγείλουν ή να γνωστοποιήσουν ότι υπήρξαν θύματα κακοποιητικών πράξεων.
Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούν καταγγελίες και υποθέσεις που εντάσσονται στη σφαίρα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία.
Και για τις περιπτώσεις ανηλίκων
Όπως επισημαίνεται, με το άρθρο 113 παρ. 4 του νέου Π.Κ. ορίζεται ότι η παραγραφή για όλα τα κακουργήματα που τελούνται κατά ανηλίκου αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωσή του, ήτοι 18 έτη.
Συνεπώς, με τον νέο ΠΚ, μειώνεται κατά τρία έτη το χρονικό διάστημα αναστολής της παραγραφής κακουργημάτων που τελούνται κατά ανηλίκων, αλλά και παύει να προβλέπεται αναστολή για τα πλημμελήματα που τελούνται σε βάρος τους, με αποτέλεσμα να δύναται να παραγραφούν μέχρι την ενηλικίωση τους (πχ πορνογραφία ανηλίκων, άρθρο 348Α του Π.Κ., στην απλή μορφή, που είναι πλημμέλημα).
Επιπροσθέτως των ανωτέρων, τόσο με τον παλαιό όσο και με τον νέο Π.Κ., τα αδικήματα αυτά, είτε αφορούν ανήλικα είτε ενήλικα άτομα, παραγράφονται στα 15 έτη, εκτός από τις περιπτώσεις που επισύρουν ισόβια κάθειρξη, οπότε και παραγράφονται στην εικοσαετία.
Ανάγκη επιμήκυνσης
χρονικού ορίου παραγραφής
Με δεδομένο ότι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ήδη αναλάβει θετική πρωτοβουλία με τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για βελτιώσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα, ερωτάται από τους βουλευτές σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να εξεταστεί η ανάγκη επιμήκυνσης του χρονικού ορίου παραγραφής των αδικημάτων που εντάσσονται στο φάσμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων (κάτι που συσχετίζεται και με τον χρόνο αναστολής παραγραφής των αδικημάτων αυτών) και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να εξεταστεί, τόσο για τις περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων σεξουαλικής κακοποίησης ενηλίκων όσο και ανηλίκων, η δυνατότητα επιμήκυνσης της παραγραφής τους σε εικοσαετία, ακόμη και όταν τα αδικήματα αυτά δεν επισύρουν ισόβια κάθειρξη.
«Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, έτσι ώστε τα θύματα να έχουν την βεβαιότητα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και οι θύτες να καταλάβουν ότι οι πράξεις τους δεν θα μένουν ατιμώρητες»
σχολίασε ο κ. Νικολακόπουλος.