Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου: Στόχος η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

24 Ιουλίου - 17:07 Τοπικά

Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου, παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά στελέχη της εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων και Εργαστηριακών Κέντρων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, Επιμελητηρίων και κοινωνικών φορέων, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, ο Δήμαρχος του Δήμου Ρήγα-Φεραίου, καθώς και δεκάδες εκπαιδευτικοί από όλη τη Θεσσαλία.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει το ΥΠΠΕΘ στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με σκοπό να αρθούν παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος που την είχαν απαξιώσει. Επισήμανε ότι έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο με στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, γεγονός που βοηθά στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, παρέχοντας στους αποφοίτους της εργασιακή εμπειρία και μειώνοντας τα υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στους νέους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στην αλλαγή της δομής των ΕΠΑΛ και στην αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να ανταποκρίνεται η Επαγγελματική Εκπαίδευση στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/-τριών εξασφαλίζοντάς τους αφενός στέρεες γενικές γνώσεις και αφετέρου τεχνολογικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, αποφεύγοντας παράλληλα την πρόωρη ειδίκευση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ σε Πανεπιστήμια & ΤΕΙ, που αυξάνουν τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές διεξόδους των τελειόφοιτων. Τέλος, μίλησε εκτενώς για την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» που στοχεύει στο να προσφέρει στους ενήλικες αποφοίτους των ΕΠΑΛ μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Με την έναρξη της λειτουργίας των τμημάτων του Μεταλυκειακού Έτους – τάξης Μαθητείας, για 2.000 αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ο Υφυπουργός επισήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος καθώς:

α) παρέχεται στους μαθητευόμενους αμοιβή που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

β) τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ και ακολουθεί Πρόγραμμα Σπουδών διάρκειας 28 ωρών εβδομαδιαίως για 4 ημέρες, ενώ παρακολουθούν 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. μία φορά την εβδομάδα.

γ) συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία επιδρώντας θετικά στη μελλοντική επαγγελματική και προσωπική του ανάπτυξη.

δ) οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ,, δημιουργώντας ένα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σχολική μονάδα και τις ανάγκες και απαιτήσεις την τοπικής κοινωνίας.

ε) με την ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, που συναντά την καθολική αποδοχή και υποστήριξη από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/-τριες των ΕΠΑΛ όλης της περιφέρειας, αποτελεί η Περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπου με τη θετική ανταπόκριση επιχειρήσεων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, λειτουργούν ήδη, σε 19 ΕΠΑΛ, 36 τμήματα Μεταλυκειακού έτους- τάξης Μαθητείας, με 298 θέσεις μαθητείας.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Παιδείας είναι να καταστεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση, από λύση ανάγκης, μια ισοδύναμη, ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές/-τριες ανάλογα με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους και προς αυτή την κατεύθυνση καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μετά το πέρας της ημερίδας, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, με τους οποίους συζήτησε τοπικά και γενικότερα  εκπαιδευτικά θέματα.

Περισσότερα Νέα