Ο Δήμος τίμησε του πεσόντες στην Μάχη του Πύργου (3/04/1821)

3 Απριλίου - 14:44 Τοπικά

Τους πεσόντες στην Μάχη του Πύργου που έγινε στις 3 Απριλίου του 1821 τίμησε ο Δήμος Πύργου, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Το πρωί της Τετάρτης (03/04/24) τελέστηκε αρχιερατική δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Πύργου, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου συνεπικουρούμενου από ιερείς της περιοχής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Πύργου κ Ευστάθιος Καννής ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Σήμερα, πέραν των 200 ετών από το ιστορικό γεγονός αυτό, οφείλουμε να διδασκόμαστε από τους ηρωισμούς και τις θυσίες των προγόνων μας.

Να τους τιμάμε, για να θυμόμαστε πως η Ελευθερία, η Αξιοπρέπεια και το Μέλλον ενός τόπου στηρίζεται στην προσφορά και τους αγώνες κάποιων, που έδωσαν την ψυχή και την ζωή τους, όταν τους κάλεσε η Ιστορία.

Και εμείς στον Πύργο οφείλουμε πολλά στα παλληκάρια που στις 3 Απριλίου 1821 φώναξαν με λόγια και με πράξεις ότι νιώθουμε μέσα μας ελεύθεροι και θα κερδίσουμε την Λευτεριά μας.

Με το αίμα μας και τον αγώνα μας. Αλλά κάθε μεγάλος αγώνας είναι ένα μάθημα για όλους μας και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι, Αρχές και πολίτες, εκπαιδευτικοί και μαθητές του τόπου μας.

Η πόλη του Πύργου με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, πολλών φορέων του τόπου, αλλά και την διαρκή στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να καθιερώσει την επέτειο αυτή ως τοπική Εθνική εορτή.

Μία αληθινή εκδήλωση μνήμης, που θα είναι το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι στους Ήρωες της 3ης Απριλίου 1821. Στα παλληκάρια της Μάχης του Πύργου».

Αμέσως μετά ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία μπροστά από τον ΟΤΕ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση στο «Επαρχείο».

Περισσότερα Νέα