Ο Γιώργος Σταθάκης στα Λεχαινά: Κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη! – Πράσινη Μετάβαση «από τα κάτω»!

8 Απριλίου - 08:54 Τοπικά

Στο φιλόξενο χώρο του «Καφέ ΟΣΕ» στα Λεχαινά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Νέας Αριστεράς και προοδευτικών πολιτών με θέμα «Ενέργεια και Περιβάλλον». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν ο Τάκης Λαϊνάς και ο Σπύρος Σιδηροκαστρίτης. Παρεμβάσεις έγιναν από τη βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Διαμαντόπουλο, τον πρώην Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Παπακωνσταντίνου και άλλους συμπολίτες.

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέλυσε τις 3 προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς για την οικονομική και την κλιματική κρίση και την πράσινη μετάβαση:

α) την κρίση στην οικονομία οφείλουν να την πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν από αυτή, με φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων,

β) η πράσινη μετάβαση να γίνει όχι με τη λογική των αγορών αλλά από κάτω προς τα πάνω με συμμετέχουσα την κοινωνία, με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και εξοικονόμηση ενέργειας – ριζική αλλαγή πορείας με αποκεντρωμένα συστήματα δικτύων, ενεργειακές κοινότητες, αλλαγή προσανατολισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,

γ) η επιλογή της ειρήνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μόνη στρατηγική επιλογή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που συνδέεται με το διεθνές ενεργειακό status.

Οι επισκέψεις στο Κοτύχι (λιμνοθάλασσα, αντλιοστάσιο, αλυκές) και στο αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών, η συζήτηση με τους ψαράδες της περιοχής και με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης συνέβαλαν στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της χωροθέτησης των ΑΠΕ, της βιωσιμότητας ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, θέματα που σχετίζονται και με τα κόστη παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Για τη Νέα Αριστερά είναι μονόδρομος ένα σχέδιο συνολικού μετασχηματισμού όπου το κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα θα αντιμετωπίζονται ισότιμα. Ένα σχέδιο που θα στοχεύει στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας και των φυσικών πόρων και στην υπέρβαση του κυρίαρχου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.

Περισσότερα Νέα