Ο Ήρωας της Χριστιανικής πίστεως Άγιος Δημήτριος, εορτάστηκε στον Άγιο Ιωάννη Πύργου.

24 Ιουλίου - 16:24 Τοπικά

Με ιεροπρέπεια αλλά και κατάνυξη καθώς επίσης με την διακριτική προσέλευση κόσμου λόγω του Covid-19, εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του Δ.Δ. Αγίου Ιωάννου Πύργου, η ιερή μνήμη του Ήρωα του Ρωμαϊκού Στρατού και Ήρωα της Χριστιανικής Πίστεώς μας, μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου!

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιουμένου από τους Αιδεσιμοτάτους. π. Νικόλαο Κατσήδημα, π. Γεώργιο Παζαρά, π. Θεόδωρο Μποσκίνη και τον οικείο Εφημέριο π. Αθανάσιο Αγγελόπουλο. Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄αρτοκλασιών, υπό του οικείου εφημερίου, καθώς επίσης και του Αιδ. π. Ιωάννου Μπλάθρα.

Τον δεξιό χορό των Ιεροψαλτών διεύθυνε άριστα ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου και καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ενώ τον αριστερό χορό διεύθυνε επάξια ο κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, πρωτοψάλτης του εορτάζοντος Ναού. Επίσης συμμετείχαν πολυάριθμοι μαθητές της ως άνω Σχολής της οποίας στόχος δεν είναι μόνο να βγάλει άριστα καταρτισμένους Ιεροψάλτες πράγμα στο οποίο έχει διακριθεί μέχρι σήμερα χάρις το ανύστακτο και ακάματο ενδιαφέρον του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, αλλά να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει την γνήσια εθνική Μουσική Παράδοσή μας, που κληροδοτήθηκε ως πολύτιμη και ιερή παρακαταθήκη στις νέες γενιές, στα νέα παιδιά στους μαθητές της Σχολής, οι οποίοι όταν αποφοιτήσουν λαμβάνουν πτυχία, αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, στο εποικοδομητικό και θεόπνευστο κήρυγμά του, μετέφερε επίσης τις πατρικές ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Γερμανού, σε όσους τίμησαν τον μέγα οπλίτη και αθλητή «Δημήτριον τον θείον». Συνεχάρη επίσης τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Αθανάσιο Αγγελόπουλο και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως, τηρώντας παράλληλα και τα υγειονομικά μέτρα της Πολιτείας και της Εκκλησίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η εορτή του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου φέρνει στην μνήμη μας, όλα τα γεγονότα τα σχετικά με τη ζωή και το μαρτύριο αυτού του μεγάλου Αγίου της πατρίδας μας και της Ορθοδοξίας, που πραγματικά ευωδιάζει σαν μύρο στις ζωές μας. Εξάλλου και το θαύμα της μυροβλυσίας από το σεπτό του σκήνωμα αυτό ακριβώς πιστοποιεί. Η μνήμη ενός αγίου για την Εκκλησία δεν είναι μια συνηθισμένη ημέρα. Είναι εορτή για τους Χριστιανούς με σημείο αναφοράς τη Θεία Λειτουργία, για να δοξάσουμε τον Θεό που δίνει πλουσιοπάροχα τη χάρη του σε μας τους αμαρτωλούς, ώστε να πάρουμε την απόφαση να μετανοήσουμε από τα έργα της αμαρτίας και να ζούμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Αυτό έχει καταγραφεί στη Αγία Γραφή και στα συναξάρια των αγίων της πίστεώς μας, τα οποία για καλό δικό μας και τη προκοπή μας στη Χριστιανική ζωή, είναι ωφέλιμο να μελετάμε και να παίρνουμε παράδειγμα. Ας μην αναβάλλουμε άλλο τη σωτηρία μας και να πάρουμε το γρηγορότερο τη σωστή απόφαση για την αιώνια ζωή. Αμήν!

π. Νικόλαος Κατσηδήμας

Περισσότερα Νέα