Ο Κ. Τζαβάρας εκπρόσωπος της Βουλής στη 1η διακοινοβουλευτική αξιολόγηση των πεπραγμάτων της Eurojust για το 2019

24 Ιουλίου - 16:22 Τοπικά

Προχθες ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην διακοινοβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, για την αξιολόγηση των πεπραγμένων της Eurojust για το έτος 2019. Η αξιολόγηση αυτή της Εurojust γίνεται για πρώτη φορά με τη μορφή του κοινοβουλευτικού ελέγχου από μέρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων.

Κατά την τοποθέτησή του ο Κ. Τζαβάρας εξήρε τον θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Eurojust για την στήριξη και την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας των κρατών μελών στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης. Κατά το έτος 2019, όπως επισήμανε, η Eurojust ασχολήθηκε με πάνω από 8.000 υποθέσεις δικαστικής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 1.200 υποθέσεις που αφορούν Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και 2.700 υποθέσεις που αφορούν Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας. Περαιτέρω συγκροτήθηκαν 270 Κοινές Ομάδες Έρευνες, δεσμεύθηκαν ή κατασχέθηκαν 2 δις. Ευρώ σε προϊόντα εγκλήματος και εμποδίστηκε η διακίνηση ναρκωτικών συνολικής αξίας 2,7 δις ευρώ.

Τόνισε πως ήδη σήμερα μετά την ίδρυση του νέου θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η Eurojust αποκτά έναν στρατηγικό εταίρο στη δίωξη των σοβαρών εγκλημάτων που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Τζαβάρας καταλήγοντας έθεσε το ζήτημα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και η έρευνα και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων τρομοκρατίας που έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα, όπως η περίπτωση της τρομοκρατίας που έχει σχέση με τη δράση των μαχητών του ISIS.

Περισσότερα Νέα