Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου για τα γεγονότα στον Έβρο

24 Ιουλίου - 16:36 Τοπικά

 Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε ως χώρα αντιμέτωποι με μια στρατηγική επιχείρηση του απολυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν, ο οποίος, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα εσωτερικά αδιέξοδα της Τουρκίας και επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσει τον ρόλο και την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία και παρωθεί σε εισβολή στη Ελλάδα (ως πύλη της Ε.Ε.), χιλιάδες μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, ποινικούς που απελευθερώνει από τις τουρκικές φυλακές, «τζιχαντιστές» του πολέμου στη Συρία καιως κάλυψη!κάποιους πρόσφυγες που έχουν προκαλέσει και οι δικές του στρατιωτικές επιχειρήσεις

Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η χώρα μας δεν έχει, πλέον, κανένα περιθώριο υποδοχής χιλιάδων μεταναστών οι οποίοι από τη στιγμή που θα εισέλθουν (ή στην περίπτωση του Έβρου θα εισβάλλουν) στη χώρα μας είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σ’ αυτήν αφού οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κλείσει τα σύνορά τους έχοντας εκφράσει την αδυναμία τους και κάποιες την απροθυμία και την άρνησή τους να δεχτούν μετανάστες..

Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μόνο τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να παίρνει αποφασιστική θέση στα γεγονότα και να καταδικάζει το τουρκικό καθεστώς και τις ενέργειές του.

Εμείς, ως Σύλλογος, οφείλουμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ακρίτες του Έβρου, που με την υπερήφανη στάση τους και τις άμεσες αντιδράσεις τους ανέλαβαν να υπερασπιστούν τα σύνορά μας. Οφείλουμε όμως παράλληλα να καταδικάσουμε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και της αστυνομίας, σε Σάμο, Χίο και Λέσβο με την αναίτια αστυνομική βία ενάντια στους ανθρώπους που σηκώνουν εδώ και χρόνια το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Κι ενώ κάποιοι φυλάνε Θερμοπύλες, οι «διεθνιστές» και οι δήθεν «αλληλέγγυοι» επιχειρούν να παίξουν έναν «ιδιαίτερο» ρόλο και δεν διστάζουν να στιγματίζουν τους κατοίκους του Έβρου, των νησιών και όποιον άλλον ανησυχεί για το μέλλων της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ρατσιστές» και «εθνικιστές». Αποδίδονται σ’ ένα ανθελληνικό παραλήρημα και, με θράσος, ταυτίζουν την αγάπη για τον τόπο μας με τον εθνικισμό. Εξισώνουν τη λογική άποψη, ότι δεν είναι δυνατόν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Δεν βλέπουν τα τουρκικά δακρυγόνα, δεν αντιλαμβάνονται τις υποκινούμενες επιθέσεις και δεν διστάζουν να υιοθετούν και να χρησιμοποιούν την ίδια προπαγανδιστική επιχειρηματολογία που η «βιομηχανία» κατασκευής και διασποράς ψευδών ειδήσεων του «καθεστώτος» Ερντογάν χρησιμοποιεί για πολλοστή φορά, μιλώντας για βία εκ μέρους της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι, όμως, αυτών των περιοχών έχουν δώσει αγώνες και έχουν προσφέρει περίσσευμα ψυχής και μόχθου για να προσφέρουν σε πρόσφυγες και μετανάστες μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας. Είναι αυτοί που άνοιξαν τα σπίτια τους κι έκαναν την αλληλεγγύη πράξη.

Ως Έλληνες και ως εκπαιδευτικοί έχουμε ριζωμένες μέσα μας πανανθρώπινες αξίες και αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ως λαός έχουμε βιώσει την προσφυγιά, τον ξεριζωμό και την αγριότητα των γενοκτονιών. Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι πόλεμοι γεννούν τη φτώχια, τη δυστυχία και την προσφυγιά και, ενώνοντας τη φωνή μας με όποιον πρεσβεύει το ίδιο, ζητάμε την άμεση παύση τους. Ο μεγάλος αγώνας είναι για την επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλον τον πλανήτη. Δεν θεωρούμε λύση τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, την ανεξέλεγκτη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής στην Ευρώπη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καθαρά οικονομική μετανάστευση. Δεν ονειρευόμαστε πρόσφυγες – φτηνό εργατικό δυναμικό που θα ζητούν την ελεημοσύνη και θα στοιβάζονται κατά δεκάδες σε σπίτια – τρώγλες. Θέλουμε ελεύθερα κράτη που οι κάτοικοί τους θα παλεύουν σε περιβάλλον ειρήνης για μια καλύτερη ζωή, έθνη που θα σέβονται τις διαφορές και θα αναζητούν προσεγγίσεις.

Δηλώνουμε δυναμικό «παρών» σε κάθε αγώνα για ειρήνη κι ευημερία των λαών, στηρίζουμε την τιτάνια προσπάθεια των συμπολιτών μας, που δίχως ακρότητες, με ανθρωπιά και αγάπη για την πατρίδα, αγωνίζονται απέναντι σε μία ασύμμετρη απειλή, οργανωμένη και συντονισμένη, κατευθυνόμενη από τη γείτονα χώρα και απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για παύση των πολέμων και άρση των πολιτικών που γεννούν προσφυγιά και ξεριζωμό.

Η Παιδεία μας και ο Πολιτισμός μας θα αποτελούν αδιάλειπτα το αντιστάθμισμα στην επιθετικότητά τους και η απάντηση στην εργαλειοποίηση ανθρώπων.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Αντωνία Μπρη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

Περισσότερα Νέα