Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελ. Επαγγελματιών Ηλείας για τη φετινή ελαιοπαραγωγή

24 Ιουλίου - 16:43 Τοπικά

Φίλες και φίλοι ελαιοκαλλιεργητές,

Πλησιάζοντας προς τη συγκομιδή των ελιών, ήδη τα πρώτα αγουρέλαια παρήχθησαν, φαίνεται ότι η φετινή χρονιά δεν θα μας επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις όπως η περσινή. Μετά την συνεχή ενημέρωση από μέρους μας, και με την ημερίδα που διοργανώσαμε, αλλά και από τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, θεωρούμε ότι η πλειονότητα των παραγωγών ενήργησε σωστά παίρνοντας τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά μέτρα.

Οι κλιματοικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και την άνοιξη και του καλοκαιριού, δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκήτων  και εντόμων. Οι δακοπροσβολές φέτος ήταν αρκετά μειωμένες και με συνδυασμό τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς, που προχώρησαν αρκετοί παραγωγοί,  για την καταπολέμηση του γλοιοσπορίου και των υπόλοιπων μυκητολογικών ασθενειών,διαπιστώνετα ότι μας έχουν οδηγήσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο φυτοπροστασίας.

Φτάνοντας λοιπόν ένα βήμα πριν τη συγκομιδή, από τις επισκέψεις στους ελαιώνες των συναδέλφων ανά το νομό, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι  δεν παρουσιάζονται ανησυχητικά προβλήματα με παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις ελιές. Σε ορισμένες περιοχές μικρή πτώση του ελαιοκάρπου οφείλεται σε προσβολή από πυρηνοτρήτη, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, χωρίς όμως σημαντική οικονομική ζημιά.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση. Οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αρκετά υψηλή σχετική υγρασία, δημιουργούν προβληματισμό για το πώς θα επηρεάσουν.

Όσοι λοιπόν ελαιοκαλλιεργητές δεν έχουν λάβει μέτρα φυτοπροστασίας κατά τη φθινοπωρινή περίοδο καλό είναι να συμβουλευτούν τους συναδέλφους γεωπόνους-συνεργάτες τους για να τους προτείνουν τα κατάλληλα μυκητοκτόνα για την καλύτερη δυνατή προστασία της καλλιέργειας τους. Να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι οποιαδήποτε  «μαύρη» ελιά ή ακόμα και σάπια βρεθεί επάνω ή και κάτω από το δέντρο δεν είναι κατά ανάγκη γλοιοσπόριο.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το εργαστήριο φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων ελαιοκάρπου. Για  οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το ελαιόλαδο, ότι απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση για να μην δημιουργείται πανικός στους παραγωγούς. Ο πανικός είναι ο παράγοντας εκείνος που επιτρέπει στους επιτήδειους να θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών και οδηγεί στην μακροχρόνια υποβάθμιση του ¨ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥ¨ της περιοχή μας.        

                                                            ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

            -Ο-                                                                                   -Η-

     ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΤΑΣΟΣ                                                    ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Περισσότερα Νέα