Ο σύλλογος Γεωπόνων Ν. Ηλείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

15 Ιουνίου - 10:57 Τοπικά

Την φετινή καλλιεργητική περίοδο στις καλλιέργειες του καρπουζιού και του πεπονιού (αλλά και σε άλλες καλλιέργειες), παρατηρήθηκαν μεγάλοι πληθυσμοί αφίδων, που σε αρκετές περιπτώσεις οι παραγωγοί αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα με την αντιμετώπισή τους. Αυτό είχε παρατηρηθεί και την περσινή περίοδο αλλά φέτος η έκταση και η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγαλύτερες.

            Ο σύλλογός μας προσκάλεσε για την παρατήρηση του φαινομένου στην περιοχή μας τον καθηγητή εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύση Περδίκη και την Παρασκευή 07/06/2024 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε καλλιέργειες καρπουζιού για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος στο πεδίο.

            Μετά  από τις επισκέψεις στους αγρούς πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του ΔΣ του δήμου Λεχαινών. Στην σύσκεψη αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση από τον κ. Περδίκη  και από τους γεωπόνους που συμμετείχαν. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στη μείωση των δραστικών ουσιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ως απόρροια και της πράσινης συμφωνίας εντός της ΕΕ, καθώς και στις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν από την εγκατάσταση των καλλιεργειών ως τη συγκομιδή τους (κυρίως οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα) αλλά βεβαίως και η διαχείριση της καλλιέργειας από γεωπόνους και παραγωγούς..

            Κατόπιν σχετικής απόφασης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Τρίτη 11/07/2024 με τον αντιπερειφερειάρχη  αγροτικής ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, τον καθηγητή Διονύση Περδίκη, υπηρεσιακούς παρόντες της ΠΔΕ και εκπροσώπους του παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδος και του συλλόγου. Στη συζήτηση αναλύθηκε το πρόβλημα και ζητήθηκε από την ΠΔΕ να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα που θα ¨τρέξει¨ το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παρακολούθηση του πληθυσμού των αφίδων για να μην παρουσιαστούν ξανά τα ίδια προβλήματα στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Περισσότερα Νέα