Ο «βοηθός των επίτοκων Γυναικών», Ιερομάρτυς Ελευθέριος, εορτάστηκε ιεροπρεπώς στον Πύργο.

24 Ιουλίου - 16:41 Τοπικά

Κι εσύ, Eλεύθεριε Ιεράρχα ξακουστέ, γόνε μητρός
Ανθίας, Λευτέρωσέ μας απ’ τη μακριά πνοή της αγωνίας.

Μέσα στη σεπτή και ευλογημένη χορεία των λαοφιλών Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, εξέχουσα θέση κατέχει ο ένδοξος Ιερομάρτυς του Χριστού Άγιος Ελευθέριος, που εορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου εκάστου έτους, ο οποίος αναδείχθηκε πνευματικός καθοδηγητής και φιλόστοργος Ποιμενάρχης της επαρχίας του Ιλλυρικού, αγλάϊσμα Αρχιερέων και εγκαλλώπισμα μαρτύρων, αλλά και πρεσβευτής στον Κύριο για τη σωτηρία των ψυχών όλων των Χριστιανών

Έτσι κάθε Μεγαλοπρέπεια και εν μέσω πλειάδος Κληρικών της πόλεως του Πύργου και άλλων όμορων Ενοριών πραγματοποιήθηκαν οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας, το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου έ.έ. στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό του Πύργου.

Στις Ιερές ακολουθίες κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος ο οποίος κατά την διακονία του Θείου λόγου, αναφέρθηκε εκτενώς και εμπεριστατωμένα εις τους εορτάζοντας Αγίους της Εκκλησίας μας.  Κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός ομιλήσας καταλλήλως, πλαισούμενος από τους Αιδεσιμότατους π. Βασίλειο Λαγκαδινό. π. Απόστολο Γκολφίνο και τοι οικείο Εφήμεριο π. Γρηγόριο Πάπαρη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προεόρτια την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου και των Αιδεσιμοτάτων π. Βασιλείου Λαγκαδινού, π. Νικολάου Κατσηδήμα και του οικείου Εφημερίου π. Γρηγορίου Πάπαρη, ενώ κατά το διήμερο της Ιεράς πανηγύρεως πλήθος φιλακόλουθων Χριστιανών εκ της Ενορίας και της πόλεως του Πύργου, προσήλθαν για να λάβουν την χάρη και την ευλογία του εορταζομένου Αγίου Ελευθερίου, ο οποίος θεωρείται προστάτης κάθε έννοιας ελευθερίας, αλλά ιδιαιτέρως των φυλακισμένων και των εγκύων γυναικών καθώς πιστεύεται ότι δίνει «καλή λευτεριά» όταν επικαλούνται την βοήθεια του και ακουμπούν το εικόνισμα του Αγίου πάνω στην κοιλιά τους!

Την παραπάνω αλήθεια επισημαίνει και ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας, καθώς αναφέρεται σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Των επιτόκων γυναίων, Πάτερ, κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως τω Ναώ σου φοιτώσαις∙ εύπλοιαν δε πάλιν άλλοις θερμώς εξαιτούσιν επέδωκας∙ και τοις νοσούσιν υγείαν συ χορηγείς, διαλάμπων εν τοις θαύμασιν». Δηλαδή: Φροντίζοντας, πάτερ, τις επίτοκες γυναίκες, δίνεις ελευθερία σ΄ αυτές, που έρχονται προσκυνήτριες στον Ναό σου. Και έκανες καλοτάξιδους πάλι εκείνους που σε παρακάλεσαν θερμά, όπως και στους ασθενείς δίνεις την υγεία, λάμποντας έτσι με τα θαύματα.

Κατά το διήμερο των λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων, ο Αιδεσιμότατος Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γρηγόριος Πάπαρης, καθώς επίσης και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, δεξιώθηκαν τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό εις το παρακείμενο Ενοριακό κέντρο, προσφέροντας καφέ και νηστίσημα γλυκίσματα, ευγενική προσφορά των κυριών της Ενορίας. Παράλληλα όπως κάθε χρόνο έγινε η κλήρωση ενός αποταμιευτικού βιβλιαρίου με το χρηματικό ποσόν των 500 € προς άπορη οικογένεια και τυχερή αναδείχτηκε η μαθήτρια Σοφία Σπήλιου του Αναστασίου.

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας.

Περισσότερα Νέα