Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

24 Ιουλίου - 19:18 Τοπικά

Με κάθε επισημότητα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη , ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρέθεσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος την καθιερωμένη δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων.

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα  κ. Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε τον κ. Βορίδη και τους προσκεκλημένους του, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας Γιώργος Λαμπρόπουλος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας του νομού, συλλόγων κ.α.

Ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσφερε το αναμνηστικό δώρο της πόλης στον κ. Βορίδη  όπως και την πρόσφατη έκδοση του Δήμου για την Αρχαία Φειά. Ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πύργο για την θερμή φιλοξενία, υπογραμμίζοντας την λαμπρότητα με την οποία γιορτάστηκε η επέτειος του 1940 στην πόλη και δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά εκπροσώπησα σήμερα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στους εορτασμούς για την επέτειο του «ΟΧΙ», της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Πύργο. Η επέτειος γιορτάστηκε στην πόλη σας με ιδιαίτερη χαρά και λαμπρότητα και είναι πάντα σημαντικό να διατηρούμε στη μνήμη μας τα δύσκολα εκείνα «ΟΧΙ» που ειπώθηκαν εκεί που έπρεπε, σε όσους απείλησαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το «ΟΧΙ» εκφράζοντας το σύνολο του ελληνικού λαού, δίνοντας έναν νικηφόρο αγώνα, χαράσσοντας έναν δρόμο που οφείλουμε να ακολουθούμε και σήμερα. Απέναντι σε κάθε επιθετική ρητορική, σε κάθε πρόσκληση, σε κάθε επιβουλή της εθνικής μας κυριαρχίας, η απάντηση θα είναι, ένα μεγάλο «ΌΧΙ», ο αγώνας των Ελλήνων για να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους στην εθνική ακεραιότητα, την ελευθερία την εθνική ανεξαρτησία»

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος « Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, αναφέρθηκε στην ασυμβίβαστη ψυχή των Ελλήνων και την σθεναρή αντίσταση του ελληνικού λαού σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και ελευθερία.

«Ο ελληνικός λαός ξέρει να λέει «ΟΧΙ», και με τις ηγεσίες του, αλλά κυρίως ο λαός στο πεδίο της μάχης αντιστέκεται λέγοντας «ΟΧΙ» σε εκείνους που επιβουλεύονται την εθνική ανεξαρτησία, την ακεραιότητα της χώρας και της ελευθερίας του είτε με τα όπλα είτε με οικονομικά μέσα. Αυτό να το γνωρίζουν όλοι στον κόσμο. Είμαστε ο λαός που έχει ανατρέψει τα προγνωστικά των ψύχραιμων σε μεγάλες αναμετρήσεις. Διασπάσαμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια και δημιουργήσαμε το κράτος μας, κατατροπώσαμε τους Ιταλούς το 1940 και με την Εθνική Αντίσταση αποδεκατίσαμε του Γερμανούς και στείλαμε παγκόσμιο μήνυμα  ότι «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες και οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες». Αυτό είναι το μήνυμα του ασυμβίβαστου ελληνικού λαού σε όσους σήμερα με οικονομικά μέσα προσπαθούν να μας υποδουλώσουν. Θα εισπράξουν ένα «ΟΧΙ» πολύ ηχηρό και ανατρεπτικό που θα σημάνει πάλι πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις Ο ελληνισμός δίνει μάχες για άυλες αξίες.

Σήμερα πρέπει να τιμάμε και να αναφερόμαστε στον Μακαριστό αείμνηστο Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο-ηγέτη της Εθνικής Αντίστασης στην Ηλεία. Ο Αντώνιος, και ο Ιωακείμ Κοζάνης ήταν φωτεινά παραδείγματα ιεραρχών που βγήκαν στο βουνό. Με τέτοιους ανθρώπους η Ελλάδα έχει κρατηθεί ζωντανή».

Περισσότερα Νέα