Οι απαντήσεις των σημερινών θεμάτων των Πανελλαδικών στην Υγιεινή ΕΠΑΛ
24 Ιουλίου - 13:48 Τοπικά
Σε συνεργασία με το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης Θεμέλιο σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις των σημερινών θεμάτων στο μάθημα Υγιεινή ΕΠΑΛ
Ενδεικτικές απαντήσεις στην Υγιεινή ΕΠΑΛ
ΘΕΜΑ Α
Α1.
α. Σωστό
β. Λάθος
γ. Λάθος
δ. Λάθος
ε. Σωστό
Α2.
α. 1 (4-6)
β. 6 (θερμός)
γ. 3 (χολέρας)
δ. 4 (άμεσης)
ε. 8 (υπέρυθρη)
Α3.
- Γ
- Δ
- Ε
- Β
- ΣΤ
ΘΕΜΑ Β.
Β1. Δημόσια Υγιεινή είναι το σύνολο των μέτρων που εφαρμόζονται από το κράτος με σκοπό την:
- πρόληψη
- διατήρηση
- προαγωγή της υγείας του πληθυσμού
Αυτό επιτυγχάνεται με:
- την εξυγίανση του περιβάλλοντος
- τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων
- την αγωγή υγείας ομάδων πληθυσμού
- την οργάνωση υγειονομικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Β2.
α. Τα ούλα γίνονται έντονα κόκκινα, διογκωμένα από το οίδημα και πολλές φορές αιμορραγούν.
β. Στην περιοδοντίτιδα η βλάβη επεκτείνεται βαθύτερα στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και έτσι αρχίζουν να κουνιούνται και σύντομα γίνεται η εξαγωγή τους.
Β3.
α. Με τον όρο επαγγελματικά νοσήματα εννοούμε τα νοσήματα εκείνα που εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε εργαζομένους, εκτεθειμένους στο συγκεκριμένο παράγοντα που προκαλεί τη νόσο σε σύγκριση με τη συχνότητα που εμφανίζεται η νόσος στο γενικό πληθυσμό.
β. Οι κυριότερες επαγγελματικές πνευμονοπάθειες είναι οι πνευμονοκονιάσεις, επαγγελματικό άσθμα και αντιδράσεις από υπερευαισθησία.
γ. Μέτρα προφύλαξης: Συστήματα εξαερισμού που έχουν σκοπό να περιορίσουν τη βλαπτική σκόνη. Η χρήση ατομικής μάσκας προστασίας. Απομάκρυνση των αρρώστων από βεβαρημένους χώρους εργασίας. Περιοδικές εξετάσεις στους εργαζομένους.
ΘΕΜΑ Γ.
Γ1.
Η υγειονομική ταφή: περιλαμβάνει την ταφή των απορριμμάτων σε επιλεγμένους χώρους. Τα απορρίμματα αδειάζονται στους χώρους, συμπιέζονται, ώστε να μειωθεί ο όγκος τους και καλύπτονται με χώμα. Όταν η χωματερή δεν μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα, σκεπάζεται με χώμα ύψους ενός μέτρου και δενδροφυτεύεται.
Επιπλέον τρόποι διάθεσης απορριμμάτων: λιπασματοποίηση, καύση, ανακύκλωση (ζητούνται 2 από τους 3).
Γ2.
α. Σωστή φροντίδα του μυοσκελετικού συστήματος: η σωματική άσκηση και η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές (γαλακτοκομικά προϊόντα) κυρίως από την παιδική και νεανική ηλικία συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και έτσι προλαμβάνεται η οστεοπόρωση.
β. Ο προληπτικός έλεγχος για σκολίωση και κύφωση: γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό κατά τη σχολική περίοδο και συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης της νόσου. Η εξέταση γίνεται με απλή επισκόπηση σε όρθια στάση και επίκυψη.
γ. Τέσσερα οφέλη της σωματικής άσκησης στη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος είναι:
- Δύναμη. Οι μύες αδυνατίζουν, όταν δε χρησιμοποιούνται.
- Ευλυγισία και χάρη. Η άσκηση βοηθά να γίνεται η κίνηση με ευκολία.
- Αντοχή. Η αντοχή αυξάνεται, όταν κάποιος ασκείται.
- Βοηθά στην εναπόθεση ασβεστίου στα παιδιά.
δ. Η σωστή στάση του σώματος σε όλες τις συνήθεις ασχολίες αποτελεί βασική αρχή πρόληψης παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Η κυφωτική στάση είναι η πιο συνηθισμένη μορφή παραμόρφωσης.
Γ3.
α. 4-5 ώρες.
β. Καλό είναι το φαγητό να συντηρείται ή σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 60ο C ή μικρότερη από 10ο C.
γ. Αποτελεσματική αναθέρμανση σημαίνει ότι όλα τα μέρη του τροφίμου θα θερμανθούν τουλάχιστον στους 70ο C.
ΘΕΜΑ Δ.
Δ1.
α. Απορροφητικός βόθρος: είναι ο πιο ανθυγιεινός, γιατί συλλέγονται τα οικιακά λύματα κατευθείαν στη γη, διαποτίζουν το έδαφος, μολύνουν τα υπόγεια νερά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.
β. Το ασφαλέστερο και υγιεινότερο σύστημα αποχέτευσης είναι με το δίκτυο υπονόμων, όπου συλλέγονται τα λύματα της περιοχής, επεξεργάζονται και απομακρύνονται σε υγρό περιβάλλον (θάλασσα, λίμνη, ποταμό) κατά τρόπο αποδεκτό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
γ. Το υγιεινότερο είδος βόθρου είναι ο σηπτικός βόθρος. Ονομαστικά οι βασικές λειτουργίες που γίνονται στα στεγανά τμήματά του είναι η καθίζηση των ακαθαρσιών, υγροποίηση και ζυμώσεις.
Δ2.
α. Κανένα από τα 3 δείγματα δεν είναι κατάλληλο για πόση.
Δείγμα Α: Για αυτό ευθύνεται το pH του. Η αντίδραση του νερού πρέπει να είναι ουδέτερη ως ελαφρά αλκαλική (pH 6,8-7,8) για να είναι πόσιμο.
Δείγμα Β: Για αυτό ευθύνεται η παρουσία αζωτούχων ενώσεων. Το νερό για να είναι πόσιμο δεν πρέπει να περιέχει αζωτούχες ενώσεις.
Δείγμα Γ: Για αυτό ευθύνεται η παρουσία μολύβδου σε μεγάλη αναλογία. Το νερό για να είναι πόσιμο δεν πρέπει να περιέχει χημικές ουσίες ή όταν υπάρχουν, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ορισμένη αναλογία. Όταν ο μόλυβδος π.χ βρίσκεται στο πόσιμο νερό σε μεγάλη αναλογία, προκαλούνται χρόνιες δηλητηριάσεις.
β. Αν το νερό δεν είναι μολυσμένο, τότε μπορεί οι αζωτούχες ενώσεις να προέρχονται από λιπάσματα ή από τη γεωλογική σύσταση του εδάφους.
γ. Με τη χημική εξέταση.