Οι “Έλληνες Αθάνατοι” αποφάσισαν την μη απαγγελία του ποιήματος «το Φως της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

2 Φεβρουαρίου - 20:42 Τοπικά

Αξιότιμο Κύριο

ΣΠΥΡΟ ΚΑΠΡΑΛΟ

Πρόεδρο ΕΟΕ

[email protected]

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Για μια – ακόμη – φορά η ΕΟΕ αποφάσισε την μη απαγγελία του ποιήματος «το Φως της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα (επισυνάπτεται η απόφαση) στην Τελετή της 16ης Απριλίου 2024.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα «των Ελλήνων Αθανάτων» να αποφασίζουν και να πράττουν δεόντως και καταλλήλως με απόλυτο σεβασμό στα Ιδεώδη του Ολυμπισμού και δη της Ολυμπιακής Επιτροπής: Το 1964 ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Διάδοχος Κωνσταντίνος (και με ομόφωνη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου) αποφάσισε την απαγγελία του ποιήματος «Το Φως της Ολυμπίας» του ποιητή Τάκη Δόξα σε κάθε Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Για την μόνιμη απαγγελία υπήρξε και Κυβερνητική απόφαση επί Πρωθυπουργίας του Γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου.

Η απόφαση τηρήθηκε μέχρι το 1996, όταν εξωγενείς και εσωγενείς παράγοντες ενοχλήθηκαν από τα δυναμικά μηνύματα του Ποιήματος και η Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη έδωσε εντολή ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ.

Το 2003 ξεκίνησε μια εκστρατεία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Πρόεδρος της ΕΟΕ Λάμπης Νικολάου) και χιλιάδες επιστολές / συγκεντρώσεις / δημοσιεύματα με αποτέλεσμα την επαναφορά του ποιήματος στην Τελετή Έναρξης στην Αρχαία Ολυμπία (Απαγγελία από τον κ. Νικήτα Τσακίρογλου).

Στη χρονική διαδρομή 2004 μέχρι Σήμερα πέρα από την συμμετοχή (απαγγελία) τα ΜΗΝΥΜΑΤΑ του ποιήματος «μεταφέρθηκαν» Παγκόσμια γιατί εκφράζουν την ΙΣΤΟΡΙΑ / τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ / τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ με επίκεντρο την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ και την ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα αγωνιστώ (αγωνιστούμε) με κάθε νόμιμη Δράση για την δικαίωση της ιερής μνήμης του Πατέρα μου, των Φίλων ανά την Ελλάδα και το Εξωτερικό και για την αγαπημένη Πατρίδα την ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.

Κύριε Πρόεδρε,

Σίγουρα στην εμπορευματοποίηση των ΑΞΙΩΝ σίγουρα «μετράει» ο χρόνος. Σ’ αυτό το σύγχρονο σας παραθέτω κείμενο του αείμνηστου ΚΛΕΑΝΘΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ (Αντιπροέδρου της ΔΟΑ).

«…Το Ποίημα/Ύμνος του Τάκη Δόξα είναι κήρυγμα Ειρήνης Πανανθρώπινο, φωνή στεντόρεια για να διακηρύξει πως οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά ένα άλλος ΦΩΣ. Αυτό της Ψυχής και της  Ηθικής του κάθε Ανθρώπου».

Γιώργης ΤάΚη Δόξας

Περισσότερα Νέα