Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου

24 Ιουλίου - 17:19 Τοπικά

Μια από τις ωραιότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη τους «ΟΡΝΙΘΕΣ» θα παρουσιάσει φέτος η Θεατρική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Πύργου για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο την Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου 2015.  Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Πύργου δημιουργήθηκε το σχολικό έτος 2012-13 όπου και παρουσίασε το έργο  «Ηλιοτρόπιο» του Ευγένιου Τριβιζά. Το 2014 συνέχισε να δραστηριοποιείται και οι μαθητές- μέλη της παρουσίασαν δύο έργα, το παραμύθι της Λίνας Σωτηροπούλου «Η αδερφή μου και εγώ» και το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Μαντάμ Σουσού».

Φέτος οι 40 μαθητές- μέλη της θεατρικής ομάδας του σχολείου, με την καθοδήγηση της φιλολόγου καθηγήτριας Ευγενίας Μπίθα, των καθηγητριών Κατερίνας Ζούνη και Χαράς Παπαδοπούλου και την υποστήριξη του Διευθυντή Γιώργου Φωτεινόπουλου έθεσαν στους εαυτούς τους ένα μεγάλο στοίχημα. Να ανεβάσουν τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

Μια σύνθετη παράσταση που συνδυάζει ζωντανά τραγούδι, χορό και κωμική πλοκή. Δοσμένο μέσα από μια σύγχρονη ματιά με στόχο να προβληματίσει και παράλληλα να διασκεδάσει το κοινό.

Στη άοκνη προσπάθειά τους οι μαθητές και καθηγητές να δημιουργήσουν πολιτισμό στις δύσκολες εποχές που ζούμε και να χαρίσουν χαμόγελα και χαρά στους θεατές που θα παρακολουθήσουν την παράσταση έχουν και την αμέριστη συμπαράσταση των γονέων και φίλων του σχολείου.

Όλοι έχουν δουλέψει σκληρά, απογεύματα, Σαββατοκύριακα και διακοπές για πολλούς μήνες και τις τελευταίες ημέρες προετοιμάζονται πυρετωδώς για να μας παρουσιάσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Άλλωστε  η αγάπη των παιδιών για το θέατρο αλλά και η θερμή αγκαλιά με την οποία αγκαλιάζει κάθε χρόνο η τοπική κοινωνία την προσπάθεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών του γυμνασίου να παράξουν πολιτισμό και να δηλώνουν  παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα του Πύργου είναι το καλύτερο εισιτήριο και για την μεγάλη φετινή επιτυχή προσπάθειά τους.

Λίγα λόγια για το έργο

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της γενικής κατάπτωσης αξιών, που μαστίζουν την χώρα μας η κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες» αν και κλασικό έργο είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο Αριστοφάνης αφηγείται με τη γλώσσα της σάτιρας, την ανατροπή μιας κοινωνίας διεφθαρμένης, παρακμιακής, μιας κοινωνίας που υποβαθμίζει την επιθυμία για Ζωή, σε αγωνιώδη προσπάθεια για Επιβίωση.

Στην πλοκή του έργου δυο καλοί φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ανυπόφορη ζωή της Αθήνας για να βρουν και να συναντήσουν τον Τηρέα Τσαλαπετεινό.

Εκεί γεννιέται η ιδέα της ίδρυσης μιας άλλης πόλης, της Νεφελοκοκκυγίας στο αιθέριο βασίλειο των πουλιών με στόχο την υφαρπαγή της εξουσίας από το Θεό Δία και της μεταβίβασής της στα πουλιά. Αν και πείθουν τους φτερωτούς κατοίκους να χτίσουν και να οχυρώσουν μια πόλη μεταξύ ουρανού και γης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από παρείσακτους επισκέπτες αλλά και θεϊκούς πρεσβευτές.

Οι «Όρνιθες» είναι ένα έργο τόσο σύγχρονο όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις του και να δημιουργήσει  μια «άλλη» κοινωνία, χωρίς υποκρισία, φόβο, καταστροφική μανία και κοινωνική αδικία. Μια κοινωνία με πολίτες που σέβονται απόλυτα τους νόμους της φύσης. Πολίτες ελεύθερους, υπεύθυνους και ευτυχισμένους!

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Πεισθέταιρος : Γιάννης Σ. Κορίζης

Ευελπίδης : Βασίλης Καραργύρης

Έποπας : Γιάννης Τσάκαλος

Υπηρέτης Έποπα : Αγγελίνα Ηλιοπούλου

Δούλοι :Μάνος  Ελ Χαζ

               Χρήστος Λαμπρόπουλος

 Αηδόνα :Αλεξία Παναγιωτοπούλου

Ιερέας : Γιάννης Τσάκαλος

Ποιητής : Διονύσης Καραμάνης

Χρησμολόγος : Βασιλική Μπαρτζιώτη

Μέτων : Λιάνα Βρύνα

Επιθεωρητής : Ελένη Τόγια

Αγγελιοφόρος : Διονυσία Μπερτσάτου

Ίρις : Κων/να Ασημακοπούλου

Κινησίας : Εύη Βασσάλου

Ψευδομάρτυρας : Γιάννης Τσάκαλος

Προμηθέας : Χρήστος  Λαμπρόπουλος

Ποσειδώνας : Κων/νος Καραντώνης

Ηρακλής : Διονύσης Καραμάνης

Τριβαλλός : Δήμητρα Καραμάνη

Βασιλεία : Βασιλική Μπαρτζιώτη

ΧΟΡΟΣ :

Ελένη Αργυροπούλου , Μαριφένια Γκότση, Ειρηνίκη Καββαθά, Αναστασία Θεοδωροπούλου , Αλεξάνδρα Μπερτσάτου ,Διονυσία Μπερτσάτου , Νίκη Συρογιάννη, Μαρίσια Αθανασοπούλου,Έφη Ασημακοπούλου, Αλεξία Παναγιωτοπούλου, Λιάνα Βρύνα, Εύη Βασσάλου, Αγγελίνα Ηλιοπούλου, Ελένη Ζαπάντη , Ελένη Τόγια

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση : Αλέξης Σολωμός

Σκηνοθεσία : Ευγενία Μπίθα

Επιμέλεια παράστασης: Κατερίνα Ζούνη

Διασκευή Μουσικής: Γιώργος Γκιντζίρης

Μουσική διδασκαλία :Mario Buzo

Διδασκαλία Χορού : Ευγενία Μπίθα

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Μπίθα Ευγενία – Κατερίνα Ζούνη

Μουσικοί ήχοι-εφέ: Mario Buzo

Φροντιστήριο: Κων/να Κατσίγιαννη – Δήμητρα Καραμάνη

Συντονισμός παράστασης: Κατερίνα Ζούνη – Χαρά Παπαδοπούλου

Μακιγιάζ: Λένα Μπράμου

Περισσότερα Νέα