Οι Πανεπιστημιακές σχολές στην Ηλεία και το Πύργος Πάτρα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Επιμελητηρίου Ηλείας

24 Ιουλίου - 16:23 Τοπικά

Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηλείας μέσω τηλεδιάσκεψης με θέματα ημερήσιας διάταξης που αποτελούν τα δύο από τα  πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον Ηλειακό Λαό.

Εκτός από τα 21 μέλη του, προσκλήθηκε και συμμετείχε  και ο Παναγιωτόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής  Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Πατρών ο οποίος μίλησε για το 1ο θέμα της συνεδρίασης που αφορά το μέλλον των Πανεπιστημιακών Σχολών και συγκεκριμένα του Πανεπιστημίου Πάτρας και των αντίστοιχων τμημάτων με έδρα την πόλη του Πύργου.

Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον Πύργο. Αναφέρθηκε στο  νεοσύστατο Τμήμα Μουσειολογίας, με έδρα τον Πύργο, το οποίο ιδρύθηκε με το νόμο 4610/2019 ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019, και αριθμεί στους 500 φοιτητές( περίπου μισοί από αυτούς που εγγράφηκαν πέρυσι και άλλοι τόσοι φέτος) καθώς και στο Πρώην τμήμα του ΤΕΙ  το οποίο λειτουργεί ή θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά γιατί απομένουν άλλα δύο έτη δηλ. 4 εξάμηνα για να ολοκληρωθεί γραμμικά η πορεία του. Επισήμανε την τραγική κατάσταση του πρώην τμήματος όσον αναφορά τις διδακτικές ανάγκες αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται  για την εύρυθμη λειτουργία του από την διεύθυνση του τμήματος.  Επίσης αναφέρθηκε  στην επιθυμία των Ηλείων συμπολιτών μας (ξεπερνούν τα 35 άτομα)  στο να δώσουν κατατακτήριες στο νέο τμήμα.

Ακολούθως τοποθετήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ ο κ. Λεβέντης , ο κ. Λάμπρος ,ο κ. Αναγνωστόπουλος, Μπουλούτας, κ. Ξανθούλης, κ. Παρασκευόπουλος στο θέμα αυτό και στην συνέχεια ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον καθηγητή για την παρουσία του, τόνισε τον διαρκή αγώνα του για την καλή λειτουργεία των τμημάτων του Πανεπιστημίων Πατρών ζητώντας να παραδοθεί στην διοίκηση μια ολοκληρωμένη έκθεση των όσων αναφέρθηκαν. Επίσης τόνισε τον σημαντικό ρόλο των σχολών στην τοπική οικονομία. Τέλος και κατόπιν προτάσεων του κ. Λεβέντη και  κ. Λάμπρου αποφασίστηκε α)να επιδιωχθεί μια επαφή με την Πρυτανεία, β) να προταθεί ως θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια τέθηκε το 2ο θέμα της συνεδρίασης που αφορά τον δρόμο Πάτρα – Πύργου από τον Πρόεδρο. Κατόπιν έγινε αναφορά στο ιστορικό της πορείας του έργου, σταθμίστηκε  κατάσταση του σήμερα και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις – προτάσεις των μελών του Δ.Σ αλλά και του κ. Παναγιωτακόπουλου Νίκου – Πρώην Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου μας που συμμετείχε και αυτός δυναμικά στην τηλεδιάσκεψη, για το  «τι μέλλει γενέσθαι».

Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν κινήσεις εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ηλείας ξεκινώντας με διαδοχικές συναντήσεις με τους Δημάρχους του Νομού, ώστε να επιδιωχθεί η κατασκευή του έργου, πάντα σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του Νομού.

Η συνεδρίαση έκλεισε με μια αναφορά α) στο πρόγραμμα που έτρεχε για τις επιχειρήσεις με τίτλο: «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Δυτική Ελλάδα» με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης), με συνολική Δημόσια Δαπάνη των δράσεων της παρούσας πρόσκλησης, ανέρχεται σε 30.000.000 € καθώς και β)στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» που σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση (ΓΔΟΥ 233/2020), οι δικαιούχοι του κρατικού δανείου μπορούν, υπό προϋποθέσεις να μην επιστρέψουν το 30% ή και το 40% του ποσού που θα λάβουν.

Περισσότερα Νέα