Οικολογική Δυτική Ελλάδα: Οι επενδύσεις χρειάζονται συνεννόηση, όχι σύγκρουση

24 Ιουλίου - 17:08 Τοπικά

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Κανέλλης, επικεφαλής της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας» έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη διαμάχη γύρω από τις 4 μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιορρευστά στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου:

Ως περιφερειακή παράταξη που επιδιώκει την οικονομική ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στο σεβασμό του περιβάλλοντος, ζητούμε και από τους δημοτικούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής του Μεσολογγίου αλλά και από τις διοικήσεις των εταιριών να εγκαταλείψουν τις λογικές που οδηγούν στην σύγκρουση και ανοίξουν το δρόμο για μια αμοιβαία επωφελή συνεννόηση.

Κάθε επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως πράγματι είναι σύμφωνα με τις άδειές τους οι εν λόγω τέσσερις, είναι ευπρόσδεκτη, όπως εξάλλου οφείλει να είναι κάθε νόμιμη επενδυτική πρωτοβουλία και για προφανείς λόγους. Ταυτοχρόνως όμως και οι ανησυχίες των πολιτών και των δημοτικών παραγόντων οφείλουν, ακόμη και αν περιέχουν υπερβολές, να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αναλυτικές εξηγήσεις.

Θεωρούμε ότι η δημοσιευθείσα στα τοπικά μέσα επικοινωνίας εκτενής απάντηση των  εταιριών που προωθούν τις επενδύσεις αυτές απαντά αναλυτικά και επί της ουσίας στις δημόσια διατυπωμένες ανησυχίες, και απαντά ικανοποιητικά κατά τη γνώμη  μας. Οι μονάδες δεν θα καταλάβουν δεκάδες στρέμματα αλλά μονοψήφιο αριθμό συνολικά, στερεά απόβλητα δεν θα υπάρχουν, η πρώτη ύλη, τα τηγανόλαδα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον αν απορρίπτονται σε αυτό και μολύνουν τα νερά όχι αν επεξεργασμένα χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας.

Πλην όμως, το επιθετικό ύφος και η επιλογή απειλητικού εξωδίκου αντί ήρεμης ανακοινώσεως, με αιχμές μάλιστα κατά των μέσων επικοινωνίας που δεν έκαναν παρά το αυτονόητο δημοσιεύοντας επώνυμες κριτικές απόψεις, δεν είναι η ορθότερη επιλογή. Πράγματι οι επενδύσεις πρέπει να έχουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και όταν παρανοήσεις και εύλογες ή όχι ανησυχίες το εμποδίζουν, οι επενδυτές οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ την αποδοχή, όχι για να επιβληθούν.

Προτείνουμε λοιπόν : να πέσουν οι τόνοι, να υπάρξει απευθείας συνεννόηση επενδυτών και Δήμου Μεσολογγίου για παρουσίαση των Μονάδων σε κάθε τους λεπτομέρεια στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενδεχομένως και με υλικό από ήδη λειτουργούσες ανάλογες, καθώς και δημόσια δέσμευση των εταιριών για αποδοχή κάθε ελέγχου εκ μέρους του Δήμου ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Με την ευκαιρία διατυπώνουμε και πάλι την πάγια πρότασή μας προς την περιφερειακή αρχή για μελέτη χωροθέτησης Βιοτεχνικών Πάρκων σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο για την ευχερέστερη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων προς όφελος της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του περιβάλλοντος.

Γιώργος Κανέλλης, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου,

 επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Περισσότερα Νέα