Ολοκληρώνεται σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία το 1ο Διεθνές προσκήνιο σπουδαστών και νέων

24 Ιουλίου - 17:18 Τοπικά

Ολοκληρώνεται σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία το 1ο Διεθνές προσκήνιο σπουδαστών και νέων, που οργανώνεται από το ίδρυμα Κακογιάννη. Το σημερινό πρόγραμμα, στο οποίο όπως κάθε μέρα η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό είναι το παρακάτω (υπενθυμίζεται ότι οι παραστάσεις δίνονται στο θέατρο Δρούβα):

 

 

Σάββατο 9 Μαΐου

 

12:30

“ΑντιγόνηΣοφοκλή, Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

16:30

Άλκηστις” Ευριπίδη, 11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, Αθήνα

 

18:00

Εκάβη” Ευριπίδη, Θεατρική Ομάδα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Λήμνος) 

 

 

 

·        Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξανδρείας, Αίγυπτος

“Αντιγόνη” Σοφοκλή

Συμμετοχή:  Προσκήνιο

Το Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας ιδρύθηκε το 1889 από τον μεγάλο ευεργέτη της Γεώργιο Αβέρωφ και αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, το 1890.  Κατά την πολυετή πορεία του στον κόσμο της εκπαίδευσης αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα γυμνάσια του Ελληνισμού της διασποράς, όπου πήραν τις βάσεις τους πολλοί επιστήμονες, πνευματικοί άνθρωποι και προσωπικότητες της τέχνης. Το 1990 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην ελληνική παιδεία.

Στις μέρες μας λειτουργεί ως Ημερήσιο αμιγές Ελληνικό Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο, όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Σπουδών του ΥΠΕΠΘ για την αντίστοιχη βαθμίδα. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με Εργαστήριο Χημείας και Πληροφορικής, αυτοτελές θέατρο (Ιουλίας Σαλβάγου), σπουδαία βιβλιοθήκη, αίθουσα Μουσικής και Γυμναστήριο. Οι μαθητές έχουν, επίσης, πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ε.Κ.Α. (Γήπεδο Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης και αίθουσα Πινγκ πονγκ).

Οι πιο πρόσφατες πολιτιστικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ή οργάνωσε το σχολείο είναι: (2008) συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στην εκδήλωση «Ιλιάδα – Απαγγελία» της  Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, (2009-2012) συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του σχολείου, με παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, στην εκδήλωση «Πολιτιστική Συνάντηση Ευρωμεσογειακών χωρών» του Πολιτιστικού Ιδρύματος  Anna Lindh, (2012) συμμετοχή μαθητών με κλασσικά και μοντέρνα μουσικά κομμάτια  στην εκδήλωση  «Μουσικές Περιπλανήσεις», (2015) Ενδοσχολική εκδήλωση «Αφιέρωμα στην Ποίηση» κατά την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί απήγγειλαν αποσπάσματα από την παγκόσμια λογοτεχνία στα Ελληνικά, Αγγλικά και Αραβικά και τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα με τη συνοδεία κιθάρας, (2015) Οι μαθητές με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών και φίλων μουσικών προετοιμάζουν Ελληνική Βραδιά προγραμματισμένη για τις 16 Απριλίου όπου θα ερμηνεύσουν λαϊκά και ελαφρολαϊκά τραγούδια και θα παρουσιάσουν λαϊκούς και παραδοσιακούς χορούς.

2014-2105 Η θεατρική ομάδα του Αβερωφείου παρουσιάζει την παράσταση Αρχαίου Δράματος «Αντιγόνη». Σκοπός μας καθ’ όλη τη διάρκεια των προβών και γυρισμάτων ήταν η ανάπτυξη συνεργασίας, ομαδικότητας και πνεύματος, μετριοπάθειας και μετριοφροσύνης, καθώς και το σεβασμό προς το Αρχαίο Δράμα και τους δημιουργούς του. Οι μαθητές και όχι μόνο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το θέατρο είναι ένα μέσο έκφρασης και ανάπτυξης πολιτισμού και καλλιέργειας των γνώσεων, συσχετίζοντας τον αρχαίο με το σύγχρονο πολιτισμό.

Όνομα Σχολειού: Αβερώφειο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξάνδρειας

Χώρα – Περιοχή: Αίγυπτος

Τίτλος Παράστασης: Αντιγόνη

Συγγραφέας: Σοφοκλής

Μουσική Επιλογή από: Preisner Zbigniew,  Αργύρης Κουνάδης, Miujos Pofa, Albinoni, M. Θεοδωράκης

 

Συντελεστές

Καθηγητές: Σπυρίδων Κλαδάκης

Συμμετέχουν οι μαθητές: Αλή Αμπντέλ-Μοχσέν, Μαχμούτ Αμπουλχέρ, Καρίμ Γκαμίλ, Μάρκος Γκόργκι, Ιωσήφ Ελ Σάμοα,Σοφία Κλαδάκη, Χρήστος Κόντης, Νικόλαος Κοροβέσης, Μυρτώ-Ειρήνη Κυρίτση, Γεώργιος- Φανούριος Κυρίτσης, Γεώργιος Μανδραγός, Ευγενία Μανδραγού, Φίλιππος Μάνσι , Σπυρίδων Πεφάνης-Μακρής,   Μπαχάα Φαΐζ , Λένα Χάσεμ ,  Φάτμα Χέντρ.

·        11ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, Αθήνα

“Άλκηστις” Ευριπίδη

Συμμετοχή:  Προσκήνιο

Από το 2001 το σχολείο μας παρουσιάζει έντονη θεατρική δράση ανεβάζοντας παραστάσεις ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου καθώς και Αρχαίο Δράμα αποσπώντας βραβεία όπως Β’ βραβείο  Αρχαίου Δράματος στους 11ους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες, το 2005, για τις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη, το Α’ βραβείο Αρχαίου Δράματος για τις περιοχές Γ’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής στους 4ους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες, το 2008, με την “Λυσιστράτη ” του Αριστοφάνη κ.ά. Στόχος είναι οι μαθητές βιωματικά να έρθουν σε επαφή με το συναρπαστικό αυτό είδος της Αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας, που συνδυάζει το λόγο, τη μουσική, την όρχηση, την σκηνογραφία και την δράση. Με όχημα την άρθρωση του ποιητικού λόγου οι μαθητές –υποκριτές θα επιτύχουν τη μέθεξη στο ήθος, στη διάνοια και στα πάθη των δρώντων προσώπων, όπως αυτά διαμορφώνονται στην πορεία του δράματος, διακρίνοντας έτσι τα ποιοτικά και ποσοτικά μέρη, τα οποία αν και τα διδάσκονται θεωρητικά συχνά δεν τα αντιλαμβάνονται.

Για φέτος επιλέξαμε στην «Άλκηστη» του Ευριπίδη, να έχουμε μία διαφορετική σκηνοθετική προσέγγιση, όπου μέλη του χορού μεταμορφώνονται σε ήρωες ή και όλοι μαζί υποδύονται έναν ήρωα, όπως τον Φέρη με στόχο να δράσουν οι μαθητές συλλογικά απεκδυόμενοι έτσι το ήθος του «πρωταγωνιστή». Πέρα από τους αρχικούς στόχους οι οποίοι φαίνεται κατά τη διάρκεια των προβών ότι επιτυγχάνονται, επιβεβαιώνεται επιπλέον ότι το θέατρο και το Αρχαίο Δράμα είναι το καταλληλότερο μέσο για την κάθαρση της ψυχής, την εξάλειψη εγωπαθούς συμπεριφοράς και την άσκηση στη συλλογικότητα.

Όνομα Σχολειού: 11o Γενικό Λύκειο Περιστερίου

Χώρα – Περιοχή: Αττική

Τίτλος Παράστασης: Άλκηστις

Συγγραφέας: Ευριπίδης

Συντελεστές

Mετάφραση: Χριστομάνος Κωνσταντίνος

Δραματουργική επεξεργασία: Πιακουλάκη Μαρία, Σπανού Κυριακή

Σκηνοθεσία: Πιακουλάκη Μαρία, Σπανού Κυριακή

Μουσική σύνθεση (πρωτότυπη): Πολίτης Αιμίλιος

Χορογραφία: Σταματοπούλου Πέρσα

Υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος: Πιακουλάκη Μαρία

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Αγγέλου Ανδρονίκη, Κοκκόρου Ελένη

Συμμετέχουν οι μαθητές  Αργυροπούλου Ματζουράνα, Βλαστού Δήμητρα,

Βλαχάκη Χριστίνα, Δημητρακάκη Δήμητρα, Δημητρακάκη Φιλίππα, Κουκουμάκη Δανάη,

Ξένου Αναστασία, Ξυνογάλου  Ιωάννα, Σιαμαντούρα Μαρία, Τσαντέ Ιφιγένεια, Χαρμάνη Αθηνά

 

Μουσική: Αρμόνιο: Πολίτης Αιμίλιος

                  Σαξόφωνο: Παράσχη Παναγιώτα

                  Κιθάρα: Χαρμάνη Αθηνά

 

·        Θεατρική Ομάδα, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Λήμνος

“Εκάβη” Ευριπίδη

Συμμετοχή:  Σεμινάριο, Προσκήνιο

Είμαστε μια ερασιτεχνική ομάδα δώδεκα ατόμων που δημιουργήθηκε το 2013 και εντάσσεται στη φοιτητική ομάδα θεάτρου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχουμε πάρει μέρος στην 2η Φοιτητική Έκφραση το καλοκαίρι του 2014 παρουσιάζοντας το έργο «Μια στιγμή πριν» του Sergi Belbel ενώ τα Χριστούγεννα του 2014 παρουσιάσαμε μονόπρακτα έργα και επιλεγμένες σκηνές έργων.

Αποφασίσαμε να δουλέψουμε παράσταση Αρχαίου Δράματος ύστερα από πρόταση να συμμετάσχουμε στο Φεστιβάλ της Σικελίας, ενώ μέλος της ομάδας που έχει ασχοληθεί με το Αρχαίο Δράμα μας παρότρυνε προς την κατεύθυνση αυτή. Στόχοι αυτής μας της προσπάθειας είναι να κατανοήσουμε την έννοια της Αρχαίας Τραγωδίας και την υπόθεση του έργου, αλλά και να καλλιεργήσουμε περαιτέρω την ομαδικότητα, τη φωνή αλλά και την κινησιολογία μας. Οι στόχοι μας υλοποιήθηκαν σε μέγιστο βαθμό αλλά προσπαθούμε διαρκώς να θέτουμε καινούργιους.

Όνομα Πανεπιστημίου: Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Χώρα – Περιοχή: Λήμνος

Τίτλος Παράστασης: Εκάβη

Συγγραφέας: Ευριπίδης

 

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι φοιτητές: Αγγελική Αδαλή, Φωτεινή Αμπαρά, Αγαθή Ζαφειρίου, Χριστίνα Καμαρινού, Φωτεινή Καρρά, Σταματία Κραχάλα,  Στυλιανός Παπαδάκης,  Δημήτριος Παπακωνσταντινάκης , Παναγιώτα Ποτσάκη, Στυλιανός-Χαράλαμπος Συμαντηράκης,  Ιωάννης Τομάζος, Αδαμαντία Χιώνη.

 

 

Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο ανοιχτό Θέατρο Δάσους Δρούβα.

 

Σε περίπτωση βροχής, οι παραστάσεις θα μεταφερθούν στο ειδικά διαμορφωμένο Κλειστό Γυμναστήριο της Αρχαίας Ολυμπίας

 

Καθημερινά, και ώρες 10:00 – 21:00, θα λειτουργούν:

  

  • Έκθεση κοστουμιών και φωτογραφίας από τα γυρίσματα και στιγμιότυπα των ταινιών Ιφιγένεια, Ηλέκτρα και Τρωάδες από την “Τριλογία ” του Μιχάλη Κακογιάννη

Αμαξοστάσιο

  • Eικαστική εγκατάσταση του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας

 Κτίριο ΟΣΕ

Σε όλες τις παραστάσεις, τις προβολές και τις εκθέσεις, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

 

Σημείωση:

Το πρόγραμμα υπόκειται σε τροποποιήσεις

Περισσότερα Νέα