Ομιλία Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2017

24 Ιουλίου - 17:11 Τοπικά

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη τοποθετήθηκε χθες  8/12/2016 στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2017.

Η βουλευτής υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για επίλυση διαχρονικών παθογενειών που κληρονόμησε από τα κόμματα της χρεωκοπίας της χώρας. Τόνισε το ότι σήμερα με αυτή την Κυβέρνηση επιλύθηκε το πρόβλημα των αδιόριστων του 1998, θα αποζημιωθούν οι σεισμόπληκτοι της Ηλείας, ζήτημα που εκκρεμεί από το 2008 και θα σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το περιβάλλον, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως «εφιάλτη» τη θητεία της παρούσας Κυβέρνησης, τότε πώς πρέπει να χαρακτηρίσουμε τις Κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έπειτα από όλα τα παραπάνω; Ως «λαίλαπα», «σίφουνα», «οδοστρωτήρα» που διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του; Συνέστησε να είναι προσεκτικοί κάποιοι στις εκφράσεις και τους χαρακτηρισμούς τους.

Όσον αφορά τον Τομέα της Παιδείας, αναφέρθηκε στα στοιχεία του Προϋπολογισμού που αποδεικνύουν την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη της δημόσιας Παιδείας σε σύγκριση με ό,τι προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο και ο Προϋπολογισμός που είχε ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πριν απέλθει, ενώ ήδη είχε απολύσει εκπαιδευτικούς. Τόνισε ότι με τις εκλογές του Γενάρη του 2015 σταματήσαμε τον κατήφορο των δαπανών για την Παιδεία από το 2,5 σε λίγο κάτω από 2% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018. Σημειώνεται ότι στο Προϋπολογισμό οι δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας προβλέπονται αυξημένες στο ποσοστό 2,84% του ΑΕΠ. Σημείωσε επίσης την πολύ πιο έγκαιρη από κάθε άλλη χρονιά πρόσληψη αναπληρωτών στα σχολειά πριν το πρώτο κουδούνι, με έμφαση στην ειδική αγωγή και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με τα βιβλία όλα στην ώρα τους, καθώς και την αύξηση των δαπανών για την Έρευνα.

Για τον Τομέα του Πολιτισμού, σημείωσε το πόσο σημαντική ήταν η προβολή και στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, η οποία πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, αλλά και τη μεγάλη δυναμική που θα αναπτυχθεί στην Ολυμπία με την ολοκλήρωση των έργων μέσω ΕΣΠΑ για την προστασία και ανάδειξη του Ναού Επικούρειου Απόλλωνα. Αναφέρθηκε στη σημαντική στήριξη του Εικαστικού Επιμελητηρίου με 13 επιπλέον μόνιμους υπαλλήλους από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998.

Για τον αγροτικό κόσμο τόνισε την ανάγκη για την ενίσχυση των παραγωγών με όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία και ζήτησε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Χαιρέτισε επίσης το ρεκόρ απόδοσης ενισχύσεων που επετεύχθη μέσα στο 2016. Και για τον Τομέα της Υγείας την εξαιρετική πρωτοβουλία του Υπουργείου για τα ηλεκτρονικά ραντεβού χωρίς χρέωση που θα εφαρμοστεί σε όλες τις μονάδες ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας. Είμαστε απέναντι στον παρασιτισμό και κάθε μέρα πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα στη στήριξη του Κράτους Πρόνοιας.

Η βουλευτής έκλεισε την ομιλία με την πολιτική τοποθέτηση ότι δεν θα υποχωρήσουμε και θα αγωνιστούμε για το τέλος της Επιτροπείας το 2018 ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Περισσότερα Νέα