Ομιλία Κοντογιάννη κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2014: «Κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας αγροτικά και τουρισμός

24 Ιουλίου - 18:51 Τοπικά

Στη βουλή μίλησε ο Γιώργος Κοντογιάννης κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014. Αναλυτικά η ομιλία του:

«Στη χρονιά που διανύσαμε δοκιμάστηκαν οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Ωστόσο, όσο ζοφερή κι αν είναι η καθημερινότητα που βιώνουμε, τα πρώτα σημάδια ότι η ύφεση επιβραδύνεται και η αυξητική δύναμη της ανεργίας ανακόπτεται, είναι εμφανή και μαζί με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό μάς δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε.

Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού αποτελούν ελπιδοφόρες ενδείξεις πως οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες, αφού είναι σαφές ότι έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Και επαναλαμβάνω ότι τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση δημιουργήσαμε, δεν βγήκαμε ακόμα από την κρίση. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να πετύχουμε αυτό που, πλέον, ακούγεται κοινότοπο, αλλά είναι ουσιαστικό. Πρέπει να επιτύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία, όμως, δεν διατάσσεται, αλλά επιτυγχάνεται εφόσον διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες. Αυτό είναι κάτι που πράγματι έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν. Δεν έγινε, όμως. Αλλά αν δεν γίνει και τώρα θα πάνε χαμένες όλες οι θυσίες των τελευταίων ετών. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν εγκληματικό.

Πρέπει να ανασκουμπωθούμε, λοιπόν, και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιους τομείς της οικονομίας θα στηριχθούμε για να βγούμε από την κρίση και αυτούς τους τομείς να τους ενισχύσουμε και να επενδύσουμε στις αντίστοιχες υποδομές.

Ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αρκεί να χαράξουμε μια ενιαία στρατηγική με συντονισμό όλων των Υπουργείων, που θα αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι επιμέρους πολιτικές. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και οι εισαγωγές του βόειου κρέατος που καταναλώνουμε να φτάνουν στο 70%. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα, λοιπόν, στους ανέργους να επιστρέψουν στη γη, αλλά και εφόδια ώστε από εργάτες γης να γίνουν αγρότες – επιχειρηματίες.

Οφείλουμε, επίσης, να συνδέσουμε την παραγωγή των μοναδικών ποιοτικά προϊόντων της ελληνικής γης με τον τουρισμό. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα δεν θέλουν μόνο να δουν τις ομορφιές της και τον αρχαίο πολιτισμό της, θέλουν να γευτούν την Ελλάδα και να πάρουν και τις γεύσεις της μαζί τους μέσα από ποιοτικά τυποποιημένα προϊόντα.

Στον τουρισμό πρέπει, επίσης, να δημιουργήσουμε τις υποδομές, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας. Αν δεν το κάνουμε και προσφέρουμε κακές υπηρεσίες λόγω έλλειψης υποδομών, τότε θα δυσφημούμε μόνοι μας τη χώρα μας, την πατρίδα μας και θα διώξουμε τους τουρίστες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν στον Προϋπολογισμό για το 2010, όταν από αυτό το Βήμα έλεγα ότι η Ελλάδα εκτός από τον τουρισμό και την αγροτική οικονομία συνακόλουθα και τη μεταποίηση μπορεί να γίνει κέντρο για την προσφορά υπηρεσιών στην υγεία και στην παιδεία σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Έχουμε τα καλύτερα μυαλά και οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε. Εμείς, όμως, όχι μόνο δεν το κάνουμε αλλά συνεχίζουμε να κρατάμε κλειστά τα πανεπιστήμια και να βάζουμε εμπόδια σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που θέλουν να αναλάβουν Έλληνες ή ξένοι.

Οφείλουμε να απλοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες για επενδύσεις και να μειώσουμε τη φορολόγηση με τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φορολόγηση ως κίνητρο και όχι ως τιμωρία προς εκείνους που εμπιστεύονται την Ελλάδα και επενδύουν στη χώρα μας.

Φυσικά, ένας ακόμα τομέας στον οποίο η χώρα μας προσβλέπει πολλά, είναι η ενέργεια. Τώρα, λοιπόν, που η οικονομία μας εισέρχεται σε μια άλλη φάση θα πρέπει να ξαναδούμε όσα αφορούν και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Είναι γεγονός ότι η υγεία και η παιδεία αποτελούν τομείς οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί από το μνημόνιο. Τώρα, όμως, οι δομές της υγείας πρέπει να ενισχυθούν πρώτον, γιατί ως πολιτεία οφείλουμε να προστατεύουμε τους πολίτες και δεύτερον, γιατί η κοινωνία αισθανόμενη μετέωρη, οδηγείται στην αγανάκτηση και στρέφεται σε ακραίες λύσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την παιδεία. Στους σημερινούς νέους θα στηριχθεί η οικονομία μας αύριο. Και σε αυτούς τους νέους δημιουργούν εμπόδια κάποιοι που έχουν μπερδέψει τη διδακτική έδρα με το θεατρικό σανίδι, καταλήγοντας τελικά σαλτιμπάγκοι ενός συστήματος που καταρρέει και μιας νοοτροπίας που ευθύνεται για όσα βιώνουμε σήμερα.

Εμπόδια, όμως, δημιουργούμε και εμείς, κυρίες και κύριοι, με την αδυναμία μας να ανοίξουμε ακόμα και ΕΠΑΛ, όπως αυτό στην πατρίδα μου, στον Πύργο, το οποίο λόγω έλλειψης προσωπικού δεν έχει ανοίξει ακόμα για τη νέα σχολική χρονιά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το φορολογικό σύστημα όντως αποτελεί βασικό παράγοντα που θα καθορίσει την πρόοδο της οικονομίας. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές και το πρόγραμμά μας για λιγότερους φόρους σε μεγαλύτερη φορολογική βάση και κυρίως δικαιότερη φορολόγηση, ώστε να πάψουν να πληρώνουν μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι. Η έλλειψη δικαιοσύνης στη φορολόγηση μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες εξελίξεις, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την ηρεμία και την πολιτική σταθερότητα.

Αν οι δανειστές μας έχουν άλλη αντίληψη, στο δικό μας χέρι είναι να αποδείξουμε ότι εμείς έχουμε δίκιο. Όπως τους πείσαμε για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, οφείλουμε να τους πείσουμε και για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Εν πάση περιπτώσει, ας ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας από τα σχολεία, από τα ιδρύματα, από τα νοσοκομεία, τα οποία δεν είναι δυνατό να μην έχουν μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, έστω και για ανθρωπιστικούς λόγους.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια κρίσιμη καμπή. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η επιτυχία αυτής της Κυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα. Και στην επιτυχία αυτή οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι όσοι θέτουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες πάνω από τον εαυτό μας και πάνω από τα πρόσκαιρα πολιτικά μας συμφέροντα».

Περισσότερα Νέα