Ομιλία της Δρ. Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

24 Ιουλίου - 17:06 Τοπικά

Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου απηύθυνε ομιλία στην Αμαλιάδα του Ν. Ηλείας την 8η Απριλίου 2017 σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τοπική Ομάδα Δράσης Ρομά Αμαλιάδας και το δίκτυο Ρόμελ υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι μόλις κατά τις τελευταίες δεκαετίες η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των Ρομά, οι οποίοι στην Ευρώπη μόνο αριθμούν πάνω από 12 εκατ. πληθυσμού και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την ενσωμάτωσή τους. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους σε άξονες όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι υποδομές και η απασχόληση θα πρέπει να ενισχυθεί τόσο από τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις, όσο και από το κεντρικό κράτος και την ΕΕ. Τα κονδύλια τα οποία διαθέτει η ΕΕ για την ενσωμάτωση των ρομά και την υποστήριξή τους είναι άφθονα μέσα από τα διαρθρωτικά και άλλα ταμεία και η Ελλάδα θα πρέπει να τα αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών της στο μέγιστο. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ρομά αποτελεί όφελος για όλη την κοινωνία.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της αναγνώρισης του ολοκαυτώματος των Ρομά κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου υπολογίζεται ότι εκτελέστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα περί των 600.000 με 800.000 ρομ. Η Δρ. Αυγερινοπούλου έκανε ιδιαίτερη μνεία για τις πρωτοβουλίες όλων των ρομ της Ηλείας, οι οποίοι μετέβησαν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και την Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες για να μεταφέρουν οι ίδιοι όλα τα ζητήματα των ρομ της Ελλάδας στα νομοθετικά όργανα της ΕΕ.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε για την πρόσκληση την Τοπική Ομάδα Δράσης Ρομά, τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Πιλαφτσή και τον διοργανωτή της εκδήλωσης και εκπρόσωπο της Ομάδας κ. Νικόλαο Μπατζαλή.

Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είναι Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού για το Νερό, Πρόεδρος του Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου, πρ. Βουλευτής Επικρατείας και Βουλευτής Ν. Ηλείας, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας και δικηγόρος. Με όλες τις ιδιότητές της προάσπισε τα δίκαια αιτήματα της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ρομά σε τοπικό, εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σε διεθνείς συζητήσεις έχει προασπίσει τις διαδικασίες αναγνώρισης του ολοκαυτώματος των πληθυσμών ρομά κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ και στη διαμόρφωση των Παγκόσμιων Στόχων Βιωσιμότητας του ΟΗΕ έχει προβάλει τα ειδικότερα ζητήματα για τα ρομά, όπως π.χ. τα ζητήματα προστασίας τους σε περίπτωση φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει προωθήσει τα συμφέροντα πληθυσμών ρομά όλων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με εισηγήσεις για τη δημιουργία νέων και πρόσθετων θέσεων εργασίας για ρομά, όπως σε αμειβόμενα προγράμματα για τη διαχείριση του περιβάλλοντος, και ειδικότερα στη διαχείριση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και τη διαχείριση του νερού, για την καταγραφή της γλώσσας τους, της ρομανί, για εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες ρομά και ειδικά για τις νέες γυναίκες, καθώς και για ειδικά προγράμματα υγείας, ιδίως στο πεδίο της πρόληψης.

Σε εθνικό επίπεδο διατέλεσε συνομιλήτρια εκ μέρους της Βουλής με αντιπροσωπίες ρομά. Κυρίως, είναι η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα ζητήματα ρομά στην Βουλή, διακομματικού χαρακτήρα. Οι διεργασίες σύστασης της Επιτροπής ξεκίνησαν το 2014, αλλά διακόπηκαν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Δεν έχουν δε μετέπειτα επανεκκινηθεί.

Περισσότερα Νέα