Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας: Συσκέψεις για οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεω. Σήμερα στην Ξυλοκέρα

12 Ιανουαρίου - 10:05 Τοπικά

Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν σε όλα λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών όπως (ελιές, σταφίδα, αμπέλια κτλ) που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας.

Η μειωμένη παραγωγή σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων του νομού έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματός μας ακόμη και στους παραγωγούς ορισμένων προϊόντων που πήραν κάποια καλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο κ.α.

Ταυτόχρονα και οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν το δικό τους σταυρό αφού για την νέα γαλακτοκομική περίοδο οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή. Με την τακτική αυτή που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει τα κοπάδια τους. Την ίδια στιγμή η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.

Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης”.

Δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Όλη αυτή η ζημιά στην παραγωγή μαζί με τις μειώσεις στις ενισχύσεις γίνονται τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες συνθήκες με το αυξημένο κόστος παραγωγής, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσής μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού.

Ο μόνος δρόμος για την επιβίωσή μας είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τους συλλόγους μας και την ΟΑΣΗ, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.      Η ΟΑΣΗ παλεύει ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα με στόχο μέσα από τις πανελλαδικά συντονισμένες μαζικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσουμε:

  1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με ενίσχυση 200 ευρώ/στρέμμα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών. Στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου ενίσχυση 600 ευρώ/στρέμμα
  2. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.
  3. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  4. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  5. Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.
  6. Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί».

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ

ΌΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συμμετέχουμε όλοι στις συσκέψεις που θα πραγματοποιήσει η ΟΑΣΗ το επόμενο διάστημα στα χωριά της Ηλείας με πρώτη την σύσκεψη στο χωριό της Ξυλοκέρας την Παρασκευή 12-01-2024 και ώρα 18:30.

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας

Περισσότερα Νέα