Ομοβροντία δηλώσεων των βουλευτών της Ηλείας για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Νομού: Casus Beli, αγώνας και αιχμές…

24 Ιουλίου - 16:15 Τοπικά

Αυγερινοπούλου: Δεν υπάρχει καλύτερος φυσικός χώρος φιλοξενίας για τα δύο αυτά τμήματα από ότι στις περιοχές μας

Ανοιχτή επιστολή Κώστα Τζαβάρα: Το Πανεπιστήμιο Πατρών εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο συντεχνιακά, πελατειακά και μικροπολιτικά συμφέροντα της πόλης των Πατρών

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Το κριτήριο για τη λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος δεν είναι αυτό που εξυπηρετεί τα μέλη ΔΕΠ, αλλά αυτό που επιτάσσουν τα Ακαδημαϊκά κριτήρια και οι λοιπές παράμετροι.

Διονύσης Καλαματιανός: Στην κυβέρνηση η τελική ευθύνη για το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας.

Μιχάλης Κατρίνης: Casus Beli για την Ηλεία η εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών

 

Δήλωση Δ. Αυγερινοπούλου για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Ν. Ηλείας

16 Φεβρουαρίου 2021

«Για την διατήρηση, αλλά και την ενίσχυση, των  δύο  τμημάτων  του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία λειτουργούν στον Ν. Ηλείας, δηλαδή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, έχουμε απευθυνθεί κατ’ επανάληψη τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, σε Υπουργό και Υφυπουργούς, όσο και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μάλιστα και με νεότερο νόμο, με τον οποίο προσφάτως ετέθη η προϋπόθεση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, τα Πανεπιστήμια μπορούν να ορίζουν διαφορετικές βάσεις εισαγωγής στα Τμήματά τους, ώστε να βοηθήσουν τα περιφερειακά τμήματα να αναπτυχθούν. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει το αυτοδιοίκητο και την αρμοδιότητα να αποφασίσει το ίδιο για τα τμήματά του. Από την πλευρά μας αφενός παρέχουμε τις θεσμικές δυνατότητες να συνεχίσουν τα Τμήματα τη λειτουργία τους στο Νομό μας και από την άλλη εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει καλύτερος φυσικός χώρος φιλοξενίας για τα δύο αυτά τμήματα από ότι στις περιοχές μας με τον υψηλό πολιτιστικό πλούτο και την άφθονη αγροτική παραγωγή για τα Τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας αντιστοίχως.

Άλλωστε, όπως ανακοίνωσα ήδη από την Βουλή, με το Υπουργείο Παιδείας, το ΙΚΥ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλους φορείς πανεπιστημιακούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σύντομα θα λειτουργήσει στην Ηλεία Κέντρο Διεθνών Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων, με έδρα στην Αρχαία Ολυμπία και εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις σε όλο τον Νομό, με στόχο την προσέλκυση διακρατικών και διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων. Ο Νομός Ηλείας ήταν πάντα ένας τόπος γνώσης και διανόησης και αξίζει να αναδειχθεί, διεθνώς, ως τέτοιος».

Ανοιχτή Επιστολή του Βουλευτή Ηλείας ΝΔ Κώστα Τζαβάρα: α) προς τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άγγελο Συρίγο, αρμόδιο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και β) προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη

Το Πανεπιστήμιο Πατρών με πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του προγραμματίζει για λόγους δήθεν «εξορθολογισμού» και «εκσυγχρονισμού» την άμεση γεωγραφική αναδιάταξη των Τμημάτων και των Σχολών του, έτσι ώστε τμήματα Σχολών που με νομοθετική απόφαση του Κράτους (Ν. 4610/2019) έχουν ιδρυθεί και ήδη λειτουργούν στις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας να μετεγκατασταθούν στην Πάτρα και στο Αγρίνιο.

Με την απόφαση αυτή επαληθεύονται πλήρως τα όσα είχα δημοσίως ισχυριστεί προ καιρού περί της από μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών πρωτοφανούς κακοποίησης των εννοιών του «εκσυγχρονισμού» και του «εξορθολογισμού». Δυστυχώς, σε πείσμα κάθε ορθολογικής σκέψης και κριτικής που πρέπει να καλλιεργείται σε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το εν λόγω πόρισμα, εις το όνομα ενός δήθεν «εκσυγχρονισμού» και «εξορθολογισμού», επιχειρεί να νομιμοποιήσει τους πλέον αδιανόητους παραλογισμούς εξυπηρετώντας κατά κύριο λόγο συντεχνιακά, πελατειακά και μικροπολιτικά συμφέροντα της πόλης των Πατρών.

Στο πολυσέλιδο πόρισμά της η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού δεν περιλαμβάνει καμία αξιολόγηση και πρόταση για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Πάτρας, θεωρώντας προφανώς ότι όλα είναι άρτια από ακαδημαϊκή άποψη μόνο εκ του λόγου ότι λειτουργούν εντός της πόλης των Πατρών.  Αντιθέτως, καταπιάνεται μόνο με την αξιολόγηση των περιφερειακών τμημάτων, προτείνοντας μάλιστα τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον πανεπιστημιακό χάρτη της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και όλης της χώρας, διατυπώνοντας εισηγήσεις αντιεπιστημονικές και ανιστόρητες, με κορυφαία όλων την εγκατάσταση τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας στην Πάτρα.

Ως γνωστόν, η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε για ευνόητους λόγους να ιδρύσει στην πόλη του Πύργου, που είναι το πλησιέστερο προς τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας διοικητικό και περιφερειακό αστικό κέντρο, ανώτατες σχολές με αντικείμενο την έρευνα και τη διδασκαλία επιστημών στον τομέα του Πολιτισμού. Επιβεβαίωσε δηλαδή την παλαιότερη επιλογή του νομοθέτη να συνδέσει τον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών με τον παγκόσμιας αναγνώρισης και ακτινοβολίας χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, που αποτελεί για ολόκληρη την οικουμένη την «παρθενική μήτρα» του πολιτισμού. Από εδώ, κάθε τέσσερα χρόνια, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το Φως της Ολυμπίας στέλνει το μήνυμα της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των λαών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Εδώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1875 η γερμανική αρχαιολογική αποστολή ξεκίνησε έρευνες και ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και εδώ επέλεξε να διοργανώσει συνέδριο το 2016 το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Υπάρχει λοιπόν πιο προνομιακός χώρος για επιστημονική έρευνα και διδασκαλία του κλάδου της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας και της Μουσειολογίας, από αυτόν «τον κάλλιστο της Ελλάδας τόπο»; Κι όμως στο όνομα ενός δήθεν εξορθολογισμού της οργάνωσης και της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η Επιτροπή αποφαίνεται ότι πρέπει να απομακρυνθεί από το λίκνο αυτό του αρχαιοελληνικού πολιτισμού το Τμήμα Μουσειολογίας και να μεταφερθεί στην Πάτρα.  Νομιμοποιείται άραγε ακαδημαϊκά, επιστημονικά, πολιτισμικά, λογικά και ηθικά μια τέτοια απόφαση που καταδικάζει τους αυριανούς αρχαιολόγους, ιστορικούς και μουσειολόγους της Ελλάδας να σπουδάζουν την επιστήμη τους χωρίς να έχουν άμεση καθημερινή επαφή με το συμβολικό, το υλικό και το πραγματικό αντικείμενο της μελέτης τους; Και μάλιστα όταν αυτό προσφέρεται στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στον υπερθετικό βαθμό;

Η μοναδική επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού της οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η μεταφορά του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Ηλεία, για να συστεγαστεί με τη Μουσειολογία.

Δυστυχώς οι μεθοδεύσεις είναι προφανείς και στο τμήμα της Γεωπονίας της Αμαλιάδας, καθώς οι συντάκτες του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου αγνοούν ότι με όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας η Ηλεία αντιπροσωπεύει το 48% του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ η Αιτωλοακαρνανία μόλις το 27%. Αφού πρώτα μετέφεραν σκανδαλωδώς τις τρεις κατευθύνσεις της Φυτικής Παραγωγής, της Ζωικής Παραγωγής και της Αγροτικής Οικονομίας από το ΤΕΙ της Αμαλιάδας στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, παραγνωρίζοντας την ανάγκη σύνδεσης των επιστημονικών αυτών κατευθύνσεων με τον ηλειακό κάμπο, δηλαδή την πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα αρδευόμενη πεδιάδα υψηλής παραγωγικότητας (800.000 στρέμματα),  τις μετέτρεψαν σε πανεπιστημιακές σχολές και ίδρυσαν τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο, αφήνοντας την Ηλεία μόνο με ένα παράρτημα. Τώρα επιδιώκουν να μετακινήσουν και το παράρτημα, προικοδοτώντας την Αιτωλοακαρνανία με ένα ελκυστικό πανεπιστημιακό campus και «θάβοντας» την Ηλεία στα ακαδημαϊκά αζήτητα.

Απευθύνω την ανοιχτή αυτή επιστολή στον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας, κ. Συρίγο, εναποθέτοντας στο υψηλό ακαδημαϊκό ήθος και το εξαιρετικό προσωπικό κύρος που διαθέτει, την ελπίδα ότι θα υπερασπιστεί την απόφαση της Πολιτείας που θέλησε με νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου να καθορίσει ως έδρες των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών τις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας αντιστοίχως. Η θέληση αυτή της Πολιτείας είναι αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό και τελικώς αδιανόητο να καμφθεί με ένα απλό πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αφετέρου την απευθύνω στον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας προκειμένου να ασκήσει κάθε περιθώριο επιρροής που διαθέτει (κυρίως μέσω του μηχανισμού χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών), ώστε οι αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές να σεβαστούν τη θέληση της Περιφέρειας για γεωγραφική κατανομή των πανεπιστημιακών τμημάτων στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας και όχι με βάση τοπικιστικά, συντεχνιακά ή πελατειακά κριτήρια που αποτελούν κραυγαλέες επιβιώσεις ενός βάρβαρου ανορθολογισμού.

Πύργος, 16.2.2021

Με κάθε τιμή

Κ. Τζαβάρας

Βουλευτής ΝΔ Ηλείας και πρ. Υπουργός

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Το κριτήριο για τη λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος δεν είναι αυτό που εξυπηρετεί τα μέλη ΔΕΠ, αλλά αυτό που επιτάσσουν τα Ακαδημαϊκά κριτήρια και οι λοιπές παράμετροι.

“Η εύλογη αγωνία για το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων και ενεργειών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση για παύση ή μεταφορά τμημάτων σε άλλες περιοχές.

Ως δεδομένο αυτή τη στιγμή έχουμε την εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία δεν ευνοεί τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούν στην Ηλεία, χωρίς όμως να έχει ληφθεί σχετική απόφαση από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών και φυσικά δεν υπάρχει καμία απόφαση από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την ΕΘΑΑΕ.

Πρόκειται για μία εισήγηση που εκπορεύεται από την επιθυμία που έχουν εκδηλώσει εδώ και πολύ καιρό οι καθηγητές- μέλη ΔΕΠ, κυρίως από το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές ότι τις καταργήσεις τμημάτων δεν τις αποφασίζουν οι καθηγητές.

Πριν από κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη οι  προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην Ηλεία για την εξασφάλιση κτιριακών υποδομών και όχι μόνο, ενώ οι καθηγητές οφείλουν να σκεφτούν πρωτίστως τους φοιτητές που επέλεξαν τα συγκεκριμένα τμήματα για τις σπουδές τους και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες που έχουν εκφράσει διαχρονικά την διάθεσή τους να στηρίξουν τα συγκεκριμένα τμήματα.

Το κριτήριο για τη λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος δεν είναι αυτό που εξυπηρετεί τα μέλη ΔΕΠ, αλλά αυτό που επιτάσσουν τα Ακαδημαϊκά κριτήρια και οι λοιπές παράμετροι.

Και εδώ είναι εμφανείς οι παρενέργειες του περιβόητου ‘Νόμου Γαβρόγλου’ βάσει του οποίου δημιουργήθηκαν Πανεπιστημιακά τμήματα με παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο στην ίδια Περιφέρεια, δίνοντας την δυνατότητα σε καθηγητές να επιδιώκουν την μετακίνησή τους σε άλλα τμήματα!

Είναι αδιανόητο να προτείνεται το κλείσιμο του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα και να υποστηρίζεται ένα νεοσύστατο τμήμα στο Μεσολόγγι, όπως είναι αδιανόητο να προτείνεται η μεταφορά του Τμήματος Μουσειολογίας από τον Πύργο στην Πάτρα, δηλαδή η απομάκρυνση ενός τμήματος που βρίσκεται δίπλα από την κοιτίδα του πολιτισμού, την Αρχαία Ολυμπία με την παγκόσμια ακτινοβολία.

Το θέμα της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας έχει αποτελέσει για εμένα προσωπικά αντικείμενο συζήτησης, με συγκεκριμένες προτάσεις,  με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και εξακολουθώ να βρίσκομαι σε επαφή για να αποτραπεί η μετακίνηση των Τμημάτων.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών λοιπόν θα πρέπει να δει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και αντί για καταργήσεις και μετακινήσεις πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο στήριξης των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας της Ηλείας, στελεχώνοντάς τα με το απαιτούμενο προσωπικό, εγκαταλείποντας κάθε σχέδιο υποβάθμισής τους.

Είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας και θα το πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

Διονύσης Καλαματιανός: Στην κυβέρνηση η τελική ευθύνη για το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας.

Το κλίμα επισφάλειας που υπάρχει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας, καλά κρατεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Φαίνεται πως δεν έφτανε το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Α.Ε.Ι, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, την περικοπή εισακτέων στις Πανεπιστημιακές Σχολές και προετοιμάζει το έδαφος για κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων. Σχεδόν αμέσως μετά τη ψήφισή του, η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών εισηγείται τη μεταφορά των Τμημάτων Μουσειολογίας του Πύργου και Γεωπονίας της Αμαλιάδας, σε Πάτρα και Μεσολόγγι αντίστοιχα.

Γνωρίζαμε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν επιθυμεί τη λειτουργία τμημάτων του έξω από την Πάτρα. Δεν ακολουθεί την πρακτική άλλων Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, το οποίο επιλέγει την αποκέντρωση των Τμημάτων του σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, που βρίσκονται στην περιφέρειά του. Δεν ακολουθεί την εξωστρέφεια και τη γεωγραφική επέκταση και κατανομή των Τμημάτων του. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών δεν θέλουν, προφανώς, να διδάσκουν έστω και μια ώρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τώρα, με την απόφαση της επιτροπής επιβεβαιώνεται και γραπτά η βούλησή τους. Αναμένουμε την τελική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Είναι προφανές ότι το σχέδιο εξάλειψης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το νομό μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση «φρόντισε» εξαρχής να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της, όταν προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), με έδρα τον Πύργο. Ξέραμε ότι τα μαύρα σύννεφα μαζεύονταν για τη Μουσειολογία, που έμεινε με 2 μέλη ΔΕΠ ενώ έχουν δοθεί δεκάδες θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τώρα οι αρνητικές εξελίξεις αφορούν και τη Γεωπονία.

Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία στήριξης και ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του νομού, το αντίθετο μάλιστα. Είναι κεντρική και συνειδητή επιλογή της να συρρικνώσει τα δημόσια Πανεπιστήμια. Παράλληλα ενισχύει τα ιδιωτικά κολλέγια, εξισώνοντας πρόσφατα τα πτυχία τους με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Τα τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα είναι κεκτημένο για την Ηλεία. Για πρώτη φορά ιδρύθηκαν με το νόμο 4610/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Γαβρόγλου). Η ίδρυση και η λειτουργία τους είναι δίκαιη και απολύτως συμβατή με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας. Τώρα, είναι καθήκον και χρέος, τόσο της κυβέρνησης όσο και του Πανεπιστημίου Πατρών να τα λειτουργήσουν και να τα ενισχύσουν. Οι προφάσεις περί βιωσιμότητάς τους είναι προσχηματικές. Το βέβαιο είναι ότι με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορούν να είναι βιώσιμα. Το ζήτημα είναι αν θέλουν να υπάρχει Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλοι πρέπει να ενεργοποιηθούν. Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμοι, επιμελητήρια, σύλλογοι, φορείς, εκπαιδευτική κοινότητα και όλοι οι πολίτες για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι δε θα επιτρέψουμε ο νομός μας να ξαναμείνει χωρίς Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όλοι είναι αναγκαίο ν΄ απαιτήσουμε, αλλά και να συμβάλουμε, κατά το μέρος που μας αναλογεί, στην ενίσχυση και βελτίωση των Τμημάτων του νομού μας. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

Σύμφωνα με το νόμο που ισχύει από το 2019 η Ηλεία έχει τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα με έδρα τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Η κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη για το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο νομό μας, καθώς ο νόμος αλλάζει μόνο με νεότερο νόμο. Αν κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη, καλό είναι να την εκφράσουν επίσημα, χωρίς μισόλογα και περιστροφές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλείας ποιοι και γιατί υπονομεύουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού μας.

Μιχάλης Κατρίνης: CasusBeliγια την Ηλεία η εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών

Η εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών για απομάκρυνση όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ηλεία προκαλεί ερωτηματικά αλλά και δικαιολογημένη οργή στους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας.

Οι συντάκτες της εισήγησης δε λαμβάνουν υπόψη τη μοναδικότητα του τμήματος Μουσειολογίας στην Ελλάδα, την εγγύτητα με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και τους υπόλοιπους πολιτισμικούς θησαυρούς της Ηλείας, ενώ παραγνωρίζουν ότι παρόμοια τμήματα λειτουργούν σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Προφανώς, οι συντάκτες της εισήγησης ‘’αγνοούν’’ και την από 1-12-2020 επιστολή προς την υπουργό Παιδείας που συνυπογράφει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, με την οποία ο κ. Μπούρας συνηγορεί για τη μοναδικότητα του τμήματος και την ανάγκη δημιουργίας ‘’ειδικής γραμμής στήριξης’’ ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο μέλλον.

Επιπλέον, οι συντάκτες της εισήγησης στέλνουν και το τμήμα  Γεωπονίας της Αμαλιάδας στην Αιτωλοακαρνανία, αγνοώντας ότι η Ηλεία αποτελεί τον πρώτο νομό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγροτική εξειδίκευση (EUROSTAT 2017), με τα σχέδια βελτίωσης της Ηλείας να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη Δυτική Ελλάδα, ενδεικτικό της τεχνοκρατικής επάρκειας και ανάγκης περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών θέλει να βγάλει την Ηλεία από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκαταλαμβάνοντας την αξιολόγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης σε απόλυτη αρμονία με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ίσως λειτουργεί ως προπομπός της κυβέρνησης που εδώ και μήνες σιωπά -δια της αδράνειάς της- στα ερωτήματα που απευθύνουν όλοι οι βουλευτές, οι αυτοδιοικητικοί και οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας σχετικά με την ενίσχυση των δύο τμημάτων.

Περιμένουμε την απόφαση της Συγκλήτου για να διαπιστώσουμε ποίος λέει την αλήθεια και ποιος όχι.

Περιμένουμε την απόφαση του Υπουργείου για να διαπιστώσουμε τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τη θέση της Ηλείας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Περισσότερα Νέα