«Όταν το ελαιόλαδο συνάντησε τα βότανα»

24 Ιουλίου - 17:18 Τοπικά

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος του 4ου Γυμνασίου Πύργου: «Μας βγήκε το λάδι», είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του 1ου Γυμνασίου Πύργου, με τίτλο: «Bότανα και αρωματικά φυτά του τόπου μας». Οι μαθητές και οι υπεύθυνες καθηγήτριες του 4ου Γυμνασίου κ. Αφροδίτη Τζανέτου και κ. Θεοδώρα Μάρκου, υποδέχτηκαν στο αμφιθέατρο του σχολείου τους, πριν τις διακοπές του Πάσχα, την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου με υπευθύνους τους κ. Φυντανίδη Νεκτάριο και κ. Κουτσοβασίλη Ελένη, όπου πραγματοποιήθηκαν τρία εργαστήρια.

Συγκεκριμένα στο 1ο εργαστήριο με τίτλο: «Όταν το ελαιόλαδο συνάντησε τα βότανα», δημιουργήθηκαν αρωματικά έλαια με βότανα όπως: ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι, μέντα, δυόσμο, τα οποία είχαν καλλιεργήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς και έφεραν μαζί τους οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος του 1ου Γυμνασίου. Η ομάδα του 4ου Γυμνασίου έφερε το ελαιόλαδο και πολλές συνταγές παρασκευής αρωματικών ελαίων.

Στο 2ο εργαστήριο έγινε παρασκευή κηραλοιφής με ελαιόλαδο, φυσικό κερί μέλισσας και αιθέρια έλαια από την ομάδα του 4ου Γυμνασίου.

Τέλος, στο 3ο εργαστήριο, η ομάδα του 1ου Γυμνασίου παρασκεύασε ποτ πουρί με φυσικά αποξηραμένα βότανα, άνθη και αιθέρια έλαια.

Μαθητές, καθηγητές, γονείς και φίλοι παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον τα εργαστήρια και συμμετείχαν ενεργά σε αυτά. Μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου δήλωσε:

«Σήμερα μάθαμε πράγματα που θα μας φανούν χρήσιμα σε όλη μας τη ζωή .Όταν η γιαγιά μου μιλούσε για κηραλοιφές και αρωματικά έλαια βοτάνων, νόμιζα ότι ήταν πολύ δύσκολο. Τώρα γνωρίζω ότι ο πιο απλός μαθητής μπορεί να παρασκευάσει μόνος του αρωματικά έλαια και κηραλοιφές, όλα με βάση το ελαιόλαδο που ‘ρέει’ άφθονα στην πατρίδα μας».

Η δράση αυτή έδωσε το έναυσμα στους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή και διάδραση με τους μαθητές του άλλου σχολείου, ώστε να συνεργαστούν αρμονικά στα πλαίσια του προγράμματος, να αυτενεργήσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από μία βιωματική εμπειρία, τη γνώση.

Περισσότερα Νέα