Πανηγύρισε την Κυριακή ο Ι.Ν. Αγίων Πάντων, στο Α΄ Κοιμητήριο Πύργου.

24 Ιουλίου - 16:31 Τοπικά

Οι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ζουν αιώνια και αμείβονται πλουσιοπάροχα από τον Κύριο. Και επειδή, εκτός από τους γνωστούς Αγίους, υπάρχουν και πολλοί άγνωστοι σε εμάς που ο Θεός μόνο τους γνωρίζει, γι’ αυτό την Κυριακή αυτή τιμήσαμε όλους τους Αγίους γνωστούς και αγνώστους. Την Κυριακή ακριβώς μετά την εορτή του Αγίου Πνεύματος, γιατί οι Άγιοι ακριβώς είναι οι εύχυμοι καρποί Του! Είναι δηλαδή η τρανή και θαυμαστή απόδειξη του έργου της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Εκκλησίας, που μας παρουσιάζει όσους αγαθά αγίασε το Πνεύμα το Άγιον κατά την κάθοδό του, στον κόσμο κατά την ημέρα της Πεντηκοστής.

Τιμούμε και μακαρίζομαι τους Αγίους Μάρτυρες, τους Ομολογητές, τους Οσίους, τους Ιεράρχες, τους Διδασκάλους, εορτάζουμε όσους αγίασε το Άγιο Πνεύμα, τους Προπάτορες και Πατριάρχες, τους Προφήτες και Ιερούς Αποστόλους, τους Μάρτυρες και τους Ιεράρχες, τους Ιερομάρτυρες και Οσιομάρτυρες, τους Όσιους και Δίκαιους και όλες γενικά τις άγιες Γυναίκες και τους υπόλοιπους ανώνυμους Αγίους, αλλά και όλους εκείνους που αξιώθηκαν να επισφραγίσουν την μαρτυρία τους, με το ίδιο τους το Αίμα και την Ομολογία τους!

Αυτή την Κυριακή επίσης εορτάζουμε όλους τους Αγίους της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης τους Αγίους Προφήτες οι οποίοι προανήγγειλαν την έλευση του Σωτήρος Χριστού και οι οποίοι οδήγησαν «εἰς ὁδὸν θεογνωσίας», όσους ευρίσκονταν εις την πλάνη. Τιμάμε επίσης τους Αγίους Αποστόλους του Κυρίου μας, οι όποιοι είδαν, άκουσαν, θεώρησαν τον ίδιο τον Κύριο και οι οποίοι ευαγγελίσθηκαν με την εντολή του Κυρίου, καθώς επίσης με την χάρη του Παρακλήτου και κήρυξαν την αλήθεια ότι ένας είναι ο Χριστός ο αληθινός Θεός, ο οποίος έγινε άνθρωπος για την δική μας σωτηρία και πως μία είναι η Αγία μας Εκκλησία μέσα στην οποία και μόνο σωζόμαστε διότι σωτηρία εκτός Εκκλησίας δεν υφίσταται.

Με την δέουσα ιεροπρέπεια αλλά και λαμπρότητα τηρώντας πιστά τα μέτρα ασφαλείας στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού, εορτάστηκε η Σύναξη των Αγίων Πάντων, στον ομώνυμο Κοιμητηριακό Ναό στο Α΄ Κοιμητήριο Πύργου.

Την παραμονή της εορτής Σάββατο 13 Ιουνίου ε.έ. κατά τον Αναστάσιμο Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλία Παπαγγελή και τους Αιδεσ. π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου,  π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Άγγελο Ζέζα, π. Ιωάννη Διαμαντόπουλο και π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Θεοφιλέστατος κήρυξε εύστοχα τον Θείον Λόγον, αναφερόμενος στην Κυριακή των Αγίων Πάντων, η οποία είναι η σφραγίδα της εορταστικής αυτής Εκκλησιαστικής περιόδου, που μας παρουσιάζει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος τους Αγίους Πάντες!

Την κυρία ημέρα της εορτής Κυριακή 14 Ιουνίου ε.έ. κατά την Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον επικαίρως, πλαισιούμενος δε από τους Αιδιμολογιοτάτους π. Ηλία Παπαγγελή, π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου και τον Αιδ. π. Αντώνιο Δημητρόπουλο. Του χορούς των Ιεροψαλτών διεύθυναν οι καλλικέλαδοι νεαροί Ιεροψάλτες του Ναού, Μαρίνος Ηλιόπουλος και Μιχάλης Στεβής.

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.

Περισσότερα Νέα