Πανηλειακος: Τίμησε την Ιστορία του!

24 Ιουλίου - 18:26 Τοπικά

Τον διοικητικό ηγέτη του Πανηλειακού Τάκη Αντωνόπουλο τη δεκαετία του 70 καθώς επίσης και τους παλαίμαχους παίχτες Θεοχαρόπουλο Θεόδωρο ( Βλογιάρη) και Χρήστο Χίτο της ιδίας περιόδου του 70 τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες τις οποίες απένειμε εκ μέρους της ΠΑΕ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ο Γενικός & Εκτελεστικός διευθυντής Βασίλης Γκαγκάτσης σε μικρή τελετή πριν την έναρξη του αγώνα με την Παναχαϊκή.

Για να γνωρίσουμε όλους αυτούς που πρόσφεραν στον Πανηλειακό, στο ποδόσφαιρο γενικά και ειδικά στο ποδόσφαιρο της Ηλείας λίγα λόγια για το βιογραφικό και την ιστορία τους θα βοηθήσουν όλους να θυμηθούν.

Τάκης Αντωνόπουλος (Δημήτριος)

Ο Τάκης Αντωνόπουλος (αντιπρόσωπος επί σειρά ετών των εταιριών Σαρακάκη) είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την πρώτη άνοδο του Πανηλειακού στην Β’ Εθνική. Ήταν ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας επί σειρά ετών.

Έφερε στον Πύργο τον Νεστορίδη ως προπονητή και ποδοσφαιριστές όπως οι: Λιβαδάς, Κουτσογιάννης, Τσιτσάρας, Μπέσης, Λιάρος, Καλύβας, Σιδηροκαστρίτης και Ζυγούρης και τους «έδεσε» με τους Πυργιώτες δημιουργώντας μια ομάδα μυθική για την εποχή, έναν θρύλο που ακόμη και σήμερα ανακαλεί από τη μνήμη την πορεία της ομάδας και τη σχέση που δημιούργησε στην Ηλειακή κοινωνία.

Κατά την «επταετία» τόλμησε και έφερε μαζί με τον Τυριντζή την Στεάουα Βουκουρεστίου για φιλικό αγώνα, ομάδα που προερχόταν από …κομουνιστικό περιβάλλον.

Σύνδεσε τον Πανηλειακό με την κοινωνία του Πύργου, επίτευγμα που δημιουργήθηκε επί των ημερών του στο Δ.Σ. αφού το όνομα της ομάδας έγινε ταυτόσημο με την πρωτεύουσα του Ν. Ηλείας.

Διετέλεσε για χρόνια αιρετός στο δημοτικό και νομαρχιακό συμβούλιο και εκτιμήθηκε για το ρεαλιστικό του έργο και για τις πρωτοποριακές ιδέες οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή και σήμερα.

Ισχυροποίησε την ιστορία του Πανηλειακού φέρνοντας σε επαφή ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες που αγωνίσθηκαν και πρόσφεραν υπηρεσίες στη διάρκεια της 50χρονης πορεία του. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν και οι νέοι φίλαθλοι γνώρισαν μέσα από την πένα του αείμνηστου Σεραφείμ Ευαγγελίου, ρεπόρτερ του Ολυμπιακού Π, την ιστορία της ομάδας. ΛΕΖΑΝΤΑ (ΣΚΑΝΑΡΙΣΤΗ)

1. Ο κ. Αντωνόπουλος με τον αείμνηστο Τυριντζή (ή Λυγιά) στα δεξιά, που ήταν τότε πρόεδρος του Πανηλειακού, ενώ στην μέση διακρίνεται ο Λιβαδάς (περίοδος 1970-71).

Θεόδωρος Θεοχαρόπουλος

Ο Θεόδωρος Θεοχαρόπουλος υπήρξε ο απόλυτος «μύθος» του Πυργιώτικου ποδοσφαίρου. Αγαπήθηκε στην ΑΕΚ Πύργου 1950-1957 και μετέπειτα λατρεύτηκε από το 1958, στα πρώτα βήματα της ιστορίας της ίδρυσης του Πανηλειακού, μέχρι το1970, όπου ήταν η ψυχή της ομάδας. Ο Εθνικός Πειραιά του έταζε τα πάντα για να τον κάνει δικό του αλλά τα 5 αδέλφια που είχε, και οι οικογενειακές υποχρεώσεις, τον έφεραν εκ νέου στον Πύργο. Ήταν αδύνατον να χωρέσει στο μυαλό του η λέξη ήττα και δεν ήταν λίγες οι φορές που απ’ την αυταπάρνησή του τραυματιζόταν.

Ο φιλικός αγώνας με την Τουρκική Πέρα του έδωσε να κατανοήσει ότι δεν αρκεί μόνο το ταλέντο αλλά και η φυσική κατάσταση. Αυτό εφάρμοσε ως προπονητής και πέτυχε ανόδους κατηγοριών -με τις ομάδες που εργάστηκε- αλλά κυρίως με τη λατρεμένη του ομάδα τον Πανηλειακό. Κορυφαία στιγμή ο αγώνας στο Κιάτο, επί εποχής Μαρίνη Ντοά, όπου ο Πανηλειακός ανέβηκε για 2η φορά στην Βʼ Εθνική το 1982 με δύο μόνο εκτός Ηλείας ποδοσφαιριστές.

Ως προπονητής αναζήτησε νέα τεχνικά βήματα, είδε το Μουντιάλ της Ισπανίας από κοντά το 1982 και ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε σε πειραματικό επίπεδο τον «ρόμβο».

Προπονητής που πίστεψε στο ταλέντο των Ηλείων ποδοσφαιριστών και ανέδειξε πολλά παιδιά του Πύργου που έπαιξαν ποδόσφαιρο σε υψηλό για την εποχή ποδόσφαιρο.

Χρήστος Χίτος

Ο Χρήστος Χίτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μπαλαδόρους του μεταπολεμικού Πανηλειακού. Αριστοκρατικός με την μπάλα, ντρίπλαρε και με τα δύο πόδια και είχε τη φήμη του μεγάλου «δεκαριού». Το σύνθημα πιάστε το Χίτο για να τους κερδίσουμε ήταν το σλόγκαν των αντίπαλων ομάδων. Αλλά ήταν πάντα εκείνο το παιδί με το «10» στη φανέλα που έσπρωχνε την ομάδα στις νίκες, με τα δικά του αριστοτεχνικά γκολ ή τις απίθανες επελάσεις του ή τις σπουδαίες μεταβιβάσεις. Είχε προσωπικούς fun στο γήπεδο και δικαίως η φήμη του πέρασε από στόμα σε στόμα και παρέμεινε για τους παλαιότερους ίσως ο πληρέστερος ποδοσφαιριστής από άποψη τεχνικής. Αγωνίστηκε με Θεοχαρόπουλο, Παπαδάτο, Ματσώτα, Θ.Κούτση, Κλαυδιανό, Γιάννη και Κώστα Χρονόπουλο, Δουβίκα, Μπατιστάτο, Λιακόπουλο κ.α.

Ο Χίτος αγωνίστηκε το 1959 στον Πανσερραϊκό και με την μεικτή Σερρών που ήταν μέλος νίκησαν τους μπέμπηδες του Ολυμπιακού την ομάδα που σκόρπιζε τρόμο στην Αʼ Εθνική. Ο Χίτος φόρεσε τη φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης παίζοντας στην συμπρωτεύουσα μέχρι το 1963. Στη συνέχεια ήρθε στον Πανηλειακό μέχρι το 1968 με προπονητές τους Γ. Παπαντωνίου, Δημητριάδη, Γιατζίζι κ.α.

‘Οταν η ομάδα των ομογενών της Αυστραλίας Hellas τον κάλεσε, έφυγε όχι ως μετανάστης, αλλά ως παίκτης μεταγραφόμενος. Εκεί παρέμεινε για πολλά χρόνια και πέρα των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων ασχολήθηκε αργότερα διοικητικά με το ποδόσφαιρο στην οργάνωση των Ακαδημιών της Hellas.

Περισσότερα Νέα