Παραδοσιακοί σπόροι στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου (ΦΩΤΟ)

24 Ιουλίου - 17:21 Τοπικά

Την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πύργου που υλοποιούν το  πρόγραμμα  περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  με τίτλο: «Ιχνηλάτες… στο λαβύρινθο των αποτυπωμάτων», είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την κ. Όλγα Βενιζέλου – Ρουβά, ιδρύτρια της Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας  και να ενημερωθούν για τη σημασία διατήρησης των  παραδοσιακών σπόρων.

Η κ. Βενιζέλου – Ρουβά επισκέφθηκε το σχολείο μετά από την πρόσκληση που της απευθύνθηκε από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, η οποία αποτελείται από την Υποδιευθύντρια κ. Μαρία Μπαντούνα, τη βιολόγο κ. Ελένη Νίκα, το φιλόλογο κ. Κων/νο Μαυρομάτη και την κ. Φιλίτσα Ματσάγγου, γαλλικής γλώσσας.

Η κ. Βενιζέλου – Ρουβά  αναφέρθηκε στην ιδέα της για τη δημιουργία της  Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου, η οποία ξεκίνησε από την άρνηση της ιδίας για τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα και την αναζήτησή της για τους παλιούς παραδοσιακούς σπόρους, με σκοπό τη διάσωση και εξάπλωση τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας, αφού  πλήθος  σπόρων έχει χαθεί κατά ένα μεγάλο μέρος και τη σημασία φύλαξης και διατήρησης των παλιών μας σπόρων που έχουν μεγάλη διατροφική αξία  καθώς και για τον τρόπο που κρατάμε και διατηρούμε σπόρους από τα φυτά. Τονίστηκε εξάλλου ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα  των παραδοσιακών σπόρων είναι το ότι μπορούμε να συλλέξουμε σπόρους και να τους ξαναφυτέψουμε τον επόμενο χρόνο. Οι παραδοσιακοί σπόροι  μεταφέρονται από γενιά σε γενιά  και  δίνουν ζωή.

Επίσης οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας παρακολούθησαν σχετικό βίντεο, συζήτησαν και έθεσαν ερωτήσεις στην κ. Ρουβά. Παράλληλα ενθαρρύνθηκαν να κάνουν τη δική τους «καλλιέργεια» και παρέλαβαν από την προσκεκλημένη παραδοσιακούς σπόρους,  για να ξεκινήσουν το δικό τους σπορείο και φυτώριο στους κήπους τους αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι τους, ώστε να συμβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους στη διάσωσή τους.

Περισσότερα Νέα