Παρέμβαση Ανδ. Νικολακόπουλου: Ζητά κίνητρα από ΟΑΕΔ για εποχική εργασία Ελλήνων ανέργων στις αγροτικές εργασίες

24 Ιουλίου - 16:34 Τοπικά

Τη δυνατότητα να εργασθούν οι άνεργοι της χώρας μας και ειδικότερα της περιοχής μας σε εποχιακές εργασίες γης, δηλαδή στις καλλιέργειες όπου υπάρχει ανάγκη και εργατικών χεριών θέτει με σχετική ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές αγροτικών κυρίως Νομών, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που διευκολύνει μία τέτοια διαδικασία, αρκεί να συνεχισθεί η στήριξη αυτών των ανθρώπων με το ταμείο ανεργίας αλλά και να υπάρξει σχετική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Ο κ. Νικολακόπουλος, επικαλούμενος αρχικά την οικονομική κρίση και την ενδεχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας για φέτος λόγω της πανδημίας σε νευραλγικούς τομείς για την ελληνική οικονομία αναφέρει:

Η υγειονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισης αυτής έχουν οδηγήσει πολλές και πολλούς συμπολίτες μας σε εργασιακή επισφάλεια, επιβαρύνοντας ακόμα παραπάνω το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα. Κλάδοι όπως ο τουρισμός ή η εστίαση κινδυνεύουν με απώλεια θέσεων εργασίας καθώς παραμένει αβέβαιο το εάν και πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Ωστόσο, με το ισχύον καθεστώς, η εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα δεν είναι ελκυστική, καθώς για λίγες ημέρες εργασίας θα χάσουν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας.

 

ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΝ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Η σημερινή συγκυρία, παρά το δυσμενή χαρακτήρα της, παρουσιάζει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, εάν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα μέσω ΟΑΕΔ. Τα κίνητρα αυτά θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν τη μη διακοπή της στήριξης από το ταμείο ανεργίας για αγροτική εργασία δυο μηνών. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να επιδοτήσει την εργασία γης αξιοποιώντας κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ώστε εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας να μπορέσουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι ελκυστικά και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε αφενός να μην το χάνουν για περίοδο εργασίας δύο μηνών, αφετέρου το εισόδημα από τις εργασίες να μην προσμετράται στην επόμενη χρονιά. Επίσης, οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ αγροτών δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον υποχρέωση ασφάλισης.

 

ΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ

ΕΡΓ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση εργατών από το εξωτερικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ορθώς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθιερωθούν διαδικασίες υγειονομικών εξετάσεων και υποχρεωτικής απομόνωσης. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ελκυστικού πλέγματος με κίνητρα για το ελληνικό εργατικό δυναμικό θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον. Η απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης θα αποτρέψει επίσης τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος εργασίας. Επιπροσθέτως, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιτρέψει σε μελλοντικό χρόνο τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψήφιων εργατών γης και σύνδεσης της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Περισσότερα Νέα