Παρέμβαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου, σε Χρ. Τριαντόπουλο και Αν. Λυκουρέντζο, για την καθυστέρηση της Κρατικής Αρωγής στους πυρόπληκτους

24 Ιουλίου - 19:36 Τοπικά

   Παρέμβαση στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο και στον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τη μη καταβολή της Κρατικής Αρωγής στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

   Σε σύσκεψη που προηγήθηκε στο Διοικητήριο, με Υπηρεσιακά Στελέχη της Π.Ε Ηλείας, ο κ. Γιαννόπουλος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, μετά τις αυτοψίες των Κλιμακίων Ελέγχου της Υπηρεσίας, καθώς πολλές από τις καταγεγραμμένες ζημιές δεν μπορούν να υπαχθούν στις υπό αποζημίωση κατηγορίες, εξαιτίας των εξαιρέσεων που περιλαμβάνονται στις σχετικές εγκυκλίους των Υπουργείων και στις νέες απαιτήσεις –  σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες που έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες – σχετικά με την καταγραφή των ζημιών. Μάλιστα μια από αυτές αφορά στην απαίτηση προσκόμισης νέων, συμπληρωματικών δικαιολογητικών και στοιχείων από τους πληγέντες. Μια διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα, δεδομένου ότι έχουν περάσει ήδη οκτώ μήνες από τις ζημιές και θα πρέπει να ζητηθούν στοιχεία από τότε σε μεγάλο αριθμό αγροτών και παραγωγών, κτηνοτρόφων και επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσής τους.

   Στην επιστολή που απέστειλε προς τους κ.κ Τριαντόπουλο και Λυκουρέντζο, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση υλοποίησης των εξαγγελθέντων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Κλιμάκιο  κατά την επίσκεψή τους στην Π.Ε Ηλείας και στην Ολυμπία. Μετέφερε μάλιστα την αγωνία και ανησυχία των πληγέντων, οι οποίοι, όλο αυτό το διάστημα περιμένουν, κάνοντας πραγματικό αγώνα για την επιβίωσή τους, χωρίς εισοδήματα και χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Χαρακτήρισε δε, αδικαιολόγητη την καθυστέρηση ελέγχων και από την πλευρά του ΕΛΓΑ, οχτώ μήνες μετά, δεδομένου ότι τα κλιμάκια που συστάθηκαν από τις Υπηρεσίες της Π.Ε Ηλείας για την άμεση καταγραφή των ζημιών ολοκλήρωσαν πολύ γρήγορα το δικό τους έργο, παρά τον όγκο των αιτήσεων που είχαν δεχθεί και παρά τα νέα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

   Ο κ. Γιαννόπουλος, ζήτησε την παρέμβαση και τις δικές τους ενέργειες, για την όσο το δυνατό συντομότερη διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει, θέτοντας σε κίνδυνο τις αποζημιώσεις, καθώς και την άμεση έκδοση των  σχετικών αποφάσεων επιχορήγησης στους πληγέντες της Π.Ε Ηλείας. Σημειώνει τέλος ότι, για τις πληγείσες περιοχές της Ηλείας, μετά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας, οι καταστροφικές πυρκαγιές ήταν η «χαριστική βολή» σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, με την Κρατική Αρωγή να αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για την ανάκαμψη των πληγέντων.

Περισσότερα Νέα