Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων στο 4ο Γυμνασιο Πύργου. Φωτό

24 Ιουλίου - 17:36 Τοπικά

Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, από το πρωί,  το 4ο Γυμνάσιο Πύργου αφιέρωσε μια ολόκληρη μέρα για την παρουσίαση των προγραμμάτων και βιωματικών δράσεων που  υλοποιήθηκαν φέτος από τους μαθητές του.

       Ειδικότερα, παρουσίασε τη δράση του στο πλαίσιο του προγράμματος Αγ. Σταδιοδρομίας, με θέμα: <<Δρόμοι μετά το Γυμνάσιο>>, με συντονιστές και εμψυχωτές, τους κ. Γεώργιο Κομιώτη και Θωμά Τρούπκο.

       Το θέμα των εκπαιδευτικών – επαγγελματικών επιλογών των μαθητών είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της εκπαίδευσης αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Ο έφηβος καλείται να αναλάβει ενεργητικό και συνειδητό ρόλο. Αυτός ο ρόλος συγκεκριμενοποιείται, όταν συνειδητοποιήσει τα κίνητρά του, τις προτιμήσεις του, τις ικανότητές του και κάνει ο ίδιος την επιλογή του. Απαραίτητες προϋποθέσεις μιας ώριμης απόφασης είναι η αυτογνωσία και η πληροφόρηση. Αφού, δηλαδή, ένας νέος γνωρίζει τον εαυτό του, πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση των επιλογών του. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι εντελώς προσωπική και συγχρόνως καθημερινή υπόθεση για κάθε άτομο ενώ πρέπει να είναι μακροχρόνια και ουσιαστική. Κάθε νέος δε θα πρέπει να χάνει ευκαιρία να συλλέγει πληροφορίες. Η πιο μικρή απόφαση που παίρνει το άτομο επηρεάζει και καθορίζει τις επόμενες αποφάσεις του. Η ποιότητα των αποφάσεων που παίρνει είναι συνάρτηση των πληροφοριών που έχει. Κατά κανόνα όσο περισσότερα δεδομένα έχει υπόψη του τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι αποφάσεις.

       Αυτά διαπραγματεύθηκε το πρόγραμμα Αγ. Σταδιοδρομίας, με βιωματική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έκδοση φυλλαδίου, παρουσίαση έρευνας σε ηλεκτρονική μορφή, DVD  και ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του σχολείου .

        Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση, στα πλαίσια δυο περιβαλλοντικών προγραμμάτων: «Το φυσικό περιβάλλον ως πηγή έμπνευσης στην τέχνη» και «Γαία και άνθρωπος…τέχνας κατεργάζονται», με την παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Νίκα Ελένης, Δημητροπούλου Σοφίας, Μαρίας Μπαντούνα, Ευσταθίου Λουμιώτη και Φυτανίδη Νεκτάριου.

          Αναλυτικότερα, για την πρώτη δράση επιλέχθηκε να παρουσιαστούν έργα των μαθητών του προγράμματος, αφίσα, κατασκευές καθώς και συνοπτική παρουσίαση, τα οποία αναδείκνυαν την άρρηκτη σχέση μεταξύ φύσης και τέχνης, υπό το πρίσμα της επιστήμης της Βιολογίας καθώς και υλικό σε έντυπη μορφή και σε cd. Για τη δεύτερη δράση παρουσιάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο από 14 μαθητές με τίτλο: «Γαία και Άνθρωπος… σε τροχιά σύγκρουσης». Οι μαθητές υποδυόμενοι ανάλογους ρόλους προσέγγισαν τη σχέση                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  πλανήτη και ανθρώπου και κατέδειξαν ότι καταλυτικός παράγοντας στην αρμονική συνύπαρξή τους είναι η τέχνη.

       Ακολούθησε το 3ο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής: «Και γίναμε όλοι …σταφίδα!», υπό την παιδαγωγική ευθύνη των καθηγητριών κ. Τζανέτου Αφροδίτης και Ταγαρίδη Γεωργίας. Παρουσιάστηκε με ποικίλους τρόπους η γνώση που οι μαθητές αποκόμισαν σχετικά με την ιστορία, την οικονομία, την κοινωνική και πολιτιστική διάσταση του τοπικού προϊόντος, της σταφίδας. Παρουσιάστηκαν βίντεο και διαφάνειες, που δημιούργησαν οι μαθητές και  εκτέθηκαν έργα κεραμικής και ζωγραφικής. Οι μαθητές έδωσαν ακόμη και την επίγευση του πολύτιμου προϊόντος παρασκευάζοντας εδέσματα. Το  πρόγραμμα  ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση  σύντομου θεατρικού επεισοδίου, που οι μαθητές εμπνεύστηκαν από λογοτεχνικά κείμενα και δημοσιεύματα σχετικά με τη σταφίδα.

     Κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτέθηκαν έργα μαθητών στο μάθημα της τεχνολογίας υπο την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Ι. Αποστολοπούλου.

       Στη συνέχεια οι μαθητές του χορευτικού, στο προαύλιο του σχολείου, χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, τους οποίους είχαν διδάξει οι καθηγητές Φυσ. Αγωγής, κ. Τζανέτος Δημήτρης και Τρούπκος Θωμάς.

      Με πρωτοβουλία των μελών του 15/μελους μαθητικού συμβουλίου και σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, προσφέρθηκε χρηματικό ποσό στο Χαμόγελο του Παιδιού, προϊόν της πώλησης ημερολογίων από τους μαθητές.

       Επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Πύργου παρουσίασε διαφάνειες της δράσης ανακύκλωσης που υλοποιήθηκε φέτος από τους μαθητές.

        Ακολούθως, έγιναν οι αγώνες των 80 μέτρων δρόμου αγοριών και κοριτσιών. Τα μετάλλια στους νικητές απένειμαν οι κ. Β.  Δημητρέλλος,  Δ/ντης Δ.Δ.Ε.  Ηλείας και η Πρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου Ηλείας, κ. Π. Βασιλειάδου.

         Η ημέρα σχολικών δραστηριοτήτων έκλεισε με τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των μαθητών του σχολείου, τον οποίο παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον οι επίσημοι, οι γονείς και οι συμμαθητές τους.

        Παρέστησαν εκτός των γονέων των μαθητών και οι: Δντής  Δ.Δ.Ε Ηλείας, κ. Β. Δημητρέλλος, η Πρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου Ηλείας, κ. Π. Βασιλειάδου, οι Σχ. Σύμβουλοι κ. Σ. Σκλαβενίτη και Γ. Σιακκής, ο Προϊστάμενος Εκπ/κων Θεμάτων, κ. Ν. Αγγελόπουλος, οι Υπεύθυνοι  ΚΕΠΛΗΝΕΤ και Σχ. Δραστηριοτήτων κ. Β. Αγγελόπουλος και Γ. Γοροζίδης αντίστοιχα, η Δντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου κ. Α. Πετρόγιαννη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Β. Τσιπολίτης, και η εκπρόσωπος του <<Χαμόγελου του Παιδιού>> κ. Δ. Μπίθα.

Περισσότερα Νέα