Παρουσιάστηκε το Σάββατο η ταινία για την μάχη του Λάλα. Η Ηλειακή Ιστορία του 1821 ζωντανεύει στον κινηματογραφικό φακό

24 Ιουλίου - 16:25 Τοπικά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Πύργο η πρώτη παρουσίαση της ταινίας-ντοκιμαντέρ, με θέμα την «Πολιορκία και την Άλωση του Λάλα». Η εκδήλωση έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου 2020 και το παρών έδωσαν εκατοντάδες πολίτες από όλη την Ηλεία. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε σε συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠ και τον Δήμο Πύργου και έχει ως θέμα  τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1821 στην περιοχή του οροπεδίου Φολόης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Την ταινία σκηνοθέτησε ο κ. Ιωάννης Μουτσούλας, σε σενάριο και αφήγηση του κ. Γεωργίου Κουρκούτα, καθηγητή φιλολόγου.

Την όλη εκδήλωση συντόνισαν ο Γραμματέας του Συλλόγου κ. Γεώργιος Κουρκούτας και το μέλος του κ. Σοφία Δούση, ενώ στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Λάμπρος μίλησε για την επιτυχή ως τώρα δράση και παρέμβαση του Συλλόγου στην ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις πολλές και σκοτεινές προσπάθειες αποδόμησης της Ελληνικής Ιστορίας από κάποιους, που θέλουν Λαούς χωρίς Ιστορική μνήμη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, που συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτοβουλίας και μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος, που δήλωσε την συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της Ιστορίας του τόπου, και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος παρουσίασε τις ως τώρα κινήσεις του Δήμου για να αναδειχθεί  η Ιστορία του Πύργου και της Ηλείας και δήλωσε την συμπόρευση του Δήμου Πύργου με τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης». Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠ κ. Χάρης Μικελόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία του ηρωισμού που αποκτά ξεχωριστό νόημα όταν γίνεται με βάση αξίες. Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορία προσέφερε τιμητική πλακέτα για την βοήθεια τους στον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό που παρέλαβε ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γιαννόπουλο και τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο.  Επίσης, ο Δήμαρχος Πύργου προσέφερε αναμνηστικές πλακέτες στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και ευχήθηκε καλή συνέχεια.

Συλλογική προσπάθεια από πολλά μέρη της Πελοποννήσου

Την εκδήλωση προλόγισε το μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας κ. Σοφία Δούση που τόνισε ότι το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα αγάπης για το 1821. Επίσης σημείωσε ότι «το θέρος του 2020, εθελοντές πατριώτες από αναβιωτικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους της Αχαΐας, της Μεσσηνίας και της Ηλείας συγκεντρωθήκαμε και κάναμε ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα στους ήρωες των ημερών εκείνων. Αποτέλεσμα αυτού του αφιερώματος είναι η ταινία που όλοι σε λίγο θα δούμε.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Ελπίζουμε ότι θα ευχαριστηθείτε από τα όσα θα δείτε, ζητώντας ως εθελοντές αναβιωτές την επιείκειά σας για την αληθινά ερασιτεχνική μας πρωτοβουλία. Ό,τι βγαίνει με αγάπη από την ψυχή μας, από τον σεβασμό στην Ιστορική Αλήθεια, αξίζει πιο πολύ από αμέτρητους επαγγελματισμούς».

Η όλη πρωτοβουλία απετέλεσε συντονισμό κοινών ενεργειών 5 Συλλόγων από Αχαΐα, Μεσσηνία και Ηλεία, του Σκοπευτικού Ομίλου Πάτρας, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγίας Τριάδος» Καλαμάτας, οι Ελληνομνήμονες Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» και, ως συντονιστής, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».

 

 

Τα γυρίσματα και το αποτέλεσμα ενθουσίασαν

Η ταινία καθήλωσε εκατοντάδες πολιτών από όλη την Ηλεία,  καθώς είδαν ένα κομμάτι της Ηλειακής Ιστορίας να ζωντανεύει στον κινηματογραφικό φακό. Αυτό φάνηκε στην έκφραση συγχαρητηρίων προς τους συντελεστές του έργου, όπως τον σκηνοθέτη κ. Ιωάννη Μουτσούλα και τον σεναριογράφο, φιλόλογο κ. Γεώργιο Κουρκούτα.

Τα γυρίσματα έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.  Σε μία σειρά λήψεων σε περιοχές του οροπεδίου Φολόης (Λάλα, Δούκα, Φολόη, δρυοδάσος Φολόης, Πούσι) αναδεικνύονται και τα γεγονότα και οι τόποι που μας συνδέουν με την ατμόσφαιρα του 1821. Για αυτό και η τελική μάχη στο Πούσι της Αχλαδινής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας τιμάται ως η μεγαλύτερη εορτή για το 1821 στον τόπο μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας προς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για την φιλοξενία της, προς τον κ. Ανδρέα Αλεξόπουλο και τον κ. Ανδρέα Μούτσο για την βοήθεια της ΔΗΚΕΠ και των Δημοτικών Οργανισμών, προς την κ. Αιμιλία Γιαννοπούλου για την παροχή παραδοσιακών φορεσιών και προς τον Σκοπευτικό όμιλο Πάτρας, που παρείχε τον περισσότερο οπλισμό και ο Πρόεδρος του οποίου κ. Κώστας Βαγγελάκος έκλεισε την εκδήλωση.

Πολλά «παρών» από επισήμους

Το παρών έδωσε η Βουλευτής Ηλείας κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, που ζήτησε να παρουσιαστεί η ταινία στους Συλλόγους Ηλείων της Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης και Υπεύθυνος για τα 200 έτη από το 1821 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κ. Ανδρέας Φίλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Νίκος Κοροβέσης, ο Υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Ταγματάρχης κ. Σάββας Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας και Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Κώστας Νικολούτσος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Χάρης Σπηλιόπουλος,  ο Σύμβουλος του Δημάρχου Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Ανδρίτσαινας κ. Γεώργιος Σγούρος, ο Γενικός Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας π. Ηλίας Παπαγγελής, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωλένης κ. Αγγελική Δημητρακάκη, ο επιχειρηματίας κ. Κώστας Παναγιωτόπουλος  κ.ά.

Μηνύματα στην εκδήλωση απέστειλαν οι Βουλευτές Ηλείας κ. Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός και κ. Μιχάλης Κατρίνης, που εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους στον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» για την πρωτοβουλία του και δήλωσαν στήριξη στις προσπάθειές του για προβολή της Ηλείας.

Περισσότερα Νέα