Πολύτιμο σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο 3ο ΓΕΛ Πύργου από το ΕΚΑΒ

9 Ιανουαρίου - 10:40 Τοπικά

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ: Με αυτό το σύνθημα ξεκίνησαν οι δύο διασώστες και εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ, κ. Aριστογείτονας Αλεξανδρόπουλος και κ. Κωνσταντίνος Βαρουχάκης, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι γνώσεις Πρώτων Βοηθειών και πόσο απαραίτητες είναι στη διάσωση της ζωής που συνήθως είναι η ζωή ενός δικού μας ανθρώπου (συμμαθητή, φίλου, συγγενή) κατά τη διάρκεια ενός δίωρου επιμορφωτικού σεμιναρίου που έλαβε χώρα στο σχολείο μας την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης & Πρόληψης.

Κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει στην  Ευρώπη μια καρδιακή ανακοπή και η εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης) από παρευρισκόμενους πριν από την άφιξη του ΕΚΑΒ σώζει κυριολεκτικά ζωές και μπορεί να εξασφαλίσει ότι ο ασθενής δεν θα υποστεί μόνιμες ή μη αναστρέψιμες βλάβες.

ΟΙ 6 ΕΝΤΟΛΕΣ: Πλησιάζουμε με ασφάλεια / ελέγχουμε αντίδραση / απελευθερώνουμε αεραγωγό / ελέγχουμε για αναπνοή /  καλούμε 112(166) / κάνουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις και συνεχίζουμε τις θωρακικές συμπιέσεις ώσπου να φθάσει το ΕΚΑΒ.

Οι εκπαιδευτές μας, χρησιμοποιώντας ψηφιακή παρουσίαση (power point) αλλά και κούκλα προσομοίωσης καθώς και δραματοποίηση, μας ανέλυσαν με κάθε λεπτομέρεια και μας εξήγησαν αιτιολογώντας τον κάθε ισχυρισμό τους  ώστε μετά από αυτό το πολύτιμο 2ωρο να είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι μπορούμε αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας για να σώσουμε μια ζωή. Και όντως είναι τα χέρια μας μαζί με τη γνώση μας φυσικά που μπορούν να επιτύχουν τη διάσωση ζωής, αφού ακόμα και στη χρήση απινιδωτή (στην οποία επίσης εκπαιδευτήκαμε) χρειάζονται ταυτόχρονα  και οι θωρακικές συμπιέσεις με τα χέρια.

Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί θέσαμε πολλά ερωτήματα για διάφορες περιπτώσεις που χρειάζονται πρώτες βοήθειες (από απλές λιποθυμίες, επιληπτικές κρίσεις, τραυματισμοί, αιμορραγίες, διαφόρων ειδών πνιγμοί) κι από τις απαντήσεις, τις περιγραφές και τις αιτιολογήσεις επιβεβαιώσαμε πόσο η γνώση και τα χέρια μας είναι ικανά να σώσουν ζωές.

Η αποτίμηση του σεμιναρίου κατέληξε στην απόφαση να το επαναλάβουμε σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων του σχολείου ώστε  να δοθεί η ευκαιρία και στους γονείς να αποκτήσουν αυτή την πολύτιμη γνώση.

Περισσότερα Νέα