Πώς θα αποφύγω τον καρκίνο; Ο δεκάλογος που πρέπει να ξέρουμε
24 Ιουλίου - 17:25 Υγεία
Το κάπνισμα, ο ήλιος και το αλκοόλ είναι ορισμένοι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου. Ποιους ακόμα πρέπει να αποφεύγουμε;
Μην καπνίζετε
Υπολογίζεται ότι η χρήση καπνού προκαλεί 6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιθυμεί να διακόψουν οι άνθρωποι το κάπνισμα και να σταματήσει η χρήση όλων των προϊόντων καπνού.
Μην εκτίθεστε στο παθητικό κάπνισμα
Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι πολύ βλαβερό και να προκαλέσει καρκίνο. Έρευνες δείχνουν πιθανή σχέση με παθήσεις όπως η άνοια. Οι άνθρωποι θα πρέπει να επιλέγουν να μην βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους που καπνίζουν και να παρευρίσκονται σε χώρους χωρίς καπνιστές.
Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Τώρα, ο δείκτης μάζας σώματος είναι αντιφατικός, επειδή δεν μας λέει απαραίτητα πόσο υγιής είναι κάποιος αλλά ως γενικό κανόνα συνιστάται η διατήρησή του εντός της υγιούς ακτίνας (18.5 και 24.9 kg/m2).
Να είστε δραστήριοι και να μην κάθεστε πολύ
Έρευνες συνδέουν την καθιστική ζωή και την αδράνεια με προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένου του καρκίνου. Η τακτική άσκηση- όπως και ο γενικά δραστήριος και υγιεινός τρόπος ζωής- μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και να αποφύγουν τον καρκίνο ακόμα και όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Να τρώτε σωστά
Εκτός από την καθημερινή άσκηση ο ΠΟΥ συνιστά μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια και φρούτα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η τροφή με τις περίεργα υψηλές θερμίδες θα πρέπει να είναι εντελώς εκτός τραπεζιού αλλά ότι είναι ωφέλιμη η αποφυγή παχυντικών τροφών με έλλειψη θρεπτικών ουσιών καθώς και τροφών με ζάχαρη.
Ο ΠΟΥ επίσης συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης κατεργασμένου κρέατος όπως και τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και όλων των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Αλκοόλ με μέτρο
Η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ έχει συνδεθεί με καρκίνο, ιδιαίτερα του στομάχου και του ήπατος. Ο ΠΟΥ συνιστά τη μη συχνή κατανάλωση αλκοόλ και να παραμένετε εντός των οδηγιών για την καθημερινή κατανάλωση.
Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο και το τεχνητό μαύρισμα
Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους της μη χρήσης αντηλιακού. Ενημερωθείτε για τον SPF και για το τι προσφέρει την καλύτερη προστασία.
Θηλάστε
Ο θηλασμός δεν βοηθά απλώς να ισχυροποιηθεί ο δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι εκτός από τα πιθανά οφέλη στην υγεία του παιδιού, ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο μιας μητέρας να εμφανίσει αργότερα ορισμένα είδη καρκίνου κατά 4% για κάθε χρόνο που θηλάζει.
Εμβολιάστε τα παιδιά
Υπάρχουν αρκετές μεταδοτικές νόσοι, για παράδειγμα ο ιός HPV, που έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, όπως του εντέρου, του μαστού και του τραχήλου.
Ο εμβολιασμός ενός παιδιού είναι υπεύθυνος και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απολύτως ασφαλής τρόπος προφύλαξης της υγείας του.
Εξετάσεις
Προγραμματίστε και κάντε εξετάσεις. Υπάρχουν προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τον έγκαιρο εντοπισμό καρκίνων, όπως για παράδειγμα των εντέρων, του μαστού και του τραχήλου.
Ακόμα και αν οι παραπάνω εξετάσεις δείξουν καρκίνο, η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση και να σώσει ζωές.
πηγή ΠΟΥ