Πως θα "ζήσει" παραπάνω η μπαταρία του αυτοκινήτου σου

24 Ιουλίου - 17:12 Χρήσιμα

Η μπαταρία του αυτοκινήτου δεν είναι όπως κάποια άλλα αναλώσιμα και ανταλλακτικά αυτοκινήτου. Ένας γρύλος παραθύρου, μπορεί να περιμένει και λίγο μέχρι να αλλαχτεί, η μπαταρία όμως ποτέ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι μπαταρίες αυτοκινήτου έχουν διάρκεια ζωής περίπου 4 έτη. Μην το θεωρήσετε όμως δεδομένο καθότι είναι πολλοί οι παράγοντες που θα επηρεάσουν αυτό τον αριθμό, από τον τρόπο χρήσης του αυτοκινήτου μέχρι και τον ίδιο τον καιρό.

Πέρα από την ένδειξη που μπορεί να διαθέτει ένας συσσωρευτής κλειστού τύπου, το μήνυμα ότι η μπαταρία μας έχει σοβαρότατο πρόβλημα έρχεται πολλές φορές την ώρα που γυρίζουμε το κλειδί να εκκινήσουμε το αυτοκίνητο και δεν ανάβει καμία από τις ενδείξεις του ταμπλό αλλά ούτε και ο κινητήρας του αυτοκινήτου. Αν η μπαταρία μας δεν είναι αρκετά παλιά και ταλαιπωρημένη, αφού μας βάλουν μπροστά με buster ή καλώδια συνδεδεμένα με την μπαταρία άλλου αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να κάνουμε αρκετά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο ούτως ώστε να φορτίσει. Μερικά λεπτά με το αυτοκίνητο στο ρελαντί δεν αρκούν. Αν όμως η μπαταρία σας είναι παλιά τότε έχει έρθει η ώρα να την αλλάξετε, καθότι είναι θέμα πολύ μικρού χρόνου να σας αφήσει και πάλι (συνήθως υπό χειρότερες συνθήκες αν λάβουμε υπόψη και τους νόμους του Μέρφυ).

Ορίστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για το “ευ ζην” της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας:

1. Αποφύγετε να πάρετε το αυτοκίνητό σας για διαδρομές 1-2 τετραγώνων καθότι η μπαταρία δεν προλαβαίνει να φορτίσει.

2. Όταν ο κινητήρας σας είναι εκτός λειτουργίας αποφεύγετε να έχετε αναμμένο οτιδήποτε τραβά ρεύμα από την μπαταρία (πχ. Τα εσωτερικά ή τα εξωτερικά φώτα του οχήματός σας συμπεριλαμβανομένων των αλάρμ, την μουσική, τους υαλοκαθαριστήρες και ιδιαίτερα τον κλιματισμό που είναι το πιο ενεργοβόρο από όλα)

3. Πάντα όταν σταθμεύετε το όχημά σας πριν το κλειδώσετε και φύγετε, κάντε συνήθεια τον έλεγχο για τυχόν αναμμένα φώτα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του αυτοκινήτου. Κάποια αυτοκίνητα έχουν ηχητική ειδοποίηση την στιγμή που ανοίγουμε την πόρτα στην περίπτωση που έχουμε ξεχάσει τα φώτα μας αναμμένα, επειδή όμως δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα οχήματα καλό είναι να έχουμε το νου μας.

4. Αν σκοπεύουμε να μην μετακινήσουμε το αυτοκίνητό μας για μεγάλο διάστημα, είναι σημαντικό να αποσυνδέσουμε τον αρνητικό πόλο  της μπαταρίας και να το προφυλλάξουμε από την επαφή με άλλα μεταλλικά στοιχεία τυλίγοντάς το με μία πλαστική σακούλα.

5. Κάθε τόσο θα πρέπει να ελέγχουμε τους πόλους της μπαταρίας καθότι μπορεί να χρειάζονται καθάρισμα από συσσωρευμένα άλατα. Παράλληλα ελέγχουμε και αν γίνεται σωστά η επαφή στους πόλους και στη περίπτωση που έχουν χαλαρώσει, φροντίζουμε να τους σφίξουμε.
6. Ο συναγερμός, αν και είναι πολύ χρήσιμο αξεσουάρ για ένα αυτοκίνητο, είναι από αυτά που χρειάζονται και διαρκή τροφοδοσία με ρεύμα. Είναι απαραίτητο να το ελέγχει ο ηλεκτρολόγος μας για πιθανές διαρροές. Αν το αυτοκίνητό μας μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ασφαλή χώρο στάθμευσης, τότε εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε τον συναγερμό για να αποφύγετε την σύντομη αποφόρτιση της μπαταρίας σας.
Άρθρο από http://www.maxxparts.gr  

Περισσότερα Νέα