Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε το μαξιλάρι μας;

24 Ιουλίου - 17:22 Γυναίκα

Νομίζετε ότι γνωρίζετε όλα όσα πρέπει για το μαξιλάρι ύπνου που έχετε στο κρεβάτι σας; Σύμφωνα με την έρευνα που έκανε η βρετανική εταιρεία Ergoflex, μόνο το 18% των ερωτηθέντων γνώριζαν ότι πρέπει να αντικαθιστούμε α μαξιλάρια ύπνου ανά δύο χρόνια. Οι απαντήσεις που έδωσαν οι περίπου 2,000 καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν απογοητευτικές σύμφωνα με τον John McEwan, διευθυντή της εταιρείας που κατασκευάζει μαξιλάρια, που δήλωσε σοκαρισμένος από την έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβήματα υγείας.

Οι ειδικοί συνιστούν να αντικαθιστούμε τα μαξιλάρια κάθε έξι μήνες ενώ αν τα κακομεταχειριζόμαστε, τα διπλώνουμε, δηλαδή, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ουσιαστικά η διάρκεια ‘ζωής’ τους μειώνεται. Τα μαξιλάρια πρέπει να υποστηρίζουν το κεφάλι και τον λαιμό μας σωστά, ενώ μετά από πολλούς μήνες χρήσεις δεν προσφέρουν την ίδια υποστήριξη. Επιπλέον, τα μαξιλάρια κρύβουν ζωύφια της σκόνης, τα ακάρεα και τα μικρόβια τα οποία είναι αόρατα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε όλους και όχι μόνο σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή άσθμα.

Η έρευνα του πανεπιστημίου του Manchester σε δείγματα 10 μαξιλαριών από 1 έως 20 χρόνια ‘ζωής’ έδειξε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα μαξιλάρια κρύβουν χιλιάδες μικρόβια που δημιουργούν άσθμα, πόνο στον ώμο, πονοκεφάλους αλλά και αλλεργίες.  Για αυτός πρέπει πάντα να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής, να τα πλένουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και να τα αντικαθιστούμε συχνά.

πηγή   kathimerini.gr

Περισσότερα Νέα