Πραγματοποιήθηκε χθες η Ιερατική Σύναξη στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Αλποχωρίου Πύργου.

24 Ιουλίου - 17:09 Τοπικά

Με αμείωτο ενδιαφέρον και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, συνεχίζονται οι μηνιαίες Ιερατικές- επιμορφωτικές συνάξεις για τους Αιδεσιμοτάτους εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στις Αρχιερατικές τους περιφέρειες.

Έτσι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου ε.έ, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Δ.Δ. Αλποχωρίου Πύργου, έλαβε χώρα μία ακόμη ενδιαφέρουσα σύναξη για τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πύργου και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ωλένης.

Στην αρχή τελέσθηκε ως είθισται Ιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Αλεξίου Αναγνωστοπούλου, Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος- Καθηγητού Θεολόγου, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο, αναφερόμενος και επεξηγώντας εμπνευσμένα την κατανυκτική περίοδο του Ιερού Τριωδίου την οποία και διανύουμε.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε η μαθητιώσα νεολαία και αρκετοί κάτοικοι της μικρής αυτής ενορίας. Στο τέλος στην αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου, δόθηκε μικρή δεξίωση από τον Αιδεσιμότατο εφημέριο του Ναού π. Νικόλαο Αγωγιάτη, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου καθώς και από τα δραστήρια μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ακολούθησε η προγραμματισμένη εισήγηση του κ. Νικολάου Κουλουγλιώτη, Θεολόγου-Φιλολόγου και ομότιμου Καθηγητού ΑΤΕΙ με Θέμα: «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΟΡΙΑ ΩΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ».

Ο εκλεκτός εισηγητής όπως πάντα με σαφήνεια, γλαφυρότητα, καθώς επίσης αγιογραφικά τεκμηριωμένα και βιβλιογραφικά εμπεριστατωμένα, ανέπτυξε το θέμα αναλύοντας την ετοιμολογία του όρου “Ενορία”, τονίζοντας μεταξύ πολλών άλλων ότι: «Ενορία είναι το σύνολο των πιστών Κληρικών και λαϊκών μιας πόλης ή ενός χωριού που έχουν κοινό λατρευτικό χώρο που είναι ο Ιερός Ναός και αποτελούν την οργανική ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος που δηλώνεται από την ονομασία του Ναού. Η ενορία είναι ο πυρήνας και το κύτταρο της λατρευτικής και πνευματικής ζωής στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, διότι εκεί πραγματώνεται το “Σώμα του Χριστού” της τοπικής Εκκλησίας κατά την τέλεση της Θεία Λειτουργίας και των άλλων Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας μας, ενώ Πνευματικός ηγέτης αυτής είναι ο Εφημέριος. Μέσα στην ενορία διαχέεται το πνεύμα της αναγέννησης. Μέσα εκεί μπορείς να μιλήσεις, να ανασάνεις, να λειτουργηθείς, καθώς επίσης να ζήσεις την λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Η ενορία επίσης λειτουργεί και θεραπευτικά αφού μπορεί να ζεστάνει και να ενθαρρύνει τους απελπισμένους και απογοητευμένους σήμερα ανθρώπους, οδηγώντας τους στην ελπίδα και στο φως. Παράλληλα έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα ενισχύοντας ποικιλότροπα έτσι την οικογένεια, λειτουργώντας ως προέκταση και συμπλήρωσή της. Για αυτό είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη μέσα σε αυτή τη διάχυτη απελπισία και αλλοίωση που υπάρχει “οι πιστοί ως σώμα Χριστού και ως Εκκλησία”, να αναστήσουν την ενορία η οποία είναι το μοναδικό καταφύγιο της σωτηρίας μας».

Μετά την ενδιαφέρουσα αυτή εισήγηση, ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική διαλογική συζήτηση επί του θέματος, καθώς επίσης και επί άλλων επικαίρων θεμάτων.

Οι συμμετέχοντες Ιερείς αφού έλαβαν αντίτυπα του φυλλαδίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος “Προς τον Λαό”, για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης η οποία ως γνωστόν συνήλθε τον περασμένο Ιούνιο, ανανέωσαν δε το ραντεβού τους για την επόμενη Ιερατική Σύναξη η οποία θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ την Τρίτη 7 Μαρτίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σαλμώνης με θέμα: «Η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων». Εισηγητής σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ιερά Μητρόπολις, θα είναι ο Αιδεσιμολογιότατος π. Γεώργιος Κάμπρας, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λανθίου.

Περισσότερα Νέα