Προχωρά η κυκλοφοριακή μελέτη και η επίλυση του ζητήματος του parking στην Αρχαία Ολυμπία

24 Ιουλίου - 16:32 Τοπικά

Το δρόμο της επίλυσης φαίνεται να βαδίζει πλέον το χρόνιο όσο και καθολικό αίτημα της κυκλοφοριακής μελέτης και της δημιουργίας πάρκινγκ στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και κυρίως την εμπορική – τουριστική αγορά της Ολυμπίας από την δεκαετία του 1980 και έχει γίνει ιδιαίτερα πιεστικό τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ροές της κρουαζιέρας, του κλασικού γύρου και των επισκεπτών – τουριστών εν γένει, συγκεντρώνουν εκατοντάδες πούλμαν και Ι.Χ. καθημερινά στην πόλη.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα ετέθη από την Δημοτική Αρχή προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη τόσο κατά την επίσκεψή της στην Αρχαία Ολυμπία στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, όσο και κατά την επίσκεψη του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου και των Αντιδημάρχων κ.κ. Χάρη Σπηλιόπουλου και Παναγιώτη Φλέσσα, πριν από δέκα μέρες στην Αθήνα. Κατά το διάστημα δε που μεσολάβησε, το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά και με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Κόλλια. Στο πλαίσιο αυτό διερευνήθηκαν εναλλακτικές θέσεις πάρκινγκ καθώς και τρόποι διαχείρισης των κυκλοφοριακών ροών, με εποικοδομητικά αποτελέσματα.

 

Διαβουλεύσεις με φορείς

Ταυτόχρονα, σε όλο το διάστημα αυτών των συζητήσεων, υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ένωση Ξενοδόχων και το Σωματείο Ταξί, σε κλίμα συνεργασίας και με κατεύθυνση την οργάνωση της καλύτερης δυνατής πρότασης για την εικόνα της πόλης και προς όφελος της τοπικής αγοράς.  Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και με τους υπόλοιπους τουριστικούς φορείς. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα καταρτιστεί προκαταρτική πρόταση χωροθέτησης και ανάπτυξης του πάρκινγκ, επί τη βάσει της υπάρχουσας κυκλοφοριακής μελέτης, προκειμένου να υποβληθεί αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς αρχική έγκριση.

Πρόκειται για μια σημαντική πρόταση, που φαίνεται να βρίσκει καταρχήν σύμφωνη τόσο την τοπική κοινωνία, τον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού και αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες της Αρχαίας Ολυμπίας. Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται έπειτα από πολλά χρόνια επιδείνωσης του προβλήματος προκειμένου να δοθεί οριστική λύση για την κυκλοφορία και την στάθμευση, με ρυθμίσεις που θα καθιστούν το κέντρο της πόλης προσβάσιμο χωρίς να χάνεται η δυναμική της διέλευσης και της αξιοποίησης των τουριστικών λεωφορείων προς όφελος της αγοράς και της τοπικής κοινωνίας. Η συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ εντάσσεται στο πλέγμα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Δήμος για μία συνολική λύση με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και για τη χρήση των νέων έξυπνων τεχνολογιών που δρομολογούνται.

Για μια ελκυστική Ολυμπία

«Ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, δεν λύνεται αποσπασματικά. Θέλει δομικές και έξυπνες λύσεις που θα αλλάξουν ριζικά την κουλτούρα και τον τρόπο που κυκλοφορούμε στην πόλη» τόνισε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και πρόσθεσε: «Θέλουμε το κέντρο της Ολυμπίας να μην αποτελεί πρόβλημα για τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Επιδιώκουμε να μετατραπεί σε ένα σημείο πλήρως προσβάσιμο, χρήσιμο και χρηστικό. Προσπαθούμε να δώσουμε στην καθημερινότητα την αξία που χρειάζεται, την ποιότητα ζωής που έχουμε ανάγκη όλοι μας. Αποτελεί εδραία πολιτική βούληση για την Δημοτική Αρχή να λύσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Ολυμπία για χρόνια», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος, τονίζοντας: «Έχουμε χρέος να την κάνουμε μια πόλη ευπρεπή. Μια πόλη ελκυστική που θα σέβεται τους επισκέπτες της, αλλά και τους πολίτες της. Εργαστήκαμε με συνέπεια και μεθοδικότητα και εννοείται πως για κάθε στάδιο της διαδικασίας θα υπάρχει στενή συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τους τοπικούς φορείς».

Από την πλευρά του ο κ. Φλέσσας ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος δήλωσε: «Με αποφασιστικότητα, διάλογο, συναινέσεις και σωστό σχεδιασμό ξεκινάμε τη διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος που ταλανίζει πολλά χρόνια την Ολυμπία. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, όμως από κοινού με την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα τα καταφέρουμε».

Περισσότερα Νέα