Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της IPU για τα Ηνωμένα Έθνη εξελέγη η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

24 Ιουλίου - 17:55 Τοπικά

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τα Ηνωμένα Έθνη εξελέγη χθες στη Γενεύη η Βουλευτής Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής εξελέγη με συναίνεση όλων των εκπροσώπων των γεωπολιτικών ομάδων των 164 χωρών που συμμετέχουν στην IPU.

Η κα. Αυγερινοπούλου είναι Διδάκτωρ Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου και Δικαίου Διεθνών Οργανισμών από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia. Έχει εργαστεί στο παρελθόν για τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ και έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμων σε διεθνείς διαπραγματεύσεις. Το 2011 βραβεύτηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) με το βραβείο “Green Star” για τη δράση της στην αντιμετώπιση και την πρόληψη περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών καταστροφών. Το 2012 εξελέγη Πρόεδρος του «Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD).

Στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, έναν από τους παλαιότερους διεθνείς θεσμούς, συμμετέχουν βουλευτές από περισσότερα από 164 κράτη, από όλα τα κόμματα. Η IPU, με τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής θα συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με τον ΟΗΕ και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών του πλανήτη, έτσι ώστε η φωνή των εκλεγμένων αντιπροσώπων των λαών να ακούγεται ηχηρότερα και να λαμβάνεται υπόψη στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του.

H νεοσύστατη Διαρκής Επιτροπή της IPU στα Ηνωμένα Έθνη είναι η εντεταλμένη επιτροπή που θα συμμετέχει ενεργά τους επόμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις της IPU με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν-κι-Μουν και τις κυβερνήσεις των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΗΕ, για την υιοθέτηση και την εφαρμογή μετά το 2015 στόχων, που θα ενισχύουν την ισότητα των φύλων και θα επιτυγχάνουν την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος, εισάγοντας περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Σκοπός των διαβουλεύσεων αυτών, είναι οι πολιτικές και τα μέτρα, που θα αντικαταστήσουν τους «Αναπτυξιακούς Στόχους για τη Χιλιετία», να υιοθετηθούν τόσο από τις αναπτυσσόμενες, όσο και από τις αναπτυγμένες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες τόσο μεταξύ των κρατών του πλανήτη, όσο και εντός των ίδιων των κρατών.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους και με την αποδοχή τους αναθέτοντάς μου μια τόσο μεγάλη ευθύνη. Θα εργαστούμε όλοι μαζί, δυναμικά, για να επιτύχουμε τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης για όλα τα κράτη και να ενισχύσουμε τη φωνή του κοινοβουλευτισμού στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως εξήγησα και στους συναδέλφους βουλευτές των ξένων αντιπροσωπειών, που τους κάλεσα να συνεδριάσουμε στην Ολυμπία, ο κόσμος μας πρέπει να αντλήσει περισσότερη δύναμη και έμπνευση από την Ελλάδα και τη γενέτειρά μου, Αρχαία Ολυμπία, την πατρίδα της δημοκρατίας και της εκεχειρίας».

Περισσότερα Νέα