«Προειδοποίηση» Τσελέντη για σεισμό: Οι Αλκυονίδες «κοιμούνται» 40 χρόνια, έχουν μαζέψει ενέργεια

24 Ιουλίου - 19:20 Τοπικά

«Προσοχή» ζήτησε από τους πολίτες ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης επισημαίνοντας οτι ο Κορινθιακός έχει πάρα πολλά ρήγματα και οι Αλκυονίδες καιρό τώρα φορτώνουν ενέργεια.
«Από χθες που έγινε ο σεισμός μέχρι τώρα δεν έχουμε γράψει κανένα σεισμό πάνω από 2 Ρίχτερ και η ακολουθία έχει πολύ λίγους μετασεισμούς» ανέφερε ο σεισμολόγος.

Και συμπλήρωσε: «Ελάχιστες φορές έχουμε δει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό είμαι λίγο προετοιμασμένος. Δεν σημαίνει ότι ήταν προσεισμός, αλλά οφείλουμε να έχουμε κι αυτή την πιθανότητα.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να λαμβάνει. Ο Κορινθιακός έχει πάρα πολλά ρήγματα. Οι Αλκυονίδες που καιρό τώρα φορτώνει ενέργεια. Οι Αλκυονίδες έχουν μαζέψει ενέργεια πολύ καιρό».

 
Αναλυτικά:

«Μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός»
Την εκτίμηση ότι ο σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο τα ξημερώματα της Κυριακής μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός, έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την απουσία μετασεισμών.

«Η φύση δεν λειτουργεί σαν ρολόι. Θέλαμε 2 24ωρα για να δούμε πως λειτουργεί το φαινόμενο. Εμένα με προβληματίζει γιατί από προχθές που έγινε ο σεισμός δεν έχουμε καταγράψει κανένα μετασεισμό, ο μοναδικός που έγινε ήταν πριν από λίγο και μεγέθους 2 ρίχτερ, και η ακολουθία είχε πολύ λίγους μετασεισμούς. Θα έπρεπε να έχουμε και 2,5 ρίχτερ και 3 και 4», ανέφερε αρχικά.

Προειδοποίηση
Παράλληλα, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε και σε πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά του, λέγοντας « Μου είπαν διάφοροι φίλοι ότι στο Λουτράκι, στη Λίμνη Βουλιαγμένη μπήκαν μέσα ένα μέτρο. Στο Ξυλόκαστρο το ίδιο. Σημαίνει ότι έχουμε κάποια παραμόρφωση στον πυθμένα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν».

 
«Το 2019 είχαμε στην περιοχή ένα 5,3 και μετά δεν είχαμε έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι να έχουν “παγώσει” οι μετασεισμοί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν μέτρα σεισμικής προφύλαξης τα οποία πρέπει να τα λαμβάνει. Μπορεί να τα βρει σε όλες τις ιστοσελίδες πλέον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο Κορινθιακός είναι μία περιοχή που έχει πολλά ρήγματα. Στο ανατολικό κομμάτι είναι οι Αλκυονίδες. Δεν είδαμε όμως μετατόπιση σε αυτό το ρήγμα. Οι Αλκυονίδες ωστόσο έχουν μαζέψει πολλή ενέργεια», συμπλήρωσε ο κ. Τσελέντης.

«Πολλοί μου είπαν ότι τον κατάλαβαν και στην Αθήνα. Εγώ ήμουν στην Πάτρα και δεν κατάλαβα τίποτα. Αυτό γιατί το ρήγμα έχει μία κατεύθυνση δύση – ανατολή, προς τα κάτω και δεξιά, γι’ αυτό υπήρξε ενίσχυση προς την πλευρά της Αθήνας και της Στερεάς Ελλάδος. Μετά από μέρες μπορούμε να δούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι, πιστεύω σε 2 μέρες μπορεί να ξέρουμε.

Η περιοχή του Κορινθιακού έχει μαζέψει πολλή ενέργεια. Υπάρχει μία ανησυχία για τις Αλκυονίδες, γιατί δε έχουμε κάποια ακολουθία έως τώρα εκεί στο σημείο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουμε για κάτι τώρα, θέλει προσοχή η περιοχή», συμπλήρωσε.

«Οι Αλκυονίδες κοιμούνται 40 χρόνια και η ενέργεια έχει μαζευτεί. Ο χθεσινός σεισμός δεν φάνηκε να ενεργοποιεί τις Αλκυονίδες», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

Υπενθυμίζεται οτι η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στην Αθήνα. Το επίκεντρο σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εντοπίστηκε στον Κορινθιακό κοντά στο χωριό Άσπρα Σπίτια.

Το εστιακό βάθος – σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήταν στα 12,7 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.

Περισσότερα Νέα